Column: Mathieu van der Poel, bedankt voor de kriebels in mijn benen IDL-producties

Column: Mathieu van der Poel, bedankt voor de kriebels in mijn benen

Door Bram van der Ploeg 21 november 2019 | 13:54


Toen ik deze week in Helden las over Michael Boogerd en Mathieu van der Poel, kon ik me daar volledig in vinden. Volgens Boogerd is Van der Poel anno 2019 dé inspirator voor kinderen om te gaan fietsen. Met één kanttekening van mijn kant: ook voor een eind twintiger werkt Van der Poel nog ontzettend aanstekelijk.

Ik schreef hier al eens een column over een barre fietstocht door de sneeuw, met een link naar Van der Poel. Maar ook in deze maanden haalt hij het beste in mij naar boven. De racefiets bleef de afgelopen jaren steevast in de schuur toen de oktobermaand begon, maar ik kan hem simpelweg niet langer laten staan. Als Van der Poel op televisie is, kriebelen automatisch de benen. Als Van der Poel heeft gewonnen, sta ik reeds beneden in de berging bij mijn fiets.

Van der Poel fietst zoals het bedoeld is

Wat Boogerd zegt over de jonge kinderen, voel ik ook. Ik voel me geïnspireerd om te fietsen, om ook maar één procent te doen van wat Van der Poel doet. Ik zie jaarlijks honderden renners voorbij vliegen op het scherm, maar er is er maar eentje die deze uitwerking heeft op mij. 'Hij doet wat hij wil, is een liefhebber', stelt Boogerd. Daar zit het verschil met de rest, denk ik. Van der Poel fietst zoals het bedoeld is; met grinta, met plezier en met steeds weer dezelfde onverschrokkenheid.

Ik kijk heel graag naar Steven Kruijswijk, in de wetenschap dat hij maandenlang als een monnik heeft geleefd en getraind om zo goed te zijn. Ik kijk graag naar Niki Terpstra, die dankzij de tegenwind in Noord-Holland kilometers lang vooruit kan blijven in Vlaanderen. En ik kijk graag naar Egan Bernal, omdat hij vliegt als hij omhoog rijdt. Als een veertje, gevangen door de wind. 

En toch krijg ik bij hen niet die kriebels in de benen. Omdat ze minder benaderbaar zijn, vermoed ik. Als je weet wat Kruijswijk heeft gedaan om derde te worden in de Tour, weet je dat jouw fietstocht weinig voorstelt. Als je Bernal ziet vliegen, weet je dat het kansloos is met mijn geboorteplaats op twee meter onder NAP. En als ik Terpstra zie, schiet de verzuring al in mijn benen als ik mijn joggingbroek nog aan heb.

'Als het even kan trek ik mijn lip nog even op tot onder mijn neus'

Ik word geraakt door hen, maar alleen Van der Poel inspireert. Waarschijnlijk omdat hij er zo makkelijk over praat, omdat hij na een veldrit gewoon een frietje eet, omdat hij meteen wint als hij twee dagen in het veld heeft getraind, omdat hij zo lekker krom gebogen over zijn stuur kan hangen, met niemand in zijn wiel. Van der Poel is aanraakbaar omdat hij doet wat hij doet. Als je Van der Poel ziet, zie je geen renner die zichzelf 340 dagen uit elkaar trekt voor die ene grote ronde of klassieker. Hij is zelf nog een kind.

Dat niemand met dezelfde kriebels in de benen ook maar in de buurt komt van Van der Poels talent, werkethos, mentaliteit en gogme doet er dan niet meer toe. Als ik hem door het veld zie knallen, wil ik ook. Bocht, pats, nog een bocht, bam, mul zand, hoppatee en dan die schuine kant, gas erop! Als ikzelf vervolgens onderweg ben, geef ik toch een keertje extra gas op een lastig stukje. Rug krom, kop boven het stuur en gaan. Als het even kan trek ik mijn lip nog even op tot onder mijn neus, volgens goed Van der Poels gebruik.

Ik hou van een beetje na-apen. Toen ik vroeger elf jaar was en Ajax had gekeken, ging ik in de tuin de goals naspelen van Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder. En toen Rafa Nadal voor het eerst Roland Garros won, stond ik de drie uur erna met mijn vriend op de plaatselijke tennisbaan. En zelfs nu ik bijna 29 jaar ben, laat ik me nog graag wekelijks inspireren op mijn racefiets of mountainbike. Mathieu, bedankt voor de kriebels. (foto: Proshots)

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws