Gespot op Strava: Hoe Van Aert en Teunissen uit het niets op de afspraak waren IDL-producties

Gespot op Strava: Hoe Van Aert en Teunissen uit het niets op de afspraak waren

Door Bram van der Ploeg 07 maart 2020 | 13:53


Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: De opmerkelijke prestaties van Wout van Aert en Mike Teunissen in Omloop Het Nieuwsblad.

Ze hadden allebei nog geen koerskilometer gereden, maar Teunissen en Van Aert kwamen zaterdag wel als zesde en elfde over de streep bij de eerste grote afspraak van het seizoen. Teunissen maakte lang onderdeel uit van de beslissende kopgroep van de dag, Van Aert hield zich de hele dag met het peloton met overige favorieten bezig. Geen Valencia, geen Algarve, maar een trainingskamp op Tenerife kan een renner tegenwoordig kennelijk ook in goede vorm brengen.

Teunissen en Van Aert vreten kilometers

Teunissen en Van Aert trainden op Tenerife veel met elkaar, maar Teunissen was al wel eerder op bestemming, op 7 februari al. In totaal had de winnaar van een Touretappe achttien trainingsdagen achter zijn naam staan. Daarin legde hij 1.662,46 kilometer af en bedwong hij daarbij 40.732 hoogtemeters op de beroemde Teide. Opvallend is daarbij wel dat de teller maar één dag over de 200 kilometergrens ging. Op 20 februari trainden Teunissen, Van Aert en Amund Grondahl Jansen 203,86 kilometer, met 4.742 hoogtemeters.

Van Aert sloot op 10 februari aan, want de Belg van Jumbo-Visma had nog een crossweekend gepland. Hij sloot zijn korte veldritseizoen in stijl af met de zege voor eigen publiek in Lille. Op zondag gooide storm Ciara roet in het eten voor de cross. Wat opvalt, ondanks een korte periode op Tenerife verwerkte Van Aert op de Teide meer kilometers dan Teunissen. In totaal staat er op zijn Strava 1.717,96 kilometer op de teller. Ook de hoogtemeters liggen bij Van Aert hoger met 42.295 meter.

Is de gedane arbeid dan een beetje flink of valt dat allemaal wel mee? We vergelijken het even met twee klassieke kilometervreters van beroep: Oliver Naesen en Michael Valgren. De Belg van AG2R noteerde, inclusief de Ruta del Sol, 1.733,21 kilometer vanaf 10 februari en 22.311 hoogtemeters. Valgren trainde vanaf 10 februari richting de Omloop nog 1.847,96 kilometer, met daarin 34.282 hoogtemeters. 


Het zat niet allemaal mee op Tenerife. Eén dag was de weg versperd en moesten de renners terug.

Intensiteit en de KOM van Froome

Tijdens de hoogtestage op Tenerife werd er zoals aangetoond veel gefietst, maar het was niet alleen maar kilometervreten geblazen. Uit de files op Strava blijkt wel dat er door de klassieke mannen flink op intensiteit is getraind. We zagen op Instagram stories al een bergop sprintende Van Aert langs flitsen en ook Teunissen was niet voor niets in de Omloop al aardig in vorm. Bij veel trainingen zien we een maximaal wattage van boven de 800 en soms zelfs 900 watt. Daarnaast zien we de persoonlijke records op de verschillende segmenten per dag oplopen. De laatste dagen op Tenerife slaan de files van Teunissen goud uit. We noteren één KOM, een zogenaamde recordtijd op één segment. Op een lang stuk afdaling genaamd 'Boca Tauce-Cruce Chiguergue' was nooit iemand sneller.

Ook Van Aert ging flink tekeer, al hebben we bij hem geen hartslag- of wattagecijfers om dat te staven. De Belg liet zich echter op een andere manier zien. Naast tientallen persoonlijke records reed hij drie records uit de boeken. De eerste was op donderdag 13 februari op het laatste gedeelte van de Guia de Isora. Dit segment van 3,7 kilometer aan zes procent gemiddeld reed hij in 9.04 minuten naar boven; een seconde sneller dan het oude record uit 2017. Op zondag 16 februari volgde een KOM op de Los Loros, waar hij op een segment van 4,83 aan zeven procent gemiddeld zestien seconden sneller was dan het record uit 2018. Van Aert noteerde 14.38 minuten. Ene Chris Froome uit Groot-Brittannië reed in maart van 2018 in 15.14 minuten omhoog.

Diezelfde Froome had het zwaar te verduren op Tenerife, want Van Aert knalde nog een KOM uit de boeken en die stond tot voor kort nog op naam van de viervoudig Tourwinnaar. Op een stuk van 3,86 kilometer aan vier procent gemiddeld, vlak onder de top van de Teide, reed Van Aert met een tijd van 7.51 minuten harder dan ooit. Froome was er in mei van 2019 nog gepasseerd in 7.55 minuten en reken er maar op dat zeventig procent van het peloton deze passage ooit heeft gereden. 

Jumbo-Visma kleurt Omloop Het Nieuwsblad

Op de woensdag voor Omloop Het Nieuwsblad reden Teunissen en Van Aert hun laatste ritje op Tenerife, alvorens ze op donderdag terugkeerden naar huis. Beide heren fietsten op vrijdag nog even de beentjes los en stonden zaterdag aan de start. Voor Teunissen was dit al gepland, Van Aert besloot pas op Tenerife dat hij toch zou beginnen, mede ingegeven door het dreigende coronavirus in Italië. De voorbereiding was niet ideaal, dat wist Jumbo-Visma op voorhand.

En toch was het de Nederlandse formatie die de Omloop kleurde. De 206,3 kilometer werd in ruim vijf uur afgelegd met een gemiddelde van 39,4 kilometer per uur door Teunissen. Op zeventig kilometer van de meet sloop hij met de juiste groep mee en lang ging hij als een raket. Maar het is ook wel verklaarbaar dat de tank in de finale leeg was. Teunissen reed een maximaal wattage van 1.168 watt, iets waar hij op Tenerife nooit aan kwam, als we Strava mogen geloven. Bij zijn aanval waar de beslissende kopgroep werd gevormd, reed Teunissen over langere tijd dik over de 400 watt. Ook de afstand van dik 206 kilometer vond hij op Tenerife niet terug.

De performance van Van Aert biedt ook meer dan houvast. De 25-jarige alleskunner probeerde eigenlijk de hele dag om aan te vallen, maar zat uiteindelijk niet in de juiste groep. Op dik tachtig kilometer van de meet ging hij aan met Heinrich Haussler en het was Van Aert die de grote groep favorieten in de finale dicht terugbracht bij de kop. Op dertig kilometer van het einde ging hij nóg een keer, mede omdat Teunissen al had aangegeven dat hij leeg was. Uiteindelijk viel Jumbo-Visma echter tussen wal en schip. (foto: Sirotti)

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

Lees 2 Reacties

Tags:

Reacties

Bram van der Ploeg
5 Mar 2020 om 10:33
Quote van Alaflip
Heerlijk segment van IDL. Doe zo verder.

Leuk om te horen, gaan we zeker doen!

Alaflip
3 Mar 2020 om 17:52

Heerlijk segment van IDL. Doe zo verder.

Reageer


Meer nieuws