Drie manieren waarop Froome nu weg kan bij INEOS: Gesprek, geld of chaos? IDL-producties

Drie manieren waarop Froome nu weg kan bij INEOS: Gesprek, geld of chaos?

Door Ward Hilhorst 23 juni 2020 | 22:51


De geruchten rond Chris Froome zijn al langere tijd bezig. Gaat hij de Tour de France nog wel voor Team INEOS rijden? Meest concreet is het gerucht dat hij gaat tekenen bij Israel Start-Up Nation. Maar hoe zit dat met zijn contract? In de Leiderstrui zet de opties op een rijtje.

We weten natuurlijk niet of Froome echt weg wil, of dat dit puur een truc is om de waarde van zijn contract wat op te drijven. Dit stuk gaat dus alleen in op de vraag hoe ze uit elkaar kunnen gaan, mocht hij weg willen. Of dat echt zo is, zullen we binnen afzienbare tijd weten.

Optie 1: goed overleg tussen Froome en INEOS

De Brit staat natuurlijk gewoon nog onder contract, dus hij kan niet zomaar vertrekken. Toch hebben renner en ploeg elkaar in de afgelopen jaren veel gegeven, en zal INEOS niet graag in de weg staan van een poging tot vijfde tourzege van Froome. Echter, een van je drie grote kanshebbers bij de tegenstander mee laten spelen? Dat gaat wel heel erg ver.

Mocht het dus zo zijn dat Team INEOS Froome geen strobreed in de weg legt om de overstap naar een andere ploeg te maken, is er iets raars aan de hand. In dat geval heeft de ploeg blijkbaar zo veel vertrouwen dat Froome geen schijn van kans meer maakt tegen Bernal en zijn generatie, dat ze hem liever kwijt dan rijk zijn. Het zou de meest vredelievende optie betekenen.

Optie 2: Israel legt een zak geld op tafel

Hij is een renner van formaat, maar hij heeft ook het bijbehorende loonstrookje. Froome verdient 4,5 miljoen per jaar. Nu lijkt geld bij de Britse ploeg nooit de limiterende factor te zijn, maar ook voor hun is dat een aanzienlijk deel van het budget. Als hij in de Tour de France tóch niet meer de absolute kopman gaat zijn, is dat bedrag ze misschien wel wat te gortig.

Transfersommen komen in het wielrennen maar heel af en toe voor. Meestal dienen renners hun contract uit, maar af en toe wordt er eerder een overstap gemaakt. Tom Dumoulin is het bekendste voorbeeld, maar ook Rohan Dennis maakte in 2014 midden in het seizoen de overstap naar BMC. Alles heeft zijn prijs, óók een viervoudig tourwinnaar.

Optie 3: vechtscheiding met bijbehorende chaos

De derde en laatste optie is het minst leuk voor alle partijen. Dit is het scenario dat Wout van Aert goed kent, en Lorena Wiebes lang naderde. Je mag uit een contract stappen, als de rechter de reden daarvoor 'dringend' genoeg vindt, bijvoorbeeld sportief gezien of medisch gezien. Hier komen dan dus hele procedures aan te pas, die energie en tijd vreten. Deze wet is Nederlands en bestaat ook in België en Engeland (het laatste land is nu natuurlijk van toepassing), maar de precieze grens van dringendheid kan per land (en rechter) verschillen.

Uiteindelijk is Wout van Aert in zijn gelijk gesteld, doordat de situatie dringend genoeg was. Het is alleen moeilijker een rechter te overtuigen dat je dringend naar een andere ploeg moet, als je met beide ploegen naar de Tour de France zou mogen. Het is dus te hopen voor Froome (en beide ploegen) dat het niet van deze chaos komt. (Foto: Team INEOS)

Ward Hilhorst


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws