De nooit-ingeloste belofte van Quintana: kan hij het nu dan tóch? IDL-producties

De nooit-ingeloste belofte van Quintana: kan hij het nu dan tóch?

Door Jannick van der Hooft 18 februari 2020 | 08:24


De monden vielen open bij het zien van Nairo Quintana tijdens de Tour de la Provence. Herboren, zo leek hij terwijl hij de flanken van de Mont Ventoux opfietste. Een prachtige winst, maar het poetst niet zijn nooit-ingeloste belofte weg. In de Leiderstrui analyseert de Colombiaan: heeft hij het toch nog in zich om een gooi te doen naar de eindzege in de Tour de France?

Stel je voor: je komt uit een wielergek land als Colombia en je mag voor het eerst meedoen aan het allergrootste koersevenement van het jaar: de Tour. Bij je debuut word je direct tweede en je steelt de harten van het publiek. Niet eens alleen in je thuisland, maar over de hele wereld lijkt men te kunnen genieten van je onbevangen karakter. Iedereen heeft er vertrouwen in dat je ooit op een dag zelf op het hoogste podium staat, ondanks de aanwezigheid van veel andere toppers.

Keer op keer besluiten jij en je team om het te proberen, maar keer op keer ook tevergeefs. Het vertrouwen daalt. Bij het publiek, bij je team en daarna misschien ook wel bij jezelf. In je team moet je ook nog eens de strijd aangaan met andere kopmannen, waarvan het maar de vraag is of zij iets voor jou zouden doen. Eigenlijk wordt het ieder jaar alleen maar moeilijker om te slagen in je grote doel: vermoedelijk een pijnlijk besef.

Quintana imponeert met tijd én vertrouwen

Juist om die reden is het éxtra knap wat Quintana afgelopen week presteerde in de Tour de la Provence. Niet alleen zijn overwinning was imponerend, maar des te meer ook het blakende zelfvertrouwen waar hij mee rondreed. Op meer dan zeven kilometer van het einde moest Quintana haast al geweten hebben dat hij ging winnen, anders plaats je niet op dat moment je aanval. Sepp Kuss probeerde nog wel dapper te volgen, maar hij kon toen ook niet weten dat de Colombiaan de beste tijd ooit naar Chalet Reynard zou neerzetten...

Achteraf was Quintana natuurlijk erg trots op zijn prestatie. In een perspraatje vertelde hij dat het aanvoelde alsof hij bij een 'nieuwe familie' terecht was gekomen. Wat van dat perspraatje waar is, moeten we nog zien. Bij de overwinning van ploeggenoot Nacer Bouhanni stond de kleine Colombiaan namelijk nog wat beduusd tussen zijn ploeggenoten die de sprinter in het Frans op felicitaties trakteerden. Een kern van waarheid zal er echter altijd zijn.

'Quintana kan nu perfect opereren vanuit de luwte'

De plannen van Arkéa Samsic zijn groot en ze lijken met het halen van Quintana en Bouhanni alvast twee keer raak te hebben geschoten. Emanuel Hubert, ploegbaas van dienst, steekt in ieder geval niet onder stoelen of banken dat hij op het hoogste niveau wil acteren. Een wildcard voor de Tour hebben ze binnen, dus zal er ook gepresteerd moeten worden. Onder meer met Quintana.

Kan de pocketklimmer dan nog een rol van betekenis spelen in de Tour de France? 23% van de In de Leiderstrui-volgers denkt van wel. Het lijkt niet groot, maar gelet op de afgelopen seizoenen en de stap terug is het toch een behoorlijk aandeel. Zeker als je bedenkt dat er de afgelopen maanden alleen maar gesproken wordt over het duel tussen INEOS en Jumbo-Visma, met hoogstens Thibaut Pinot als outsider (die in de Provence overigens liet zien nóg niet helemaal teruggekeerd te zijn).

Lees verder onder de foto.

De druk en verwachtingen zijn voor Quintana in 2020 in ieder geval een stuk lager. Prestaties van hem verrassen nu, in plaats van dat ze verwacht worden. In zijn thuisland kunnen ze kijken naar zijn landgenoot Egan Bernal, terwijl in zijn ploeg de druk tijdens de Tour gedeeld wordt met een legioen Fransen. In zijn team wordt er misschien nog wel meer verwacht tijdens de Tour van Bouhanni en Warren Barguil dan van hem. Oftewel: Quintana kan zich op de achtergrond houden.

De onbevangenheid van dat jonge Colombiaantje leek in Provence terug te zijn. De luwte van Arkéa Samsic heeft hem voorlopig goed gedaan. Het is voor hem te hopen dat zijn ploeg en zijn thuisland niet te veel verwachtingen gaan scheppen. Dan kan hij zomaar eens opnieuw de monden laten openvallen. Misschien zelfs zijn belofte inlossen, maar die druk willen we hem niet al te graag opleggen. (Foto: Sirotti)

Door: Jannick van der Hooft (jannick@indeleiderstrui.nl / Twitter: @jannick_der)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws