Parijs is nog ver: Tour-ambities Jumbo lijken al vroegtijdig te doven IDL-producties

Parijs is nog ver: Tour-ambities Jumbo lijken al vroegtijdig te doven

Door Jannick van der Hooft 25 maart 2020 | 08:00


Het is maart: een maand waar men bij Jumbo-Visma naar uitgekeken moet hebben. Met de voorjaarsklassiekers en de eerste grote rittenkoersen van het jaar leek het een tijd om je visitekaartje af te geven voordat het grote doel, de Tour de France, voor de deur staat. In de Leiderstrui volgt de aangewezen renners nog altijd van een afstand en houdt de vorderingen in de reeks 'Parijs is nog ver' bij.

Iedereen die wel eens naar een wielerpraatprogramma heeft gekeken, zal de zin ‘Parijs is nog ver’ bekend in de oren klinken. Het is een cliché, maar de waarheid van de uitspraak is zelden dichterbij geweest dan nu. Met afgelasting na afgelasting lijkt geen enkele wielerkoers te ontkomen aan het monster dat coronavirus heet. Als zelfs België zijn heiligdom, de Ronde van Vlaanderen, moet annuleren, is het tijd om alle noodklokken te luiden. Dan bestaat er altijd een reëel risico dat óók de Tour de France geen doorgang vindt, ondanks dat de organisatie daar op dit moment nog niet echt aan wil geloven.

Veel ingewijden beamen dat koers in crisistijden nou niet direct het meest belangrijke is dat de wereld te bieden heeft. Toch heeft iedereen er baat bij dat wedstrijden, met name de Tour de France, onder normale omstandigheden weer doorgang gaan vinden. Patrick Lefevere en Jonathan Vaughters stipten het geldprobleem namelijk al aan. Het is voor alle renners en stafleden, die wielrennen als hun beroep hebben, te hopen dat er snel duidelijkheid komt wat wel of niet kan. Alleen zo lijkt men de draad weer op te kunnen pakken: trainen heeft wel zin, maar een doel heeft dat nog meer.

Lockdown en ontbreken koersritme grote aderlating

In de vorige editie van deze rubriek ging het al over de twijfelachtige vorm van de Jumbo-renners, maar de huidige situatie in de wereld heeft het er niet makkelijker op gemaakt.  Primoz Roglic zou zijn opwachting maken in Parijs-Nice, maar de ploeg besloot geen enkel risico te nemen en thuis te blijven. Het verantwoordelijkheidsgevoel valt te prijzen, maar het gevolg is dat de Sloveense kopman nog geen kilometer in wedstrijdverband heeft gereden. Dat geldt overigens ook voor Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk.

Om toch een positieve draai te geven aan die wetenschap, zeggen verschillende media dat het wel eens in het voordeel van Dumoulin kan zijn: geen koersritme hebben. Hij staat immers toch al een tijd langer buitenspel. Toch moeten we niet uit het oog verliezen dat het altijd een nadeel blijft. Andere renners gaan hetzelfde probleem in een mindere mate krijgen, waardoor het gat misschien wat kleiner is. Het is immers maar de vraag hoeveel je nog hebt aan de acht koersdagen in februari op het moment dat je in juli een grote ronde moet rijden.

Voorlopig zit de ploeg in lockdown en zit er voor een aantal van de renners niets anders op dan de vorm onderhouden met binnenshuis trainen. Het lijkt bijna ondoenbaar om op die trainingen de hardheid op te bouwen die nodig is om een grote ronde te winnen. Die tegenslag mag je niet uit het veld slaan, maar het is toch pijnlijk voor een ploeg die klaar leek om het Team INEOS dit jaar écht moeilijk te gaan maken. Dat geldt niet alleen voor de renners die in de topdagen van hun carrière verkeren, maar ook voor de sponsoren die miljoenen in dit project geïnvesteerd hebben. We moeten niet denken dat de afgelastingen de enige klap vormen voor de sport. Het ergste moet vermoedelijk nog komen.

Kwestie van wachten voor iedereen

Parijs is nog ver, misschien wel verder dan ooit. Het is niet eens zeker of er dit jaar überhaupt nog gekoerst wordt. Vooralsnog is het hopen dat binnen de ploeg de goede moed bewaard wordt en en iedereen gezond blijft. Of de Tour de France daarna op een eerlijke manier betwist kan worden, is voorlopig afwachten. De signalen zijn op dit moment in ieder geval nog niet op hun best. (Foto: Wesley van Bavel / In de Leiderstrui)

Door: Jannick van der Hooft (jannick@indeleiderstrui.nl / Twitter: @jannick_der)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws