IDL Kijktip | 'The Game Changers', wordt elke wielrenner veganist? IDL-producties

IDL Kijktip | 'The Game Changers', wordt elke wielrenner veganist?

Door Lex Kersten 23 februari 2020 | 07:59


Pasta, rijst en aardappelen. Bronnen van koolhydraten en essentieel in de voedingsinname van wielrenners. Een grote inname van koolhydraten en eiwitten is essentieel om aan 6.000 calorieën te komen en zo genoeg energie te kunnen leveren en te herstellen van de inspanning. Maar wat is het beste dieet voor een topsporter en uit welke voedingsmiddelen kan dit het beste gehaald worden? In de IDL Kijktip van deze week komt de controversiële documentaire The Game Changers naar voren. 

The Game Changers is een spraakmakende documentaire waarin een UFC-vechter onderzoekt wat het beste dieet is voor de gezondheid en het prestatievermogen van de mens. Hij wil vooral laten zien welke prestaties geleverd worden door middel van een veganistisch dieet. Ook komt hierin wielrenster Dotsie Bausch voor, die zegt dat haar plantaardig dieet voor een groot deel heeft bijgedragen aan haar successen. Verder zijn er ook hoofdrollen voor Arnold Schwarzenegger en Lewis Hamilton.

De documentaire heeft veel tongen losgemaakt onder (top)sporters en de gewone mens. De één kreeg nieuwe inzichten, waar de ander het onzin vindt en niet te spreken is over de documentaire. Het markante is dat dit zelfs binnen wielerploeg Jumbo-Visma speelt. Karin Labrechtse, sportdiëtist en kok van de ploeg, is enthousiast over de documentaire en probeert in haar werk zo veel mogelijk ‘plant based’ adviezen te geven. Zij denkt ook dat het goed mogelijk is om veganistisch te eten, zonder dat de prestaties daaronder lijden.

Asker Jeukendrup, voedingswetenschapper van de ploeg, was dan weer fel tegen de documentaire. Hij is niet tegen veganistisch eten, maar is wel tegen mensen die beweren dat hun manier de enige is en dit doen met informatie die verkeerd of misleidend is. Én erger nog, met boodschappen als: ‘Als je vlees eet, ga je dood’. Hetgeen hij hier uitgebreid beschrijft en waarin hij bijna alles uit de documentaire onderuit haalt. Kortom: voor- en tegenstanders, dus reden genoeg om te kijken! Let op, deze documentaire is alleen via Netflix te zien. 

(foto: Sirotti, 2019)

Lees 2 Reacties

Tags:

Reacties

Lester71
23 Feb 2020 om 20:51

Veel bekende vegetariërs zijn na jaren zonder dierlijke eiwitten weer begonnen aan vlees en vis. Wij kunnen zeker met minder vlees/vis maar naar mijn mening niet helemaal zonder.

Poelwinst
21 Feb 2020 om 23:21

Geen wonder dat er zoveel discussie is over het eten van wielrenners en andere topsporters; het is puur individueel wat wel en niet goed werkt voor een renner.

Reageer


Meer nieuws