Column: De transfer van Froome is de grootste complottheorie van dit jaar IDL-producties

Column: De transfer van Froome is de grootste complottheorie van dit jaar

Door Jannick van der Hooft 25 juni 2020 | 20:00


Wat is op dit moment de meest bizarre complottheorie? 5G dat corona veroorzaakt? Bill Gates die ons allemaal wil inenten met microchips? Nee, het is Chris Froome die met Israel Start-Up Nation de Tour de France wil winnen. Word wakker, mensen!

Toen het gerucht van een tussentijdse transfer van Froome een aantal maanden terug de lucht ingeslingerd werd, was iedereen eigenlijk verbaasd. Verschillende ploegen passeerden de revue als mogelijke nieuwe ploeg, maar nu wordt beweerd dat Froomey een concreet aanbod heeft van Israel Start-Up Nation om voor een behoorlijk bedrag in augustus naar het team te komen. Het zou in één klap de meest spraakmakende wielertransfer zijn van het afgelopen decennium: een viervoudig Tourwinnaar die halverwege het seizoen overstapt naar één van de zwakste teams van het peloton. Zo spraakmakend zelfs dat geen enkele hoofdrolspeler tot nu toe aan het woord geweest is.

Froome is er een meester in om van zich te laten horen op het moment dat hij niet in de koers zit. Of ja, misschien niet hijzelf, maar dan in ieder geval zijn PR-team. Een berichtje van hem op sociale media is al gauw goed voor nieuwsartikelen over de hele wereld. Bijna ieder stapje in het herstel van zijn blessure viel op die manier goed te volgen. Belangrijk ook, in de huidige tijdsgeest ben je als renner namelijk meer dan alleen renner: zeker Froome vertolkt met zijn palmares een belangrijk uithangbord voor het team. Kan hij de miljoenen aan salaris die hij ontvangt zelf voor een deel terugverdienen voor het team.

In het kamp van Froome is zelden iets ondoordacht of ongepland. Niet alleen op sociale media, maar natuurlijk ook in de gehele ploegstructuur van Team INEOS. Froome floreert in een voor hem geregisseerde wereld. Waag het niet om te twijfelen aan zijn herstelvermogen, want dan is ploegbaas Dave Brailsford er als de kippen bij om de boel te ontkrachten. Als hij dopingbeschuldigingen ontvangt of een vendetta met Bradley Wiggins lijkt te ontplooien, is zijn vrouw Michelle de pitbull die het vuile werk opknapt. Froome kan rustig een gentleman blijven: correct als altijd.

Het bizarre aan de situatie nu is dat juist geen één vertegenwoordiger op dit moment zijn nek uitsteekt voor Froome. Op Instagram kijkt hij ook maar wat eenzaam naar de bergen. Normaal zou ik hier niks achter zoeken, maar het beeld fascineert me. Waar zou hij aan denken? Een vijfde Tourzege? De zak geld die op hem te wachten staat in het Midden-Oosten? Of is het gewoon een onbeduidende blik in de verte, wetend dat hij ’s avonds álweer een perfect afgemeten bordje pasta naar binnen moet schuiven?

Geruchten Froome voer voor complotdenken

Hoe langer ik over de transfer nadenk, hoe meer ik in mezelf een complotdenker bespeur. Bij alles wat er momenteel rond Froome gebeurt, heb ik het idee dat het een doordacht plan is. Slim of slinks: er móét haast wel een reden zijn waarom geruchten op een bepaalde tijd in het nieuws komen. De exacte reden laat naar zich gissen, maar een aantal voorbeelden kwam wel naar boven: 1. zijn salarisonderhandelingen bij INEOS een boost geven met wat media-aandacht van andere teams, 2. de concurrentie laten weten dat je er nog bent, 3. snel een zak geld binnenslepen voordat het blijkt dat je helemaal niet zo best hersteld bent van een akelige val, 4. óf misschien wel om een interne strijd met Egan Bernal te beslechten.

Het enige waar ik niet in geloof, is dat het is om met Israel Start-Up Nation de Tour de France te winnen. Froome lijkt me slim genoeg om te weten dat dat met de huidige ondersteuning van dat team onmogelijk is en hij op een leeftijd zit dat het ook allemaal niet te lang kan wachten. Het zou een scenario zijn dat zelfs voor de Steven Spielbergs van deze wereld niet te regisseren valt. Ook niet voor Michelle Froome.

Ik trap er in ieder geval niet in.

Jannick van der Hooft

(foto: Team INEOS)

Lees 1 Reacties

Tags:

Reacties

Poelwinst
24 Jun 2020 om 12:30

Het doel van Israël Start-Up Nation is geen Tourwinst maar een renner op het podium van de Tour. Met de ploeg die ze nu hebben en de aankopen die er aan zitten te komen is dat met Froome erbij een reële doelstelling. Is het dit jaar niet dan kan het in 2021 al gebeuren.

Reageer


Meer nieuws