Tour Down Under van start: een blik op het Extreme Weather Protocol IDL-producties

Tour Down Under van start: een blik op het Extreme Weather Protocol

Door Jannick van der Hooft 20 januari 2020 | 19:40


Gaat 'ie door of toch niet? De Tour Down Under lijkt in de editie van 2020 een lastige opgave tegemoet te gaan door de onvoorspelbare weersomstandigheden in Australië. De UCI heeft speciaal voor dit soort gevallen een Extreme Weather Protocol, maar hoe werkt dat precies? In de Leiderstrui zet het op een rijtje.

Waarom bestaat er zo'n Extreme Weather Protocol?

De UCI wil te allen tijde de veiligheid van de renners waarborgen. Om die reden heeft een speciale werkgroep (met onder meer de UCI, de rennersvakbond, de teams en enkele organisatoren) een protocol in het leven geroepen, zodat er voor een wedstrijd vastgesteld kan worden of het verantwoord is om door te rijden.

In welke gevallen kan het Extreme Weather Protocol toegepast worden?

De UCI heeft zes verschillende soorten van weersomstandigheden vastgesteld die kunnen leiden tot een meeting van vertegenwoordigers. In die meeting wordt de situatie van verschillende perspectieven bekeken, bijvoorbeeld ook door een arts. Die vertegenwoordigers beslissen dan over het lot van de race. Die omstandigheden zijn:

1. IJzel
2. Sneeuw op de weg
3. Sterke wind
4. Extreme temperaturen
5. Slecht zicht
6. Luchtverontreiniging

Het protocol geeft echter niet aan wat de exacte waarden van deze omstandigheden moeten zijn om het in werking te laten treden. Om die reden is de vaststelling van 'extreem weer' altijd een interpretatie van de aanwezige commissarissen.

Extreem weer tijdens het afgelopen WK (Sirotti)

Wat kunnen de gevolgen van het Extreme Weather Protocol zijn?

Naar aanleiding van die meeting kunnen er zeven mogelijke uitkomsten zijn, afhankelijk van de ernst van de situatie. Deze zijn:

1. Geen actie
2. Aanpassing van de startplaats
3. Aanpassing van de starttijd
4. Aanpassing van de finishplaats
5. Alternatieve route
6. Neutralisatie van (een deel van) de race
7. Afgelasting van de race

Gaat het gebruikt worden in de Tour Down Under?

Daar lijkt het op dit moment niet op. Bij de start in Tanunda zijn er op dit moment niet bijster extreme omstandigheden, met een temperatuur die de dertig graden Celsius niet aantikt. Wel zal de organisatie ongetwijfeld extra alert zijn op eventuele wijzigingen van de situatie.

Over zaken als bosbranden meldt het protocol niks, maar toch kunnen die van invloed zijn op een beslissing over de race. Dat heeft dan voornamelijk te maken met het geval van 'luchtverontreiniging', aangezien de verbranding van de Australische natuur flinke hoeveelheden fijnstof de lucht inblaast. Dit kan ademhalingsproblemen bij de renners veroorzaken. (Foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws