Gespot op Strava: Jumbo-Visma start rustig op, rustige duurrit hakt er al in IDL-producties

Gespot op Strava: Jumbo-Visma start rustig op, rustige duurrit hakt er al in

Door Bram van der Ploeg 23 mei 2020 | 08:32


Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen en vrouwen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: de Zwifters mogen weer naar buiten!

Het heeft weken geduurd, maar in de meeste landen was daar deze maand dan toch het verlossende woord: ze mogen weer naar buiten! In Spanje, Italië en Frankrijk wordt er nog uitermate voorzichtig omgesprongen met de nieuwe vrijheid, maar de profs uit het peloton namen het er meteen lekker van. #RideSolo, maar toch vooral #RideOutside. We bekijken wat cijfers van enkele blije koeien, die na weken in de stal weer naar buiten mochten.

Monaco: Geen Formule 1, wel weer de bergen in

Monaco, hét epicentrum als het gaat om professionele wielrenners, opende begin mei weer voorzichtig de deuren. Dylan van Baarle, Steven Kruijswijk, Richie Porte, Michal Kwiatkowski; het is maar een greep uit de tientallen renners die hun appartement eindelijk weer konden ontvluchten. Dat deden ze dan ook naar hartenlust. Eerst mocht je nog niet te ver van huis van de regering, een week later wel.

Zwift-monster Van Baarle, die wekenlang dagelijks vier á vijf uur weg trapte op zijn thuistrainer, noteerde sinds 5 mei reeds 815 buitenkilometers, maar zat ook nog regelmatig op zijn thuistrainer. Laten we het 'afkicken' noemen? De buitenkilometers begonnen in de eerste dagen met meerdere rondjes door de stad, maar toen de maatregelen verder werden versoepeld, zagen we louter ritten van dik boven de honderd kilometer per dag langskomen.

Ook Kwiatkowski nam het er lekker van. Hij zocht vanaf 11 mei de buitenlucht op en reed in een kleine anderhalve week al 883,6 kilometer op de teller. Geen rondjes door Watopia, geen klimmetjes in het centrum van Londen, maar klimmen en klauteren op de Montée de Castagniers en La Trinité. De kust van Nice aan je rechterhand, het zal bevrijdend hebben gevoeld. 


Renners uit Monaco mochten in de eerste dagen alleen in de stad fietsen. 

Kuss en Gesink mogen los in Iberië

Sepp Kuss en Robert Gesink zagen de deuren openen in Spanje. De jonge Amerikaan zat wekenlang opgesloten in Gerona, waardoor hij zich ontpopte tot ware Zwift-specialist. Hij liet de thuistrainer echter snel voor wat die was toen hij de buitenlucht rook. Op 2 mei was zijn eerste rit 73 kilometer lang rustig peddelen rond Puigcerdà aan 28,3 kilometer per uur. Verder nog niet te gek bij Kuss, die de honderd kilometer buiten nog niet aantikte in mei. 875 kilometer in twee en een halve week, waar Van Baarle en Kwiatkowski dat in een week minder bij elkaar reden.

Diezelfde trend zien we bij Gesink, die (voorzien van mondkapje) op Andorra rustig opbouwde. In zijn eerste week louter ritjes van dik vijftig kilometer, een week later gevolgd door een rit van zeventig kilometer en op 14 mei voor het eerst boven de honderd. En na wekenlang binnen zitten, kan zelfs een rustige duurrit er dan al inhakken. 'Een shock voor het systeem deze dagen', schrijft Gesink veelzeggend bij een trainingsrit van 128 kilometer aan 23,4 kilometer per uur.

Ook in Frankrijk en Italië vlogen de kilometers in de tweede week van mei plots de lucht in op Strava. Romain Bardet bijvoorbeeld. De kopman van AG2R genoot, getuige zijn vele foto's onderweg, duidelijk van de 779,8 verreden kilometers in anderhalve week tijd. Thibaut Pinot zagen we acht weken lang helemaal niets posten op Strava, tot vorige week. 347,2 zonnige kilometers. Men is weer los! (foto: Sirotti, 2019)


Afzien voor Gesink in de bergen van Andorra.

Voor meer Gespot op Strava, klik hier.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws