IDL Neo | Eekhoff laat WK-kater achter zich en spiegelt zich aan Freire IDL-producties

IDL Neo | Eekhoff laat WK-kater achter zich en spiegelt zich aan Freire

Door Wilbert van der Velde 16 februari 2020 | 21:00


Met het nieuwe seizoen in aantocht moeten we ons als wielerfans ook wat verdiepen in de nieuwe namen die de diepe sprong, in het monster genaamd ‘WorldTour’, gaan wagen. Zoals elk jaar gaan er ook in 2020 nieuwe talenten, jong of als laatbloeier, de overstap naar de top van het wielrennen wagen. Sommigen zullen slagen en eeuwige wielerglorie vergaren, anderen zullen misschien ambities bij moeten stellen en zich in een dienende rol moeten plaatsen en een paar zijn na een jaar al weer weg. In de Leiderstrui brengt om de twee weken een nieuw gezicht in beeld en gaat dieper in op de resultaten, kenmerken en verwachtingen van de renner. Vandaag: Nils EekhoffTeam Sunweb.

Profiel:

Naam: Nils Eekhoff
Nationaliteit: Nederlandse
Leeftijd:  22 (23-01-1998)
Specialiteit Klassiekers / sprint
Ploeg:  Team Sunweb
Vorige ploeg:  Team Sunweb U23
Belangrijkste resultaten: Parijs-Roubaix U23 2017, Ronde van Overijssel 2019


Mocht Nils Eekhoff nog niet op de radar hebben gestaan van alle wielervolgers, dan veranderde dat wel na het WK voor beloften in Yorkshire. De jongeling won, na een koers vol spektakel, de sprint van een uitgedunde groep en dacht de nieuwe wereldkampioen te zijn. Die gelukzalige gedachte sloeg echter plotsklaps om in een nachtmerrie. De beloftevolle Nederlander werd door de jury gediskwalificeerd en verloor zijn wereldtitel aan de Italiaan Samuele Battistella. Eekhoff werd verweten dat hij zich na een valpartij, waarbij hij half onder een auto lag, zich liet gangmaken door de ploegauto om terug te keren.

De diskwalificatie kwam hard aan bij Eekhoff en leidde tot een achtbaan van emoties, zo vertelt hij in de seizoengids van Procycling. ‘Ik zat vol woede en wilde het liefst alles kapotmaken. Terug op mijn kamer zat ik een half uur huilend onder de douche.  Eerst was ik vol ongeloof dat ik had gewonnen, nu was ik vol ongeloof over wat me was overkomen. Er gingen zoveel emoties door me heen, ik werd van het ene naar het andere uiterste geslingerd.’

Lees verder onder de video!

De jurybeslissing veroorzaakte de nodige ophef in de wielerwereld en bij het publiek. Eekhoff en zijn management hebben de beslissing dan ook aangevochten bij het sporttribunaal CAS. De uitspraak daarvan laat nog op zich wachten.

Eekhoff over voorbeeld: ‘Hij had zijn eigen manier van finales rijden’

Nu het verhaal over het vervelende WK-incident verteld is, kan de renner Eekhoff aan bod komen. De Noord-Hollander is namelijk een erg talentvolle renner, die mits hij de juiste stappen zet een bovengemiddelde renner in het WorldTour-peloton kan worden. Als we zijn resultaten van de laatste jaren nader bestuderen, valt als eerste zijn veelvoud aan top-10 plaatsen op. Eekhoff is dan ook een goede sprinter – niet het pure geblokte type - maar lang en loeisterk. Een topsprinter zal hij dan naar alle waarschijnlijkheid niet worden, wel heeft de Sunweb-renner met zijn sprint een wapen in handen waar de meeste concurrenten alleen maar jaloers naar kunnen kijken.

Hoewel Eekhoff geen échte sprinter is, vergelijkt hij zichzelf wel met een sprinter uit het verleden, die wij wielervolgers maar al te goed kennen uit zijn tijd bij een Nederlandse bankiersploeg. ‘Freire had nooit echt een lead-out. Hij had zijn eigen manier van finales rijden. Berekenend maar tegelijkertijd ook erg op gevoel. Net als Freire ben ik ook een renner van de selectieve koersen. Al was hij iets meer sprinter dan ik.’

Lees verder onder de foto!

Eekhoff maakt dus de vergelijking met Oscar Freire en die is zeker niet onterecht. Beiden zijn het renners die meerdere korte heuvels kunnen verstouwen en de sprint van een uitgedunde groep of op een oplopende aankomst kunnen winnen. De vergelijking stopt daar echter, want in tegenstelling tot Freire is Eekhoff een kasseienvreter.

Uitdagend programma voor Eekhoff met ‘kers op de taart’

Een korte blik op zijn palmares laat zien dat hij een goede band heeft met de schots en scheef liggende keien van Roubaix. Hij won de beloftenversie in 2017 en werd het jaar daarvoor tweede in de junioreneditie. De laatste jaren was Roubaix voor beloften ook immer een hoofddoel voor de Nederlander, maar kwam het er mede door pech niet uit. Bij Sunweb krijgt de jongeling alvast gelijk de kans om de ultieme versie van de helleklassieker te rijden. ‘Parijs-Roubaix rijden in mijn eerste jaar als prof. Dat is voor mij echt de kers op de taart’, kijkt Eekhoff dolenthousiast vooruit. Ter voorbereiding krijgt hij alvast een mooi en tegelijkertijd uitdagend programma met onder andere Kuurne-Brussel-Kuurne, Parijs-Nice, Dwars door Vlaanderen en de Scheldeprijs.

In de meeste koersen zal Eekhoff als onderdeel van de sprinttrein fungeren, zo liet hij tijdens de ploegenpresentatie van Sunweb aan In de Leiderstrui weten. Daarnaast zal hij ook tijdens de klassiekers vooral in dienst rijden en ervaring opdoen. In de kleinere koersen zal hij daarentegen voldoende zijn kansen krijgen en die wil hij zeker niet laten liggen. ‘Ik kan tevreden zijn als ik in ieder geval één wedstrijd heb gewonnen.’Eekhoff zal zijn seizoen beginnen in de Ronde van de Algarve, die op 20 februari van start zal gaan. (Foto's: Sirotti)

Door: Wilbert van der Velde

Lees 2 Reacties

Tags:

Reacties

wardhilhorst
15 Feb 2020 om 10:51
Quote van Ennie Quipere
Na mijn telraam te hebben geraadpleegd, kwam ik tot de conclusie dat Nils Eekhoff niet 21- maar 22 jaar jong is..

Haha, bedankt! Onze redacteur is begin dit jaar al aan dit stuk begonnen. Eekhoff heeft van de mogelijkheid gebruik gemaakt om jarig te zijn, dus vandaar!

Ennie Quipere
15 Feb 2020 om 10:38

Na mijn telraam te hebben geraadpleegd, kwam ik tot de conclusie dat Nils Eekhoff niet 21- maar 22 jaar jong is..

Reageer


Meer nieuws