Luik-Bast-namaak-en-Luik: een onzinnig verslag van wat had kúnnen gebeuren IDL-producties

Luik-Bast-namaak-en-Luik: een onzinnig verslag van wat had kúnnen gebeuren

Door Ward Hilhorst 28 april 2020 | 10:34


De laatste van de grote voorjaarsklassiekers: Luik-Bastenaken-Luik. Ook deze gaat dit jaar niet door, dus is er weer ruimte om de boel na te maken. We weten wel dat wielrennen nu niet van belang is, maar troost is dat des te meer. Wat zou er gebeurd zijn?

Nadat de Amstel Gold Fake door Adrie van der Poel was gewonnen in een zeer uitgedunde groep, had hij de smaak te pakken. Van der Poel stond dus ook netjes op de deelnemerslijst. Samen met Alejandro Valverde zou hij de strijd aangaan in het klassement voor renners van 40 jaar en ouder. 

Omdat zo veel renners niet in Limburg hadden kunnen starten, waren velen er op gebrand om hier vandaag een goede prestatie neer te zetten. Jakob Fuglsang bijvoorbeeld, die vorige week tweede werd. 'Van mijn ploegleider moet ik meedogenlozer gaan zijn, ook voor mensen op leeftijd. Vandaag ben ik dus niet tevreden met minder dan prolongatie van mijn zege!'

20 km: enorme stortregen verstoort de koers

De renners hadden dit voorjaar al heel wat extreme weersomstandigheden meegemaakt, maar zo regenachtig als het vandaag zou zijn was het nog nooit geweest. De renners zagen geen hand voor ogen en door de donkere wolken waren ze zelf ook slecht te zien. Dat slechte zicht beviel een politieagent op patrouille geenszins. Toen hij heel dichtbij reed, zag hij namelijk dat geen enkele renner in dit peloton licht op zijn fiets hadden.

Hij zag geen andere optie dan ze staande te houden. Zelf had hij nog tien lampjes in zijn handschoenkastje, dus de eerste tien renners hadden geluk. Bauke Mollema, Primoz Roglic, Vincenzo Nibali, Jan Bakelants, Jesús Herrada, Michael Woods, Enrico Battaglin, Ilnur Zakarin, José Goncalves en Eddie Dunbar waren de mannen die voor een zacht prijsje een lampje konden kopen.

Miguel Ángel López was de elfde en toen hij hoorde dat de lampjes op waren reageerde hij met een harde klap tegen het hoofd van de agent. Dat was erg slecht voor diens humeur, waardoor hij noodzaak zag de rest van het peloton mee te nemen naar het bureau. Weer moest een enorm klein peloton dus om de winst gaan strijden.

85 km: Grotten van Han bieden uitkomst

De tien mannen sloten een pact. Niemand zou wegrijden, en ze zouden het eerste stuk met zijn allen samen fietsen. De regen was echter veel te zwaar, dus toen ze bij de Grotten van Han aankwamen stelde Herrada voor even te schuilen. Eenmaal binnen merkte Dunbar op dat ze ook binnendoor naar de andere uitgang konden fietsen, om zo tien kilometer af te snijden. 

Die tocht was niet zonder gevaren, ondervond diezelfde Dunbar al snel. Hij nam de verkeerde afslag en raakte verdwaald in het ondergrondse labyrint. De dag daarna pas zou een gids hem daar vinden. Uit medelijden zou hij de Ier in huis nemen, waar hij nog lang en gelukkig zou leven.

Ook voor Zakarin liep het verkeerd af, hij reed lek op een stalagmiet. Even twijfelde hij of het geen stalactiet was, maar tieten hangen, dat wist de Rus maar al te goed. Bakelants ondervond dat ook aan den lijve, toen een joekel van een stalactiet naar beneden stortte en pardoes zijn stuurpen doormidden sloeg. Wat een pech!

100 km: Finish wordt in Bastenaken gelegd

Toen de overgebleven mannen de grotten uitkwamen, was het nog harder gaan regenen. Zuid-Europeanen Herrada, Battaglin en Goncalves hadden geen zin meer in al die kou, zij sloegen hun kamp op in de grot. De organisatie besloot de finish te verleggen naar Bastenaken, want de vier mannen die overbleven zagen er niet al te gezond meer uit.

Dat betekende dat de finale al kon beginnen. Voor de start had Nibali de spaken van zijn oude vijand Roglic vervangen door spaghetti, maar door de kou bleken die best wel stevig. Jammer voor de Haai dus, zijn list leek te mislukken. Bovenop de Côte de La Roche-en-Ardenne stond echter Antonio Nibali met een foodtruck.

De 'broer van' kookte toen het groepje aan de voet was snel wat water, en tegelijkertijd mengde hij de Parmezaanse kaas met de eierdooiers. Hij wachtte in de bosjes, en toen Roglic langskwam gooide hij het warme water op zijn wielen. De fiets van de Sloveen zakte als een pudding in elkaar. Toen Nibali zijn carbonarasaus er ook nog overheen gooide, was dat voor Mollema niet meer te weerstaan. De sprint zou dus uiteindelijk gaan tussen Woods en Nibali. Woods zou hierin makkelijk de sterkste zijn. (Foto: Sirotti)

Uitslag Luik-Bast-namaak-en 2020:

1. Michael Woods
2. Vincenzo Nibali "
3. Bauke Mollema DNF
4. Primoz Roglic DNF
5. Jesús Herrada DNF
6. Enrico Battaglin DNF
7. José Goncalves DNF
8. Jan Bakelants DNF
9. Ilnur Zakarin DNF
10. Eddie Dunbar DNF


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws