IDL Neo | Helpt superknecht Tejada kopman López aan Tourpodium? IDL-producties

IDL Neo | Helpt superknecht Tejada kopman López aan Tourpodium?

Door Wilbert van der Velde 30 augustus 2020 | 11:26


Zoals elk jaar gaan er ook in 2020 nieuwe talenten, jong of als laatbloeier, de overstap naar de top van het wielrennen wagen. Sommigen zullen slagen en eeuwige wielerglorie vergaren, anderen zullen misschien ambities bij moeten stellen en zich in een dienende rol moeten plaatsen en een paar zijn na een jaar al weer weg. In de Leiderstrui brengt om de twee weken een nieuw gezicht in beeld en gaat dieper in op de resultaten, kenmerken en verwachtingen van de renner. Vandaag: Harold Tejada van Astana.

Profiel:

Naam: Harold Tejada
Nationaliteit: Colombiaans
Leeftijd:  23 (27-04-1997)
Specialiteit Klimmen, tijdrijden
Ploeg:  Astana
Vorige ploeg:  Medellín 
Belangrijkste resultaten: Zesde Mont Ventoux Dénivelé Challenge 2020, etappe Tour de l'Avenir 2019

Waar eerstejaars profs de laatste jaren steeds sneller aansluiting weten te vinden bij de wereldtop, is het niet vanzelfsprekend dat ze gelijk deelnemen aan de Tour de France. Zo is die eer dit jaar maar aan twee renners weggelegd en één daarvan is Harold Tejada van Astana. Een goede reden om deze Colombiaanse neoprof wat nader onder de loep te nemen.

Moeder Tejada: 'Hij maakte elk jaar een poster met zijn doelen'

Tejada omarmde het wielrennen al op jonge leeftijd en nam het meteen serieus. ‘Hij is zijn hele leven al heel gedisciplineerd geweest’, vertelt Tejeda zijn moeder aan het Colombiaanse La Nación. ‘Elk jaar maakte hij een poster waarop hij zijn doelen schreef.’ En die waren vanaf jonge leeftijd al niet mals’ doet moeder Tejada uit de doeken. ‘Op zijn zevende werd hij geïnterviewd. Ze vroegen hem wat hij wilde bereiken en hij antwoordde: ‘Ik wil deelnemen aan de Ronde van Colombia, de Tour de France en de Vuelta’.’ Twee van die doelen heeft Tejada nu bereikt en de resterende Vuelta a Espana mag gezien zijn jeugdige leeftijd en kwaliteiten als klimmer geen lastig te slechten horde zijn.

Tejada werd vorig jaar aangetrokken door Astana en heeft dat vooral te danken aan zijn prestaties in 2019. Hij begon het jaar zeer sterk met het veroveren van zowel de nationale weg- als tijdrittitel bij de beloften, waarna hij in een sterke bezette Ronde van Colombia naar een verdienstelijke twintigste plaats in het klassement fietste. Vervolgens liet Tejada zich vooral zien op het Zuid-Amerikaanse continent, voordat hij als afsluiter van het jaar afreisde naar de Tour de l'Avenir. Daar maakte de jonge Colombiaan indruk door vanuit de ontsnapping een bergetappe te winnen. Zijn overgang naar Astana was echter voor die overwinning al lang beklonken. 

Tejada sluit aan bij droomploeg: 'Kom in een ploeg met sterren'

‘Tejada is een renner met veel potentieel en we zijn nieuwsgierig naar zijn progressie op WorldTour-niveau’, vertelde ploegbaas Alexander Vinokoerov in een persbericht. ‘Tejada kan zowel goed tijdrijden als klimmen. Ik kijk er naar uit om de komende twee jaar met hem te werken’, aldus de Kazachse ex-renner. 

Voor Tejada was de overstap naar Astana een droom die uitkwam. De Colombiaan is namelijk een grote fan van de Kazachse ploeg. ‘Al vanaf een jonge leeftijd supporter ik deze ploeg en het was altijd een droom om er deel vanuit te maken. Ik kom in een ploeg vol met grote renners, échte sterren. Ik zal er alles aan doen om mij te bewijzen, om te laten zien dat Astana geen verkeerde keuze heeft gemaakt.’

Tejada maakt indruk als superknecht

Tejada heeft tot nu toe zijn woord gehouden, want dit jaar is hij in het korte wielerseizoen één van de belangrijkste knechten voor de kopmannen gebleken. In de Ronde van de Algarve was hij al de laatste man voor Miguel Ángel López en na de coronapauze zette Tejada die lijn als vanzelfsprekend voort. In de recente weken was hij echter niet aan zijn landgenoot gekoppeld, maar aan Jakob Fuglsang en de revelatie van de afgelopen weken, Alexander Vlasov. 

In dienst van de Russische klimmer maakte Tejada grote indruk in de Mont Ventoux Dénivelé Challenge. Op de slotklim van de Ventoux vertolkte hij de rol van superknecht voor Vlasov door zowel het peloton flink uit te dunnen als het binnen afstand houden van aanvallers. Vlasov rondde het goede werk van zijn ploegmaat uiteindelijk glansrijk af door naar de overwinning te soleren. Tejada wist daarnaast, ondanks zijn harde werk, zelf nog knap als zesde te eindigen, voor onder andere zijn landgenoten López en Nairo Quintana. 

In de Ronde van Lombardije was Tejada wederom van grote waarde voor Astana. Hij stond zijn kopmannen (Fuglsang en Vlasov) bij tot alleen de favorieten overbleven op de Muur van Sormano, waarna ditmaal Fuglsang het goede werk van Tejada beloonde. De Giro dell'Emilia van een paar dagen was nagenoeg een kopie. Op het lastige plaatselijke parcours door Bologna met de steile San Luca klim deed Tejada weer voortreffelijk voorwerk voor de kopmannen, die het daarna perfect uitspeelden met winst van Vlasov. 

Tejada rijdt de Giro dell'Emilia rustig uit na hard te hebben gewerkt voor Fuglsang en Vlasov. (Foto: Sirotti)

Het sterke rijden van Tejada heeft hem overduidelijk veel lof binnen Astana opgeleverd en hem verzekerd van een Tourselectie. Of hij tijdens de Tour weer dé meesterknecht zal zijn van de kopman, López, blijft echter afwachten. Het is namelijk pas zijn eerste jaar als prof en eerste grote ronde. Bovendien beschikt Astana met de broers Izagirre en Alexey Lutsenko over meer sterke renners bergop. 

Tejada over Tourselectie: 'Ik was in shock'

Tejada is zelf in ieder geval opgetogen met zijn Tourselectie en zit vol motivatie om zijn sterke werk als knecht voort te zetten. ‘Ik was in shock toen ik het nieuws vernam’, vertelt hij aan La Nación. ‘Het is een droom die uitkomt. Ik ga de ploeg honderd procent steunen. Alles gaat heel erg snel, maar ik wil kalm blijven en alles op de best mogelijk manier ervaren, zonder angst en stress.’ 

Tejada (eerste van links) samen met zijn ploeggenoten tijdens de ploegenpresentatie. (Foto: Sirotti)

Waar Tejada nu nog de ‘knecht’ is, rijzen zijn ambities veel verder. ‘Er is nog zoveel meer te bereiken. Mijn droom is om de Tour de France te winnen.’ Hoewel het winnen van de Tour voor velen bij een droom blijft, heeft Tejada dit jaar enorme progressie gemaakt en de dag dat hij als klassementsrenner aan de start staat in een grote ronde, is meer een kwestie van wanneer dan of. (Hoofdfoto: Sirotti)

Voor meer IDL Neo, klik hier.

Wilbert van der Velde (w.vandervelde@indeleiderstrui.nl)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws