Uur van de waarheid: 'Het is een beetje Aru zijn laatste kans' IDL-producties

Uur van de waarheid: 'Het is een beetje Aru zijn laatste kans'

Door Jannick van der Hooft 15 juli 2020 | 08:00


Fabio Aru laat er de afgelopen maanden geen gras over groeien: na een periode van blessures en andere pech wil hij er straks in de Tour de France voor de volle honderd procent staan. In de Leiderstrui schetst een profiel van een renner die zijn grinta weer boven water getoverd heeft.

Mauro Gianetti, algemeen manager bij UAE Team Emirates, was afgelopen winter niet mals voor Aru. De teleurstelling droop uit zijn woorden: 'Het is een beetje zijn laatste kans. We hadden meer van hen (Aru en ploeggenoot Fernando Gaviria, red.) verwacht.' Het uur van de waarheid dus, ingegeven door de matige prestaties van 2019. In de Tour de France reed hij naar een veertiende plek, de Vuelta a Espana kon hij door een spierbeschadiging niet uitrijden.

Het was de zoveelste keer dat de Italiaan, inmiddels alweer dertig jaar, niet aan de verwachtingen kon voldoen. Glimpen van zijn succesjaar 2015 vertoont hij nog maar sporadisch, waardoor de hoop van de ploegleiding op 'de oude Aru' steeds meer iets van het verleden lijkt te zijn. Aru zelf werkte de afgelopen maanden niet mee aan dat beeld. In plaats van zich neer te leggen bij een rol in de marge, horen we hem van de daken schreeuwen hoe goed hij weer is. 'Ik zal laten zien dat ik bergop nooit meer hoef te lijden', zo liet hij onlangs nog weten.

De Sardijn lijkt zich als geen ander te beseffen dat het nu of nooit is. Zoals bij wel meer renners, loopt het contract van Aru af in coronatijden. In dat opzicht is er voor hem alles aan gelegen om zichzelf van zijn beste kant te laten zien in het schaarse aantal mogelijkheden dat dit seizoen biedt. Over verlenging wilde hij het met de media nog niet hebben. 'In oktober gaan we het daarover hebben', liet hij optekenen. Ná de Tour de France dus.

Lees verder onder de post.

Aru voelt hete adem van kopman-in-wording Pogacar

Aan ambitie ontbreekt het niet bij UAE Team Emirates. Waar maandenlang alleen gesproken werd over een tweestrijd tussen Team INEOS en Team Jumbo-Visma, lijkt het team steeds nadrukkelijker op de deur te kloppen als grote uitdager. De rol van Pogacar daarbij is een interessante. Volgens teammanager Joxean Matxin is Aru de absolute kopman en start Pogacar in een vrije rol. Ploegleider Peiper rekent daarentegen Pogacar tot de favorieten voor het eindklassement, over Aru rept hij niet.

Oorspronkelijk lag er een heel ander plan klaar. Aru vertelde in december vorig jaar vol voor de gele trui te gaan met Pogacar in een vrije rol. De opmars van het Sloveense supertalent laat er twijfel over bestaan wie straks de uitgespeelde pion wordt als het hooggebergte aanbreekt.

Met het toevoegen van Davide Formolo als extra man lijkt het doel van de ploeg duidelijk, maar de posities onderling blijven onzeker. Wie zijn bliksemafleiders, wie dienen als ondersteuning, maar vooral: wie is de kopman? Pogacar heeft de toekomst, maar Aru de ervaring. Als de progressie van Pogacar zich doorzet, wordt het lot van Aru alleen maar duidelijker. Niet alleen voor de komende Tour de France, maar zeker ook richting alles wat nog gaat komen.

Tadej Pogacar & Fabio Aru. Lees verder onder de foto (Sirotti).

Hoe goed is Aru nu?

Op dit moment zijn er voor de buitenwacht weinig referenties hoe goed Aru echt is. De Italiaan kan wel vertellen dat hij goed is, maar uiteindelijk zijn het de benen die het moeten bewijzen. In de Tour Colombia 2.1 reed hij sterk, maar in dienst van Sergio Henao. Zelf kwam hij niet verder dan een twaalfde plek, maar een wedstrijd zo vroeg op het jaar zegt verder weinig over de topvorm die een renner kan bereiken.

Deze website lichtte Aru en trainingsmaatje Vincenzo Nibali uit in een editie van Gespot op Strava. Ook daarin bleek dat hij de lust had om te kunnen shinen dit najaar. Met een tocht van 270 kilometer in negen uur tijd bereikte hij een mooie afstand. Nibali koos eieren voor zijn geld: 'Fabio wilde aan dertig gemiddeld een enorme afstand fietsen, maar ik heb gezegd dat ik iets later zou aansluiten.'

De conclusie hierbij is dat er veel verwacht mag worden: van Aru, maar vooral ook van zijn team. Met de grootte van de aankondigingen kan het bijna niet anders dan dat hij zichzelf volledig in de picture gaat rijden. De omstandigheden zijn ernaar, maar de onzekerheden blijven. Er is maar één iemand die die weg kan nemen. En dat 'moet' dit najaar dan gebeuren. (Foto: Sirotti)

Jannick van der Hooft (jannick@indeleiderstrui.nl / Twitter: @jannick_der)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws