Hoe wonderjaar UAE Team Emirates bruut verstoord werd door corona IDL-producties

Hoe wonderjaar UAE Team Emirates bruut verstoord werd door corona

Door Jannick van der Hooft 25 maart 2020 | 07:55


UAE Team Emirates beleefde een weergaloze seizoensstart. Met al elf seizoenszeges op zak leek de ploeg weer een enorme stap in haar ontwikkeling te hebben gemaakt. Genoeg reden voor een hosanna-stemming in de ploeg dus, maar daar kwam snel verandering in toen de ronde in hun thuisland in alle hevigheid losbarste. In de Leiderstrui portretteert het verhaal van de ploeg dit seizoen.

Al vroeg in het jaar bleken de renners van UAE een goede vorm te pakken te hebben. Down Under reed Diego Ulissi naar een tweede plek in de einstand, maar het was voornamelijk Fernando Gaviria die liet zien terug te zijn van weggeweest. Met drie ritzeges in de Vuelta a San Juan bewees de Colombiaan het na een moeizaam seizoen nog altijd in zich te hebben. Brandon McNulty, nieuw bij de ploeg, kon ook direct aantonen dat hij tussen de profs kan presteren. Hij werd in diezelfde wedstrijd vierde in de eindrangschikking.

Een ploeg die wint, heeft vertrouwen. Gaviria noemde het in zijn flashinterviews, maar ook manager Joxean Fernandez zag het gebeuren. Bij Ciclismo International doet hij zijn verhaal: 'We zaten in een stijgende lijn. Niet alleen op basis van resultaten, maar ook op basis van ons zelfvertrouwen. Er zat een groei in de verantwoordelijkheid die wij tijdens een wedstrijd moesten nemen en ik verwacht dat dat ook nog wel zal toenemen.' Zijn team ging daar goed mee om: 'De groep werd hechter, eenheid was de sleutel tot ons succes.'

Lees verder onder de foto.

Pogacar boezemt angst in, hattrick Molano

In februari ging de ploeg direct verder met winnen. Rui Costa reed direct, alsof hij terug was beland in zijn beste dagen, naar een overwinning in de Saudi Tour. Ondanks het werk van zijn ploeg kon hij de eindzege niet binnenhalen, maar in Europa ging de ploeg wél verder met winnen. Tadej Pogacar, wie anders, ontbond zijn duivels in Valencia: twee ritzeges én de eindzege waren het resultaat.

Niet alleen de resultaten waren voer voor discussie, maar vooral ook de manier waarop. Aanvallen van ver of Alejandro Valverde laten verbleken tot amateurrenner: het was geen probleem voor de jonge Sloveen. Dat hij achteraf doodleuk vertelde nóg beter te kunnen, is misschien wel het meest schrikbarende aan het verhaal. Maar het maakt de wielerfan ergens ook nieuwsgierig.

Nadat Juan Sebastián Molano nog even op zijn gemakje een hattrick maakte in de Ronde van Colombia stond één van de belangrijkste wedstrijden voor de ploeg op het programma: de UAE Tour. Een zelfverzekerde ploeg in de vorm van haar leven, niks leek hen ervan te kunnen weerhouden om aan de sponsor van het thuisland te kunnen laten zien waar al die investeringen goed voor waren geweest. De ploeg kwam dan ook met een ware sterrenformatie: Pogacar, Gaviria en Ulissi waren allemaal van de partij. Met Maximiliano Richeze en Davide Formolo hadden ze een allerminst zwakke ondersteuning.

Feest voor de sponsor loopt niet als gehoopt

De eerste rit van de UAE Tour leek direct een mogelijke prooi voor de ploeg. Een vlakke rit, dus een uitgelezen kans voor Gaviria. Het liep echter anders voor de sprinter: hij kwam er totaal niet aan te pas en eindigde twintigste. Weg kans. Hij herpakte zich in de vierde rit nog wel met een tweede plek achter Dylan Groenewegen, maar bij de sponsor had men ongetwijfeld op meer succes gehoopt.

Ook Pogacar kon niet direct floreren in de Verenigde Arabische Emiraten. Verrassend werd hij geklopt door Adam Yates, maar hij kreeg een revanche. Op dezelfde beklimming als twee dagen eerder kreeg hij het opnieuw met de Brit aan de stok. Alexey Lutsenko leek de derde hond te zijn die er met het been vandoor ging, maar terwijl hij juichend over de finishstreep kwam, bleek hij nips geklopt te zijn door de Sloveen van UAE. Men kon opgelucht ademhalen, voor even dan.

De avond viel: 'Breaking news'. De UAE Tour werd stopgezet vanwege coronagevallen. Het was niet paniek, maar onduidelijkheid die de scepter zwaarde in de Emiraten. Niemand wist wat ze te wachten stond, behalve dat ze in hun hotels moesten blijven. Dat een paar weken later de halve wielerkalender geschrapt zou zijn, kon niemand toen nog vermoeden. Dat enkele renners van de ploeg tot op de dag van vandaag in het ziekenhuis liggen in het land, evenmin.

Lees verder onder de post.

Flow van UAE zakt in als kaartenhuis

Met vier coronabesmettingen (Gaviria, Richeze en twee stafleden) is UAE Team Emirates momenteel de zwaarst getroffen ploeg. Dat Gaviria slechter presteerde vanwege de coronabesmetting wordt ontkend door Fernandez: 'Hij was in een excellente conditie en liet nog steeds goede cijfers zien. Hij liet zijn kracht zien en had de mogelijkheid om te winnen.' Het verandert echter niks aan de huidige situatie van de renner, waar liever over gezwegen wordt. Een privékwestie, zo noemt de manager het.

Eenheid, vorm én vertrouwen leken de ploeg naar grote hoogtes te sturen. Alle ploegen worden getroffen in hun vormpeil door de lockdowns en afgelastingen, maar UAE wordt ook nog eens flink in het zelfvertrouwen geraakt. Met zwijgen kan er immers geen bravoure getoond worden. Wat overblijft, is de eenheid. Het is voor de ploeg te hopen dat een situatie als deze ze alleen maar sterker maakt daarin. Dan kan mogelijk de flow weer snel teruggevonden worden als er ooit weer gekoerst wordt.

Door: Jannick van der Hooft (jannick@indeleiderstrui.nl / Twitter: @jannick_der)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws