IDL Kijktip I De ontmanteling van het nationale Russische dopingnetwerk IDL-producties

IDL Kijktip I De ontmanteling van het nationale Russische dopingnetwerk

Door Tom van der Salm 15 december 2019 | 19:00


Het is december, normaliter de tijd waarin de doorsnee liefhebber bij moet komen van weer een jaar demarrages, plottwisten, achtervolgingen, valpartijen en prachtige koersen. Natuurlijk is er het veldrijden om de 'wielerwinterslaap' enigszins te overbruggen, maar er is nog zo veel moois over de koers te vinden op media als YouTube, Netflix en TV dat het zonde is om de hele winter zonder wegwielrennen door te brengen. IDL Kijktip gaat u helpen in uw zoektocht.

Met de huidige problematiek in Rusland sportland is Icarus de documentaire om dit weekend te bekijken. De letterlijke betekenis van Icarus: 'Icarus is tegen het advies van zijn vader in te overmoedig en vliegt almaar hoger en hoger. Tot hij te dicht bij de zon komt en de angst van zijn vader terecht blijkt: de was smelt en Icarus stort neer in zee.' Hetzelfde geldt voor Rusland; in de jacht op sportsucces wordt de drempel alsmaar verder gelegd, tot er die uitbarsting komt en het land terechtgewezen wordt.

Enfin, wat heeft deze documentaire dan met wielrennen te maken? Meer dan u denkt, want de maker ervan, Bryan Fogel, was met een heel andere opzet begonnen. Amerikaans amateurwielrenner Fogel is van plan om zijn prestatieverschil met en zonder doping te meten in een grote Franse wielerwedstrijd voor amateurs.

Fogel stuit in zijn zoektocht naar prestatiebevorderende middelen per toeval op het hoofd van de Russische dopingbond, Grigory Rodchenkov. Deze Rodchenkov raakt gedurende de documentaire steeds meer verstrikt in een net van leugens en moorden in het Russische dopingcircuit, wat op omvallen staat door meerdere bekentenissen. Uiteindelijk wordt Rodchenkov gezien zijn belang voor het onderzoek, en de vrees voor zijn leven in zijn thuisland, opgenomen in het Amerikaanse getuigenprogramma. Opgelet: Icarus staat alleen op Netflix! (foto: Sirotti)

Kijk hier naar de documentaire via Netflix: ''Icarus''


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws