Drie ploegen waar Kelderman zijn carrière mogelijk nieuw leven kan inblazen IDL-producties

Drie ploegen waar Kelderman zijn carrière mogelijk nieuw leven kan inblazen

Door Bram van der Ploeg 25 juni 2020 | 22:00


Wilco Kelderman lijkt op weg naar de uitgang bij Team Sunweb. De 29-jarige Nederlander rijdt al sinds 2017 voor de ploeg, maar heeft een aflopend contract. Nu Sunweb naar verluidt geen nieuwe aanbieding gaat doen, zet In de Leiderstrui drie ploegen op een rijtje waar Kelderman misschien wel helemaal los kan komen.

'Ik praatte mezelf aan dat ik een grote ronde moest winnen. Toen ik eenmaal kopman was en de ploeg moest dragen, begon ik me af te vragen: is het wel haalbaar wat ze zeggen?', zo vroeg een kwetsbare Kelderman zich af in de podcast van In het Wiel. Hij lijkt zich door alle blessures, tegenslagen en het ontbreken van een echte uitslag op zijn palmares meer en meer te beseffen wat hij wil, en vooral wat hij niet wil. 'Ik droom minder', zo zei hij er zelf over.

Knap, want Kelderman wordt al jaren een van de beste klassementsrenners van Nederland genoemd. Zonder tegenslag rijdt hij steevast top-tien in een meerdaagse rittenkoers en hij was in 2017 met een vierde plaats zelfs heel dichtbij het podium in een grote ronde, in de Vuelta a Espana. Hij ging er zelf ook in geloven, maar kwam bij Sunweb steeds weer iets tegen. Valpartijen, blessures of een concurrent in de persoon van Tom Dumoulin. 

Kelderman wordt in 2021 dertig en begint normaal gesproken dus aan de beste jaren van zijn loopbaan. Dat Team Sunweb hem volgens het AD (nog) geen nieuw contract voorlegt, is dan ook misschien wel helemaal geen domper. Het was de laatste jaren allemaal net niet, dus met frisse moed en een schone lei elders aan de slag, kan zomaar mooie dingen opleveren.

We zoeken in dat geval wel naar ploegen waar hij niet per se de absolute kopman is, waar klassementen rijden geen moetje is en naar ploegen waar hij niet in een knechtenrol belandt. Kelderman wil weer lekker fietsen. 'Ik vind fietsen ontzettend mooi en ik zie er een uitdaging in om weer terug te komen', zoals hij het zelf zegt. Erin klappen, koersen en kijken wat het oplevert.

Kelderman bij Alpecin-Fenix


Kelderman bij Van der Poel in de ploeg?

Wie het rijtje ploegen op alfabetische volgorde afloopt, komt eerst terecht bij Alpecin-Fenix. De ploeg van Mathieu van der Poel is razend ambitieus en polste al bij Sam Oomen of die wilde komen. De jonge klimmer trekt naar Jumbo-Visma, maar Alpecin-Fenix gooide met de interesse wel zijn kaarten open. De ploeg heeft met Van der Poel een wereldster voor de klassiekers, maar een klassementsrenner voor de grote rondes ontbreekt. 

Alpecin-Fenix lijkt zodoende een ideale plek voor Kelderman. Hij vindt er een ploeg die bezig is aan een ontdekkingstocht, een ploeg die niet verwacht dat iemand even een grote ronde voor ze wint. Samen met onder meer Louis Vervaeke kan Kelderman lekker zijn ding doen, de reden waarom hij ooit begonnen is met fietsen. Grinta boven consolideren; wat zouden we dat graag zien.

Kelderman hoeft niet bang te zijn dat hij het gezicht van de ploeg wordt, want Van der Poel stoot je niet zomaar van de troon. De ploeg is wel jong, innovatief en verfrissend en daarmee misschien wel het totaal tegenovergestelde van Team Sunweb. Een nadeel is dat Kelderman het wel meer in zijn eentje zal moeten klaren, wanneer zijn volledige potentie bij Alpecin-Fenix plots uit zijn benen stampt. Maar is dat niet precies waarvoor je fietser bent geworden?

Kelderman bij EF Pro Cycling


Van Garderen als mooie leidraad voor Kelderman bij EF?

Tejay van Garderen trok in 2019 naar EF Pro Cycling. Hij vond het wel mooi geweest bij BMC, waar hij in een strak keurslijf steeds weer probeerde om een klassement te rijden en uiteindelijk vaker werd teleurgesteld dan dat hij happy van zijn fiets stapte. Hij koos voor EF Pro Cycling en het voelde voor de Amerikaan als een warm bad. 'Ik volg geen traject, ik probeer gewoon in iedere race waar ik start zo goed mogelijk voorbereid te zijn. Ik wil laten zien wat ik kan', zo zei hij begin 2019.

Met Rigoberto Urán, Michael Woods en nu ook Sergio Higuita heeft EF Pro Cycling al wat kopmannen aan boord. Maar vooral de cultuur van de ploeg zou voor Kelderman weleens perfect kunnen zijn. Iedere renner bij het team van Jonathan Vaughters is lovend over de teamgeest, de vrijheid die renners krijgen en de kansen die worden geboden in de koers. Voldoet dat niet bijna volledig aan het eisenlijstje voor Kelderman, dat we hierboven opstelden?

Bij EF Pro Cycling kan Kelderman in de eerste plaats weer gaan koersen. Als de prestaties daar zijn, heeft het verleden al uitgewezen dat je bij EF dan al snel de volledige steun krijgt. Als je je dag even niet hebt, lijkt dat ogenschijnlijk geen probleem. Een bijkomend voordeel is de sterke klassieke kern bij EF Pro Cycling. Wat kan Kelderman bijvoorbeeld in de klimklassiekers in een front met Woods en Simon Clarke? 

Kelderman bij (de opvolger van) CCC Team


Presteren bij Ochowicz en Van Avermaet?

Het is best lastige materie; waar doe je, Kelderman zijnde, goed aan? Kan hij gedijen in een Franse ploeg? Moet hij naar een team waar de Tour de France heilig is? Of een ploeg waar al vele kapiteins aan boord zijn? In dat licht bezien is CCC Team misschien wel een vrij goede optie. De ploeg van Greg Van Avermaet was in zijn eerste seizoen onder hoofdsponsor CCC vooral en alleen de ploeg van Greg Van Avermaet. Met de komst van Matteo Trentin en Ilnur Zakarin werd de druk voor dit seizoen ietwat van zijn schouders gehaald.

Ervan uitgaande dat ploegbaas Jim Ochowicz wederom een hoofdsponsor vindt, kan Kelderman bij die ploeg ogenschijnlijk doen en laten wat hij wil. En belangrijk: de ploeg loopt niet vanaf januari te koop met de ambitie om maar vooral dat Tourpodium te halen. Als Kelderman een goed klassement rijdt, is dat een mooie opsteker. Dat zou weleens een belangrijke verandering in de mindset kunnen zijn.

Ook in de klimklassiekers kan Kelderman ogenschijnlijk lekker zijn ding doen, zonder dat hij meteen het gewicht van de ploeg moet dragen, mentaal en op papier. Ochowicz zal vast de ambitie hebben op bij de groten van het peloton te horen, maar op dit moment lijken hij en Kelderman hetzelfde te willen voor de komende jaren. (foto: Sirotti, 2019)

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws