Zeker niet altijd zonneschijn voor Pedersen: overtraind, maar opgestaan in de kou IDL-producties

Zeker niet altijd zonneschijn voor Pedersen: overtraind, maar opgestaan in de kou

Door Jannick van der Hooft 07 december 2019 | 08:36


De reacties binnen de wielerwereld waren toch wat verdeeld eind september, toen Mads Pedersen op bizarre wijze het wereldkampioenschap wielrennen naar zijn hand wist te zetten. Gaan we nu meer van hem zien of krijgt hij te maken met 'de vloek van de regenboogtrui'? In de Leiderstrui zet de boel op een rijtje naar aanleiding van de podcast De Grote Plaat.

De regenboogtrui kan aanvoelen als een enorme last voor wielrenners, dus is het niet verwonderlijk dat mensen zich hardop afvragen wat Pedersen komend seizoen kan gaan brengen. Steven de Jongh, ploegleider van de Deen bij Trek-Segafredo, bood de luisteraars in de podcast een inkijkje in het afgelopen seizoen van zijn renner. Daaruit valt ook af te leiden wat hij van de renner verwacht voor komend seizoen.

Gigantische druk verknoeide voorjaarsambities Pedersen

Dat Pedersen een grote motor had, wisten de meeste wielerkenners al. Dat had hij immers een jaar eerder al bewezen met een tweede plek in de Ronde van Vlaanderen. Die sterke prestatie kon hij dit jaar niet doorzetten en De Jongh weet daar de precieze oorzaak van. De Deen had namelijk net een nieuw contract getekend bij de ploeg: 'Hij legde zich daarmee zoveel druk op, dat hij daardoor overtraind raakte. Daardoor begon hij niet in een goede vorm aan het wedstrijdseizoen.'

Lees verder onder de foto.

In een sportwereld waarin tegenwoordig alle details lijken uit te maken, ontschoot de enorme druk op het lichaam van Pedersen de ploegleiding bij Trek: 'Naast het fietsen doen ze dan nog heel veel dingen. Als je hem op dat moment spreekt, is het allemaal fantastisch. Maar dan hoor je achteraf dat hij het te goed wilde doen.' Extra oefeningen voor core stability en het zorgen voor zichzelf op een plek ver van huis eisten op die manier hun tol.

Time for Plan B: Pedersen niet naar Vuelta

Precies om die reden moest er iets veranderen in aanloop naar het najaar. De Jongh benadrukt dat er vanaf dat moment extreem veel gepraat is met Pedersen. In eerste instantie was het plan om de Deen naar de Vuelta a Espana te sturen, maar daar had de renner zelf niet al te veel zin in. Begrijpelijk, volgens de Jongh: 'Mads is helemaal niet goed in de warmte.'

Een alternatief programma met een reeks eendagskoersen was het alternatief. 'Het was eigenlijk heel makkelijk om hem daar in te zetten, dus hebben we in overleg besloten om dat te doen', zo zegt de ploegleider. Het resultaat mocht er ook zijn, want Pedersen werd volgens De Jongh iedere dag beter. Hij was belangrijk bij de zege van ploeggenoot Edward Theuns in de Primus Classic en wist vervolgens ook zelf nog de Grand Prix d'Isbergues op zijn naam te schrijven.

De dag dat alles veranderde, inclusief de status van Pedersen

Zijn najaar leek al succesvol, maar toen moest het wereldkampioenschap nog beginnen. Het afgespeelde scenario is bekend: Pedersen kreeg wat ruimte als lokaas en bleek daarna verrassend de sterkste in een sterke kopgroep, met onder meer Mathieu van der Poel en Matteo Trentin. Een enorm kunststukje, maar meteen kraakten wielervolgers hun hersenen over de vraag wat dat voor volgend seizoen zou betekenen.

Lees ook:
- Pedersen wint bizar zwaar WK in Yorkshire, man met de hamer sloopt Van der Poel
- Trek trots op 'Viking' Pedersen: 'Mads is écht snel en een enorm koele kikker'
- Van underdog tegen Van der Poel naar blikvanger: Pedersen ondergaat nieuwe rol

Pedersen zelf is zich in ieder geval erg bewust van zijn veranderde status. In interviews bespreekt hij dat hij maar al te goed weet dat hij in een regenboogtrui een stuk minder eenvoudig de ruimte krijgt. Toch droomt hij ervan om een Monument te winnen. De Jongh steunt hem in die gedachte: 'Die wedstrijden kan hij aan, dan denk ik aan de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix.'

Lees verder onder de foto.

Foutenparade Pedersen omgezet naar wijze lessen

Of de nieuwe wereldkampioen gaat slagen in zijn doelstelling is nog maar afwachten. Toch is zijn ploegleider ervan overtuigd dat we komend seizoen een betere Pedersen te zien krijgen in het voorjaar: 'Hij heeft al zijn fouten vorige winter al gemaakt. Nu heeft hij het na het WK ook druk gekregen, maar daarna heeft hij tijd voor zichzelf gepakt.'

Lees ook:
- Wereldkampioen Pedersen: 'Ik kijk heel erg uit naar het komende seizoen'
- 'Enorm slechte verliezer' Pedersen ambitieus: 'Ik wil een Monument winnen'

Deze winter bereidt Pedersen zich 'gewoon' in zijn thuisland voor op de klassiekers. In ieder geval zolang het weer dat toestaat. Hoe ontzettend sterk de Deen zich misschien ook voelt in het slechte weer, loopt hij ook het risico sneller ziektes of andere kwaaltjes op te lopen. 'Dan boekt hij gewoon een reisje', zo sluit De Jongh af. (Foto's: Sirotti)

Door: Jannick van der Hooft (jannick@indeleiderstrui.nl / Twitter: @jannick_der)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws