Column: Het coronavirus zit op de fiets en is een type à la Mollema IDL-producties

Column: Het coronavirus zit op de fiets en is een type à la Mollema

Door Jannick van der Hooft 23 juli 2020 | 23:00


Wie kent hem niet, de Sibiu Cycling Tour. Door corona staat de wielerwedstrijd plots in het middelpunt van de aandacht. Worden we knettergek of is het volledig terecht?

Nog nooit zal een wielerwedstrijd in Roemenië zo vaak in het nieuws gekomen zijn als deze week. Jarenlang was dit een koers binnen de niche van het wielrennen, voor de fans die al tot een beeldscherm aangetrokken worden als het ook maar een beetje lijkt op competitief wielrennen. Ik beschouw mezelf tot die minderheid, maar toch is het opvallend dat ook grote media als De Telegraaf en het Algemeen Dagblad ons uit gaan leggen wat de Sibiu Cycling Tour is.

Natuurlijk, als Mathieu van der Poel er start, moet je daar als media bij zijn. Als hij plots niet meer start, eveneens. Als die wedstrijd dan ook nog de eerste rittenkoers na een lange koersdroogte is, is dat reden om de hele boel uit te melken. Als je niet over de Sibiu Cycling Tour praat, hoor je er niet meer bij. Net als Alpecin-Fenix, Androni Giocattoli-Sidermec en Gazprom-RusVelo. Zij doen niet meer mee, letterlijk dan.

Het coronavirus is een type à la Mollema

Ook vanuit Turkije praat men over de Sibiu Cycling Tour. In de Leiderstrui ontving een reactie vanuit Istanbul van een wielerfan. ‘De schaduw van het virus zit nog steeds op de fiets’, werd ons verteld na een check door Google Translate. Of de vertaling klopt, weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat ik het een mooie uitspraak vond. Treffend voor de situatie waarin de wielerwereld zich bevindt.

Het coronavirus is nooit van de fiets gestapt. Het coronavirus is een type à la Mollema: hangend achteraan, maar echt kapot krijg je hem niet. Het zwoegt, het kraakt en het Mollemaalt. Je denkt er vanaf te zijn, maar aan de finishlijn zie je dat het altijd in de buurt geweest is. En wanneer je een andere dag niet oplet, dan is hij daar. Dan rijdt het je zoek in de Ronde van Lombardije, of waar dan ook. Je vraagt je af hoe je het zover hebt kunnen laten komen, maar dan is het kwaad al geschied.

Wie durft verantwoordelijkheid te pakken?

Het afzeggen van Alpecin-Fenix en Androni is prijzenswaardig. Zij nemen hun verantwoordelijkheden serieus. De vraag die bij mij oplaait is of ploegen dit ook durven bij wedstrijden van een hoger niveau dan de Sibiu Cycling Tour, ondanks dat dat de laatste tijd dus al flink opgepompt is. Het ‘echte’ werk moet immers nog beginnen. Financieel en sportief gezien snijd je jezelf als ploeg in de vingers bij een dergelijke beslissing. Hoe kun je dat naar je sponsor of je renners verkopen op het moment dat iedereen zó smacht naar een wedstrijd?

Wat ik hoop, is dat de gekte die we nu hebben rond de start van het seizoen straks gerechtvaardigd is tegenover de vele slachtoffers van het coronavirus. Dat we ons niet over twee weken afvragen waarom we überhaupt de Sibiu Cycling Tour hebben laten doorgaan, waarom we niet kritischer geweest zijn bij ploegen die wél gaan of waarom we allemaal hebben zitten slapen terwijl het coronavirus op kousenvoeten demarreerde. Ik hoop het voor al die koersen die nog gaan komen. En het plezier dat we ervan kunnen hebben. (foto: Sirotti, 2019)

Jannick van der Hooft (jannick@indeleiderstrui.nl / Twitter: @jannick_der)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws