Nederland massaal op Zwift: Waar kun je nog een smart fietstrainer kopen? IDL-producties

Nederland massaal op Zwift: Waar kun je nog een smart fietstrainer kopen?

Door Bram van der Ploeg 10 april 2020 | 08:05


Nu door het coronavirus de wielerwereld op zijn gat ligt, grijpen de wielerprofs en -amateurs massaal naar de thuistrainer om binnen te trainen. Met de virtuele werelden van onder meer Zwift en BKool lopen de verschillende webshops echter tegen een groot probleem aan: de smart fietstrainers raken uitverkocht.

Wie een ouderwetse trainer wil, waarbij je het achterwiel van je racefiets in de stalen constructie zet (video-voorbeeld), hoeft zich geen zorgen te maken. In allerlei webshops is daarin nog voldoende aanbod. Voor een zogenaamde rollenbank (video-voorbeeld) moet je iets beter zoeken, maar ook deze trainer kun je nog voldoende kopen. Het grote probleem met beide trainers is dat ze best veel kabaal maken en in veel gevallen kun je er niet mee in een virtuele wereld rijden. 

Het thuis fietsen wordt zo een warme en eentonige bedoeling, waarbij het bovendien zo is dat in de ouderwetse trainers mét wiel de weerstand al vrij snel fors is. Dat zal uiteraard bij de duurdere en nieuwere modellen al beter geregeld zijn. Zo kun je bij duurdere modellen ook virtueel fietsen. Op de rollenbank heb je dan weer wat ervaring en een goede balans nodig. Niet voor niets stellen mensen op diverse online fora dat langer dan een uur op een rollenbank fietsen niet voor amateurs is weggelegd. Je fietst minder relaxed, zo luidt de boodschap.

Waarom is de smart fietstrainer zo populair?

Nee, de smart fietstrainers zijn anno 2020 het meest populair. Het zijn trainers die elektronisch worden aangedreven, met een stekker in het stopcontact dus. Je monteert de cassette en naaf van je racefiets op de trainer en zet je racemonster er zonder achterwiel op. Met de apps van onder meer Wahoo en Tacx kun je de fiets calibreren en de fietstrainer doet vervolgens de rest.

Wat rest is om in bijvoorbeeld Zwift en BKool een account aan te maken, een parcours uit te zoeken, je connect jouw trainer met jouw laptop of telefoon via Bluetooth en als je begint te trappen, zie je jouw gecreëerde 'poppetje' in Zwift bewegen. Hartslag, wattage, snelheden; alles wordt meegenomen. En het belangrijkste: het fietsen voelt heel realistisch, omdat je geen weerstand hebt van rollers, waar je achterwiel overheen glijdt. Je kunt makkelijk uit het zadel, om even op de pedalen te stampen. De trainer zorgt voor meer weerstand als in Zwift een bergje wordt op gereden en de weerstand wordt heel laag als de afdaling volgt.

Op die manier komen hele groepen mensen online samen. Tijdens een rit in Zwift, welk parcours je ook rijdt, kom je al gauw enkele honderden mensen tegen die tegelijkertijd ook aan het fietsen zijn in hun eigen woonkamer. Japan, Colombia, Italië; ze komen allemaal voorbij, of je haalt ze zelf in natuurlijk. Zwift houdt jouw vooruitgang bij, onderweg zijn er tussensprints en je kunt nieuwe parcoursen of onderdelen voor je outfit of fiets vrijspelen door veel te fietsen. Inmiddels rijden de profs zelfs wedstrijden tegen elkaar.

Webshops verkopen fietstrainers massaal uit

Het idee is duidelijk; een soort Super Mario voor fietsers, en je wordt er nog fit van ook. In tijden van corona, waarbij in veel landen mensen verplicht moeten binnen blijven, wordt er massaal online gefietst. Maar ook in Nederland merken webshops het effect van het coronavirus. Hier mag men nog wel naar buiten om alleen te fietsen, maar kennelijk kiezen toch veel mensen voor de veilige optie in hun eigen huis. 

En dus kwam er een stormloop op gang richting de fietstrainers. En Nederland had er grof geld voor over. De fietstrainers zijn te koop in verschillende uitvoeringen. Zo heeft het merk Tacx bijvoorbeeld het instapmodel met de Tacx Flux S Smart voor een paar honderd euro. Daarna komt de Tacx Flux 2 en wie nog meer wil uitgeven, kan tercht bij de Tacx Neo Smart en de Tacx NEO 2T. Die laatste wordt gebruikt door veel profs, onder meer bij Jumbo-Visma. Veelal kost zo'n trainer al gauw 1.300 euro. De Flux S, het instapmodel, is op Bol.com voor 600 euro verkrijgbaar. 

Naast Tacx hebben webshops onder meer Wahoo fietstrainers, Saris, Kinetic en Jetblack te koop, allemaal in verschillende prijsklasses. Wie de duurste koopt, kan hellingen tot wel 25 procent realistisch op fietsen, bij de instapmodellen gaat dit tot 10 procent. Ook zijn er verschillen in onder meer de maximale wattages die je kunt trappen. Welke merk en welke uitvoering maakt de mensen vandaag de dag kennelijk weinig uit; bijna bij alle fietstrainers staat 'uitverkocht'. Slechts in sommige gevallen kun je nog iets vinden, desnoods met een lange levertijd.

Waar kan ik nog wél een fietstrainer kopen?

De grote vraag is: Is écht alles uitverkocht of kun je nog ergens een fietstrainer kopen? Een belletje naar het populaire Futurumshop brengt duidelijkheid over waarom er niet gewoon meer geproduceerd wordt in deze tijd: 'Alles wat binnenkomt, wordt meteen verkocht. De leveranciers willen vaak wel meer leveren, maar hier is doorgaans bij veel van hen geen capaciteit voor. We verwachten over een maandje in ieder geval wel weer trainers van Wahoo te kunnen verkopen', aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Futurumshop heeft alleen nog twee modellen van Jetblack in de webshop staan, één van 999,95 en één van 1.039,95. Bij de ene wordt er een Shimano cassette meegeleverd, bij de ander niet. Bij Bol.com in de webshop vinden we alleen nog een instapmodel van Elite. De webshop van Coolblue staat ook op bijna louter 'uitverkocht', al kun je nog wel de Tacx Flux S Smart kopen voor 749 euro. Bedenk je bij het beslissen over deze trainer wel dat deze trainer normaal gesproken 599,99 euro is bij onder meer Bol.com en dat je, waarschijnlijk door de coronatijd, meer betaalt dan nodig is.

Decathlon biedt zelfs een trainer aan voor 499,99 euro; de Tacx Flux, het allereerst model uit deze serie. Uiteraard is die ook uitverkocht. De webshops van Mantel, Vanbon en Holland Bike Shop hebben zelfs helemaal niets meer op voorraad. Wat nog wel kan is op tweedehandswebsites kijken en ook in het buitenland kun je her en der nog wel iets vinden. Op Marktplaats kun je tevens fietstrainers huren, voor zo'n 150 tot 200 euro per maand. Kijk bij een aankoop van een eigen fietstrainer via Marktplaats wel uit, want er zitten veel oplichters tussen, zo weet ondergetekende reeds uit ervaring. 

Heb jij nog ergens een fietstrainer gezien die níet is uitverkocht? Laat het weten in de reacties! (foto: Strava Robert Gesink)

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

Lees 2 Reacties

Tags:

Reacties

Fietser1005
11 Apr 2020 om 19:29

Kijk inderdaad uit op marktplaats. Ik ben in een week met ruim 10 adverteerders in gesprek geweest die een account hebben gehackt en een oud product proberen te verkopen. Betalen via marktplaats "lukt" dan natuurlijk niet.

Jowannes
9 Apr 2020 om 14:08

Of je koopt het bij Correct, die hebben nog veel voorraad:
https://www.correct.nl/artlijst.php?CAT=4623

Reageer


Meer nieuws