Column: 'Oudjes' op elektrische fietsen doen hele domme dingen, maar... IDL-producties

Column: 'Oudjes' op elektrische fietsen doen hele domme dingen, maar...

Door Ward Hilhorst 22 mei 2020 | 13:35


De afgelopen maanden is er veel te doen geweest over recreatieve fietsers die stug in groepen bleven fietsen, hoe vaak ze ook gewaarschuwd werden door de overheid of anderen. Ook op onze site ging het er vaak over, waarbij ik me aan één soort reactie groen en geel ergerde.

Het grootste deel van de lezers was het volledig met de geschreven columns eens: alleen fietsen is ook leuk, in groepen fietsen is op dit moment asociaal en dit is het uitgelezen moment om de naam van ons wielrenners te zuiveren. De mensen die het er niet mee eens waren, deden eigenlijk allemaal hetzelfde: wijzen naar bejaarden.

Er fietsen namelijk ook nog altijd groepen ouderen op elektrische fietsen met 35 in het uur over de dijk. Vaak zonder helm en soms zonder goed op hun omgeving te letten. Dit is voor tien procent begrijpelijk omdat zij zich ook beklemd voelen, maar voor negentig procent is dit hartstikke dom en gevaarlijk. Waar het voor de meeste mensen een kwestie is van kwetsbaren beschermen, gaat het bij deze groep zelfs om het beschermen van zichzelf! Net als bij wielrenners zal gelden dat de grootste groep zich netjes aan de regels houdt, maar helaas niet iedereen.

'Niet alleen wijzen naar wielrenners'

In onze reacties zag ik dan ook vaak terugkomen dat 'er niet alleen naar wielrenners gewezen moet worden, want bejaarden doen het nog fouter.' Daarbij kwam een ingezonden brief van een man die graag zonder helm fietst en zich opwond over het feit dat oude mensen met een elektrische fiets niet op hun gedrag worden aangesproken.

Al deze mensen hebben helemaal gelijk. Er zijn oude mensen die eigenwijs hun ding blijven doen, terwijl alles erop wijst dat dat oliedom is. Voordat de mensen die daar boos over waren zichzelf op de borst kloppen, er is een maar. Een hele grote maar. We zijn namelijk geen kleuters. Het feit dat een andere groep iets fout doet, betekent niet dat jouw groep automatisch immuun is en niet op die fout mag worden aangesproken.

Neem gewoon je eigen verantwoordelijkheid

Ter vergelijking: veel ouderen zouden beter af zijn op een driewieler. Dat betekent alleen niet dat het veilig is om je kind van drie met een racefiets de dijk op te sturen, 'want de ouderen luisteren ook niet'. Je hebt je eigen verantwoordelijkheid te nemen. Wij zijn een website over wielrennen, dus wij richten ons vooral op wielrenners. Nu er versoepeling optreedt, zie ik de groepjes wielrenners alweer opdoemen. Dat mag in principe, maar de anderhalve meter zie ik niet bewaard worden. Ik kan niet meer dan de boodschap herhalen: het is dom, het is asociaal en het is onnodig. Wat die 'oudjes' op hun elektrische fietsen ook uitspoken. (Foto: Sirotti)

Lees 6 Reacties

Tags:

Reacties

19.8
24 May 2020 om 11:59

Quote van Henk: "Wat ik van je begrijp is het georganiseerd fietsen dus wielrennen. Onafhankelijk van gewicht en/of leeftijd".

Uhh....nee, dan heb je me niet goed begrepen, Henk.
M'n moeder gaat mee op door de ouderenbond georganiseerde fietstochtjes; en hoe fanatiek sommige van deze grijze e-bikers ook zijn, het zijn zeker geen wielrenners ; )

En wat die zwaarlijvige veertiger betreft: die valt gewoon het meest op.
Dikke pens, het zadel standaard zo'n vijf centimeter te laag, fietsend met o-benen en ondanks het feit dat ie zelf honderd kilo weegt toch op een zo licht mogelijke fiets willen zitten (want tja, lichter is sneller natuurlijk).

P.s. voel je je soms aangesproken, Henk?

Henk van der Hoeven
24 May 2020 om 08:12
Quote van 19.8
Heel simpel, Henk.
Wielrenner: rijdt wedstrijden, lid van vereniging.
Recreatieve fietser: rijdt rondjes en of tourtochtjes.

Dus ook al hijs je jezelf in een strakke broek en koop je een hele dure ultralichte fiets, je bent en blijft een recreatieve fietser, Henk.
Net als die 65-plusser op die e-bike, niet meer en niet minder ; )

Ik vroeg me dat af omdat je heel specifiek “zwaarlijvige veertigers” benoemt. Wat ik van je begrijp is het georganiseerd fietsen dus wielrennen. Onafhankelijk van gewicht en/of leeftijd ;-)

19.8
23 May 2020 om 17:31

Heel simpel, Henk.
Wielrenner: rijdt wedstrijden, lid van vereniging.
Recreatieve fietser: rijdt rondjes en of tourtochtjes.

Dus ook al hijs je jezelf in een strakke broek en koop je een hele dure ultralichte fiets, je bent en blijft een recreatieve fietser, Henk.
Net als die 65-plusser op die e-bike, niet meer en niet minder ; )

Henk van der Hoeven
23 May 2020 om 13:01

Nogal gemakkelijk om mensen met een bepaalde leeftijd, al dan niet in combinatie met gewicht, weg te zetten. Ik ben wel benieuwd waar de grens van ‘een wielrenner’ ligt.

Poelwinst
21 May 2020 om 13:47

Ik fietste net in de regio Den Haag/Kijkduin en daar was het flink druk met groepjes wielrenners tot wel 12 personen. De anderhalve meter werd bij de strandopgangen door de daar aanwezige bezoekers ook nauwelijks nageleefd....vanaf 1 juni gaan het OV en de terrassen ook weer vol lopen dus geniet nu nog even van gevaarlijke oudjes op elektrische fietsen want binnenkort vallen ze niet meer op in alle drukte.

19.8
21 May 2020 om 08:35

Wielrenners?
De zwaarlijvige veertigers die ik tegen kom zou ik niet echt "wielrenner" durven noemen.
Zijn gewoon recreanten op een te dure fiets.
Heeft mijn inziens niet heel veel met wielrennen te maken.

En ja, het zijn ook vaak halve asocialen ; )

Reageer


Meer nieuws