Fanclub Friday | Nibali heeft met 'Born to be Shark' eindelijk zijn achterban IDL-producties

Fanclub Friday | Nibali heeft met 'Born to be Shark' eindelijk zijn achterban

Door Bram van der Ploeg 28 juni 2020 | 15:27


Wielrenners trekken geen volle stadions met mensen die een kaartje voor hen betalen. Wielrenners moeten het doen met fans langs de weg, die iedere keer weer massaal naar de koers komen. In de Leiderstrui licht in 'Fanclub Friday' zo af en toe een fanclub uit. In deel 7: Italiaanse wielerheld Vincenzo Nibali.

Nibali wordt in november van dit jaar 36 jaar en rijdt inmiddels al zestien jaar rond in het profpeloton. Als hij in Italië koerst, staan er files voor de zijn ploegbus en klinkt een oorverdovend kabaal als hij op het podium wordt voorgesteld. Hij is de meest geliefde renner bij het Italiaanse volk, mede door zijn eindzeges in de Giro d’Italia (2013 en 2016), Tour de France (2014) en Vuelta a Espana (2010). En toch: de fanclub ‘Born to be Shark’ zag pas in mei van dit jaar het levenslicht en is de eerste echte fanclub van de Italiaan.


Nibali won in 2018 Milaan-Sanremo na een indrukwekkende solo (foto: Sirotti).

'Het enorme Nibali-universum samen brengen'

Elf keer podium in een grote ronde en naast vier eindzeges ook nog onder meer Milaan-Sanremo, de Ronde van Lombardije (twee keer) en Tirreno-Adriatico (twee keer) op zijn palmares. Toen Danilo D’Anieri begin dit jaar plots toestemming kreeg van zijn grote wielerheld om een officiële fanclub te starten, dacht hij geen twee keer na. ‘Er bestaan wel wat fanpagina’s en Vincenzo heeft met Mastromarco zijn eigen wielerschool, maar dit is de eerste door Vincenzo erkende fanclub. Hij zal niet zeggen dat het laat is, hij was er eerder gewoon niet klaar voor.’

Want Nibali pakt een fanclub aan zoals hij alles in het leven aanpakt: met een uiterst perfectionisme. Hij heeft een mooi huis, een gelikte auto, zijn materiaal is altijd tip-top verzorgd en dus moet ook de fanclub aan een bepaalde standaard voldoen. ‘Het doel is om zoveel mogelijk fans samen te brengen. We zullen al het officiële en onofficiële nieuws samenbrengen via de sociale pagina’s. Daarbij staan we altijd in contact met Vincenzo’s vrouw Rachele Perinelli en zijn hele entourage. Dit is de eerste echte poging om het enorme Nibali-universum samen te brengen’, aldus D’Anieri.

D’Anieri: 'Nibali is een enorme inspiratie voor mij'

Maar hoe kom je in vredesnaam in contact met Nibali, die eigenlijk al zijn hele carrière zijn privéleven nauwkeurig afsluit van de buitenwereld. D’Anieri kreeg het voor elkaar door jaren geleden als social mediamanager te gaan werken voor Team Nibali; de juniorenploeg van De Haai. ‘Mijn bewondering voor Vincenzo dateert al van jaren geleden. We komen uit dezelfde stad (Messina, red.) en daar is men sinds de start van zijn carrière altijd al heel trots op hem geweest. Als social mediamanager kreeg ik de kans hem persoonlijk te ontmoeten en ik was onder de indruk van zijn manier van doen. Hij is een enorme inspiratie voor mij.’

Als fan van Nibali voelt D’Anieri dan ook best een beetje druk. ‘Het gaat niet alleen om de Facebookpagina, maar om de fanbase. We willen verschillende kanten op met de fanclub. In de nabije toekomst hopen we te starten met inschrijvingen en daaropvolgend speciale initiatieven voor de leden. We willen de fans blijven updaten met zoveel mogelijk informatie, maar leden moeten straks ook fanartikelen kunnen kopen, met mediaproducties die alleen voor leden beschikbaar worden. Vincenzo prees ons idee voor zo’n groot project en ik hoop dat ik hem en alle fans niet zal teleurstellen.’


Nibali in 2019 op het podium in 'zijn' Giro d'Italia (foto: Sirotti).

'Vincenzo oogt kalm en vastberaden'

De eerste reacties op de fanclub zijn alvast positief en met bijna 1.600 likes na een maand is de belangstelling al best groot. Als de koers in augustus weer losbarst, moet de echte boost volgen. ‘Helaas hebben we door het coronavirus nog geen races kunnen bezoeken, maar dat is wel onze bedoeling. Het is nog te vroeg om te zeggen wat mensen ervan vinden, maar de eerste reacties zijn hoopvol’, zo vertelt D’Anieri. 

Een paar mooie uitschieters op de weg van Nibali zelf zouden de zaak geen kwaad doen uiteraard. De Italiaan hoopt voor zijn nieuwe ploeg Trek-Segafredo te presteren in de Giro d’Italia en komt ook in de meeste Italiaanse eendagskoersen in actie. Het WK in Zwitserland staat in september met rood omcirkeld. ‘Het ziet er heel positief uit. Vincenzo oogt kalm en vastberaden, dus dat belooft veel goeds.’ (hoofdfoto: Trek-Segafredo)

Meer 'Fanclub Friday':
Deel 1: Tom Dumoulin
Deel 2: Wout van Aert
Deel 3: Wout Poels
Deel 4: David en Mathieu van der Poel
Deel 5: Mike Teunissen
Deel 6: Davide Formolo

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws