Gespot op Strava: Porte knalt KOM uit de boeken (en wat brengt Willunga Hill?) IDL-producties

Gespot op Strava: Porte knalt KOM uit de boeken (en wat brengt Willunga Hill?)

Door Bram van der Ploeg 25 januari 2020 | 16:56


Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: De indrukwekkende zege van Richie Porte in de Tour Down Under.

Tegenwind of niet, Porte had een plan in de derde etappe van 'zijn' ronde en dus ging hij door een muur heen. Zijn ploegmaats hadden het werk verricht richting de voet van de klim en toen Porte werd gelanceerd, kon er niemand mee. De Australiër maakte er een indrukwekkende knal bergop van, al werd er in de laatste honderden meters nog wel wat van zijn voorsprong af geknabbeld. De dagzege en de leiderstrui waren voor hem.

Porte rijdt record uit de boeken

Na afloop van de rit klaagde Porte over tegenwind. Het had nog harder gekund en zijn voorsprong had groter kunnen zijn dan vijf seconden, zo was de conclusie. Porte is terecht teleurgesteld, want er reed nooit iemand harder omhoog op de 1,2 kilometer lange Torrens Hill Road. Met 3.06 minuten reed hij de KOM van Ruben Guerreiro uit 2017 uit de boeken. De Portugees was in de Tour Down Under van drie jaar geleden drie seconden langzamer.

Op de klim van negen procent gemiddeld haalde Porte een piek van 25,9 kilometer per uur. Gemiddeld reed hij met 23,3 kilometer per uur omhoog. Grote klassementsrivaal Daryl Impey kwam in de eerste achtervolgende groep binnen en knalde de muur met 22,5 kilometer per uur gemiddeld zeven seconden langzamer omhoog. In de afvlakkende laatste meters naar de finish knabbelde de groep dus nog twee seconden van Porte's voorsprong af.


Met tegenwind reed Porte een record uit de boeken.

Uitkijken naar Willunga Hill in Tour Down Under

De concurrenten van Porte mogen dan met vertrouwen uitzien naar wat nog komen gaat in de Tour Down Under, de statistieken geven niet heel veel houvast. Sinds 2014 won Porte ieder jaar op de 2,9 kilometer lange klim. Met zijn zeven procent gemiddeld is het een pittige bult, en uiteraard is de Strava-KOM in handen van de alleenheerser zelf.

Porte's record stamt uit 2015, toen hij in slechts 6 minuten en 39 seconden boven was. Hij reed toen met een gemiddelde van 27,1 kilometer per uur omhoog. De kloof met de rest op Strava is pijnlijk. Mike Woods staat in het klassement op plek twee. Hij klokte in 2016 een tijd van 6.51 minuten, waarmee hij dus twaalf seconden langzamer was dan Porte.


De recordlijst van Willunga Hill, met uiteraard wel alleen de tijden van Strava-gebruikers.

Als Torrens Hill Road een indicatie heeft gegeven voor wat komen gaat, kunnen we er zondagochtend vroeg alvast voor gaan zitten, voor een volgende Richie Porte-show. (foto: Sirotti)

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws