Dumoulin zal gemist worden op WK tijdrijden: wat krijgen we terug? IDL-producties

Dumoulin zal gemist worden op WK tijdrijden: wat krijgen we terug?

Door Jannick van der Hooft 30 juni 2020 | 15:50


Tom Dumoulin zal hoogstwaarschijnlijk niet zijn opwachting maken op het WK tijdrijden aankomend najaar. Dan staat namelijk de slotetappe in de Tour de France op het programma. In de Leiderstrui bekijkt wat we hierdoor moeten missen, maar vooral ook: wat krijgen we ervoor terug?

De verbazing bij veel wielerliefhebbers was groot toen afgelopen week het nieuws naar buiten kwam dat het WK tijdrijden en de slotdag van de Tour de France dezelfde datum kennen op de vernieuwde wielerkalender. Op 20 september zullen de ogen dus niet alleen gericht zijn op de ereparade door Parijs, maar ook op de straten van Aigle-Martigny, waar andere renners hun parcours van 46 kilometer afronden. Met een paar steile klimmetjes had het een geschikt parcours kunnen zijn voor Dumoulin.

Lees verder onder de afbeelding (Touretappe.nl).

Onthoofd WK tijdrijden geeft anderen kansen

Aangezien de Nederlandse tijdrijder afgelopen seizoen ook al verstek moest laten gaan voor het WK vanwege een blessure, gaan de gedachten terug naar betere tijden: 20 september (toen ook) 2017, de dag dat Dumoulin beslag legde op zijn regenboogtrui. In het Noorse Bergen declasseerde hij destijds de tegenstand met bijna een minuut voorsprong op de nummer twee, zijn huidige ploeggenoot Primoz Roglic. Ook hij en bronzen plak Chris Froome staan dit jaar op de startlijst voor de Tour, dus zijn naar verwachting afwezig in Zwitserland.

De afwezigheid van erkende tijdritkanonnen biedt kansen voor kapers, al blijft Rohan Dennis als huidig kampioen de te kloppen man. 'Hij is de hyperspecialist', vertelt Rik Verbrugghe bij Het Laatste Nieuws. De bondscoach van de Belgen is echter ambitieus en mikt op twee medailles voor zijn eigen land. Met Victor Campenaerts en Remco Evenepoel heeft het land twee troeven in handen die niet de Tour de France zullen rijden: 'Het podium moet de ambitie zijn.'

Voor de Nederlandse fans is de overlap op de kalender een aderlating. In de editie van 2019 konden Dylan van Baarle en Jos van Emden niet in de voetsporen treden van hun landgenoot twee jaar eerder: zij finishten op een 15e en 21 plek. Als realisme de boventoon voert, valt het niet te verwachten dat er plots weer een landgenoot de handen in de lucht mag gooien op het podium. Wie er dan ook met de trui vandoor gaat, hij zal altijd te maken krijgen met de vraag: 'Wat als de rest wél aanwezig was?'

Lees verder onder de foto (Sirotti).

De andere kant van de medaille: Dumoulin in Parijs

In meerdere opzichten kan de beslissing van de UCI dus als jammer beschouwd worden. Aan de andere kant: mogen we niet blij zijn dat er überhaupt gekoerst wordt? Na maanden zonder koers zag men kennelijk geen andere uitweg, zoals het omdraaien van de wedstrijd met de mixed relay. De overwegingen zijn onbekend, maar vanuit de organisaties van de Giro d'Italia en de klassiekers zal er geen haan naar kraaien. Zij weten wat het is om concessies te moeten doen: dat doen de ASO en UCI nu ook.

En misschien, heel misschien krijgen we er wel iets mooiers voor terug. Als Dumoulin daar straks aankomt in Parijs heeft hij, of een ploeggenoot, óók een kans op een mooie prijs. Eentje die nog ontbreekt op zijn roemruchte palmares. Voorlopig is dat even afwachten, maar tot die tijd kan er nog even genoten worden van de mooie plaatjes die het verleden al opleverde. (Foto's: Sirotti)

Bergen, 2017: Dumoulin juicht na WK-zege

Jeruzalem, 2018: Dumoulin wint openingsrit Giro d'Italia

Espelette, 2018: Dumoulin wint etappe 20 Tour de France

Jannick van der Hooft (jannick@indeleiderstrui.nl / Twitter: @jannick_der)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws