Quasi-Bianche 2020, een onzinnig verslag van wat had kúnnen gebeuren IDL-producties

Quasi-Bianche 2020, een onzinnig verslag van wat had kúnnen gebeuren

Door Ward Hilhorst 08 maart 2020 | 09:03


De koers waar veel wielervolgers naar uitkijken, de Strade Bianche, gaat niet door. Dat betekent dat er opeens een gat in het weekend zit, waar nieuwe invulling aan gegeven moest worden. Wij gaven jullie al vijf tips, maar ook op onze redactie is er vandaag tijd over. Die tijd gebruiken wij om tóch een verslag te schrijven van wat er had kúnnen gebeuren!

De koers zou 184 kilometer lang zijn geweest, en de renners zouden vol goede moed aan de start hebben gestaan. In de interviews vooraf zou Julian Alaphilippe hebben verteld dat hij zijn overwinning van vorig jaar heel mooi vond, maar dat hij nog altijd hongerig is voor meer. Dat is de reden dat hij Parijs-Nice zou hebben afgezegd voor deze wedstrijd. Wout van Aert zou hebben gezegd dat zijn Omloop veelbelovend was, maar dat het podium een lastige opgave zou gaan zijn.

Jakob Fuglsang toonde zich vol vertrouwen. Althans, hij zou zich vol vertrouwen hebben getoond. Hij zou vertrouwen in zijn team hebben gehad en zijn tweede plaats van 2019 zou naar meer hebben gesmaakt. En dan Mathieu van der Poel. Na zijn ziekte zou hij nog niet durven zeggen of hij hier kans maakte, maar de fans zouden vol goede moed voor de televisie hebben gezeten.

60 km - de eerste hypothetisch geslaagde aanval is een feit

In de eerste zestig kilometer van de koers probeerden vele mannen weg te komen, maar iedereen had zin in deze fictieve koers. Niemand kreeg het dus zogenaamd voor elkaar om een gat te slaan met een groepje mannen die alleen maar voor de publiciteit rond zouden rijden. Het wachten zou dus zijn geweest op de Montalcino, waar meerdere aanvallen van Astana-renners voor een scheuring zouden hebben gezorgd. 

De groep mannen die weg kwam was mogelijk een enorm sterke. Zdenek Stybar en Davide Ballerini zaten mee namens Deceuninck-Quick-Step, Alexey Lutsenko was erbij, Silvan Dillier zat mee en Floris De Tier van Alpecin-Fenix completeerde deze would-be kopgroep. Mannen die kans maakten, dus het was direct razend spannend in deze verzonnen Strade Bianche.

100 km - de rust is zogenaamd wedergekeerd in het peloton

Waar de paniek even toesloeg toen de groep wegsprong, is de rust nu weer helemaal terug. Jumbo-Visma zou het gat klein hebben gehouden, de mannen vooraan zouden rond de twee minuten hebben gekregen. Net op dat moment zou er een grote valpartij komen toen een wild zwijn het parcours op spurtte. Het grootste slachtoffer zou Alaphilippe zijn. Hij mag dus van geluk spreken dat dit hele scenario nep is!

De val zorgde voor een scheur in het peloton, maar Jumbo-Visma wachtte niet. Nog maar een man of dertig was over, met daarbij sowieso Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Jakob Fuglsang, Tim Wellens, Simon Clarke, Tiesj Benoot, Tadej Pogacar (gevlucht uit UAE-quarantaine) en Sam Oomen. De rest zou door de stofwolken moeilijk te identificeren zijn. Tenminste, als deze koers echt had bestaan.

140 km - Van der Poel valt aan en krijgt elitegroep mee

Het gat met de kop bleef hangen op anderhalve minuut, maar op Castelnuovo Berardenga vond Van der Poel het mooi geweest. Hij pleegde zijn bekende vroege aanval, en kreeg zogenaamd een paar sterke mannen mee. Tadej Pogacar zette zijn knecht Diego Ulissi op kop, en net op dat moment kreeg Van Aert te maken met een typisch geval van onechte materiaalpech. Hij moest de groep laten lopen.

De namen in de groep met Van der Poel waren naast Pogacar en Ulissi ook nog Fuglsang, Clarke en Benoot geweest. Op papier zou je dus zeggen dat zij het gat naar de kopgroep zo zouden moeten dichten. Aangezien deze koers alleen op papier bestaat gebeurde dat dus ook. Vooraan kon Ballerini het tempo al snel niet meer volgen, waardoor er nog maar tien mannen over waren. Dat werden er negen toen Gianni Moscon vanuit het publiek een driewieler tegen Stybar aan smeet. Opeens had Quick-Step geen ijzers meer in het vuur. Dit verhaal had voor Moscon nog een staartje gekregen als het echt gebeurd was!

175 km - finale wordt gekleurd door aanval na aanval

Nog maar tien kilometer voor de wielen, en nog altijd was het razend spannend. De eerste grote aanval was een verbale van Lutsenko, aan het adres van De Tier. De Kazak zou geroepen hebben dat De Tier nooit met dit groepje had meegekund als dit een echte koers was. Misschien wel waar, maar toch niet echt aardig, Alexey! Daarna maakte Fuglsang de koers hard, maar op de tegenaanval van Pogacar had hij geen antwoord gehad. Van der Poel wel, maar ook hij moest op zijn tanden bijten.

Met zijn tweeën stevenden de jongelingen op de finish af, waar een sprint zou moeten gaan uitwijzen wie de sterkste zou zijn. Tenminste, dat had zo geleken. Vanuit de achtergrond kwam er namelijk een geel shirt van Wout van Aert aan, die van alle chaos gebruik had gemaakt om zich terug te vechten naar de kop. Toen hij aanpikte, was het nog maar vijfhonderd meter. Van der Poel ging vroeg aan, maar hij kon niet voorkomen dat de Belg hem vandaag net te snel af was. Van Aert zou in Siena zijn handen in de lucht mogen steken!

Let op! Dit hele verhaal is niet echt gebeurd!

Uitslag Quasi-Bianche 2020

1. Wout van Aert
2. Mathieu van der Poel +0.01
3. Tadej Pogacar "
4. Jakob Fuglsang +0.21
5. Tiesj Benoot +0.44
6. Simon Clarke "
7. Alexey Lutsenko 
8. Floris de Tier +1.31
9. Diego Ulissi +1.42
10. Sam Oomen +2.01

(Foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws