IDL Kijktip I De val van Armstrong en ‘Frankenstein’, verteld door tegenstanders IDL-producties

IDL Kijktip I De val van Armstrong en ‘Frankenstein’, verteld door tegenstanders

Door Tom van der Salm 30 november 2019 | 17:55


Het is november, normaliter de tijd waarin de doorsnee liefhebber bij moet komen van weer een jaar demarrages, plottwisten, achtervolgingen, valpartijen en prachtige koersen. Natuurlijk is er het veldrijden om de 'wielerwinterslaap' enigszins te overbruggen, maar er is nog zo veel moois over de koers te vinden op media als YouTube, Netflix en TV dat het zonde is om de hele winter zonder wegwielrennen door te brengen. IDL Kijktip gaat u helpen in uw zoektocht.

Lance Armstrong, die kent u nog wel? De man die de koers naar plaatsen als Hollywood wist te brengen door zijn populariteit, die mensen hoop gaf met zijn adembenemende levensverhaal en die miljoenen wielerharten wist te veroveren met zijn schitterende zeges in de Ronde van Frankrijk. Maar ook de man die werd ingehaald door het verleden en jarenlang mensen manipuleerde, onderdrukte en gebruikte. Ideale kost voor een documentaire dus, want eerlijk is eerlijk: een gevallen held verkoopt altijd goed.

Dat moet ook Alex Holmes gedacht hebben, de regisseur van Lance Armstrong: Stop at Nothing, zowel via Netflix als YouTube te zien. In de documentaire komen voornamelijk tegenstanders van de Texaan aan het woord, zoals Iers journalist David Walsh, die hem jarenlang op de huid zat. Walsh formuleert de samenwerking van Armstrong en zijn dopingdokter Michele Ferrari als volgt: 'Als jij je werk als Frankenstein doet, wordt ik het beste monster dat je ooit hebt geschapen.'

Vervolgens kent de documentaire een hele rits aan statements van Armstrong, die stuk voor stuk ontkracht worden door mensen als Betsy Andreu (vrouw van Frankie), Tyler Hamilton en Greg LeMond. Allemaal zijn zij door Armstrong ten onrechte tot in de rechtbank toe beschuldigd van van alles en nog wat, om zijn eigen geheim maar te beschermen. De val van posterboy Armstrong zal voor hen misschien zoet gesmaakt hebben, maar dat geldt jammer genoeg niet voor de wielerwereld, die tot op de dag van vandaag bezig zijn om het vertrouwen geschaad door 'The Armstrong Lie' terug te winnen. Dit alles wordt in deze documentaire op een indrukwekkende maar pijnlijke wijze vormgegeven. (foto: Sirotti)

Kijk hier naar de documentaire via Netflix: ''Lance Armstrong: Stop at Nothing'' 

Of via YouTube: ''Lance Armstrong: Stop at Nothing''


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws