Column: Waarom we ons geen zorgen hoeven te maken om Tom Dumoulin IDL-producties

Column: Waarom we ons geen zorgen hoeven te maken om Tom Dumoulin

Door Bram van der Ploeg 21 februari 2020 | 08:15


Tom Dumoulin heeft nog geen meter gefietst voor Jumbo-Visma, maar beheerste de afgelopen weken wel het nieuws. De Nederlandse Tourhoop kwakkelde wederom met zijn darmen en dus vroeg iedereen zich af: hoe moet dat nu, in de Tour de France deze zomer? Drie redenen waarom we ons daar helemaal geen zorgen over hoeven te maken:

Echte talenten hebben geen wedstrijden nodig

Dumoulin had sinds de Giro d'Italia van 2019 geen koers meer gereden door zijn slepende knieblessure. Maar toch zaten de renners van Jumbo-Visma in december al huilend in zijn wiel tijdens de trainingen in de zon. 'Hij trapte in december een van de beste testen van de hele ploeg na tweeënhalve maand gerichte training', stelde ploegleider Merijn Zeeman vast in een reactie op Dumoulins darmklachten.

Het lichaam sputterde (soms letterlijk) tegen, maar Dumoulin bewees andermaal dat hij weinig tijd nodig heeft om top te zijn. De Tour de France start in juli, dus die wedstrijd-hardheid, daar is nog voldoende tijd voor. Laten we bovenal niet vergeten dat echte talenten weinig of soms geen wedstrijden nodig hebben om goed te zijn. We leuren nu al een jaar lang met Mathieu van der Poel, Remco Evenepoel en Egan Bernal, maar Dumoulins talent staat nog steeds buiten kijf.

Als hij zijn beentjes één of twee maanden goed kan laten draaien, is alles weer tiptop in orde, want Dumoulin is geen gewone. We zouden er haast aan voorbij gaan, maar de Nederlander is deze eeuw samen met Chris Froome de enige renner die het podium haalde in de Giro én de Tour. Er zit een motor in waar het peloton nog steeds bang voor moet zijn, en het lijkt uit Zeemans woorden voor nu niet per se uit te maken dat die motor iets later wordt opgestart. 

Wat Thomas kan, kan Dumoulin toch ook?

Wie werd er vorig jaar tweede in de Tour de France? Juist, Geraint Thomas. U weet wel, die Welshman die na zijn Tourzege in 2018 de hele winter zoop als een grote en de bakken friet en burgers lekker liet smaken. Terwijl de rest van het peloton al op hoogte trainde, liep Thomas op social media nog rond met een pens waar de gemiddelde vijftiger jaloers op zou worden. Of juist niet. Een klein half jaartje later werd Thomas gewoon tweede in de Tour.

Dat kon helemaal niet, hoe kon hij beter zijn dan bijvoorbeeld Steven Kruijswijk, die maandenlang gericht getraind had en eigenlijk niets was tegengekomen buiten een griepje? Thomas lag naast zijn strenge dieet ook nog eens een paar keer tegen het asfalt. De Ronde van Zwitserland, de laatste test die je toch móet rijden om hardheid op te doen voor de Tour, moest Thomas verlaten.

Het zijn zeer goede signalen voor Dumoulin, die in december al weer dik in orde was en niet hoeft terug te komen van tien kilo te veel. Als de darmpjes weer lopen, hoeft Dumoulin zich geen zorgen te maken dat hij in de Tour niet op tijd klaar zal zijn. Zijn voorbereiding kan bijna niet slechter worden dan die van Thomas en aangezien hij tweede werd, waarom kan Dumoulin niet gewoon de Tour winnen? Acht maanden uit koers of een bierbuikje; het maakt anno 2020 kennelijk niet veel meer uit. De foodcoaches, gerichte trainingen en personal trainers zullen er ongetwijfeld aan bijdragen.

Ziek zijn en toch het podium halen

Mocht Dumoulin onverhoopt toch blijven kwakkelen en mocht de gifbeker nog niet leeg zijn, zelfs dan heeft hij nog houvast. Hij won in 2017 per slot van rekening zelf de Giro, ondanks dat hij een paar minuten poepend in de berm zat. Het blijft bizar als je eraan terugdenkt, maar het is echt gebeurd.

Dat geldt ook voor Primoz Roglic, die in de Giro van 2019 derde werd, ondanks dat hij anderhalve week ziek op de fiets zat. Hij had ruim een week geen honger, zijn lichaam was met hele andere dingen bezig. En toch sleepte hij zich op de slotdag naar plek drie. Als Dumoulin de tegenslag nu krijgt en straks soepeltjes door de Tour loopt, denkt niemand meer aan de maanden januari en februari.

En stel, stél, dat de parasiet in zijn darmen tot aan de Tour de France blijft rondsleuren in zijn darmen, zelfs in dat geval heeft Dumoulin een hulplijn. Chris Froome won inmiddels vier keer de Tour, maar won in 2013 de eerste van die vier met een parasiet in zijn lichaam. De Brit liep in 2009 Schistosomiasis op en was er eind 2013 pas vanaf. Hij pakte in dat jaar de gele trui, met een dikke vier minuutjes speling richting nummer twee Nairo Quintana. 

Bring on le Tour!

Kortom: We mogen er in deze fase van het jaar vanuit gaan dat Dumoulin gewoon topfit aan de start staat van de Tour, of dat nu met een jaar of drie maandjes wedstrijdritme is. Maar mocht er nog het één en ander in de soep lopen; Dumoulin heeft in het verleden bewezen dat hij ook met enige tegenslag nog steeds bij de besten ter wereld hoort. Bring on le Tour! (foto: Proshots)

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws