Column: Bauke, een rit winnen is mooier dan top tien in het klassement! IDL-producties

Column: Bauke, een rit winnen is mooier dan top tien in het klassement!

Door Ward Hilhorst 10 september 2020 | 08:35


Op het moment van schrijven heb ik vooral nog steeds een gevoel van opluchting, overgehouden van de coronaresultaten van dinsdag. Nu we weten dat de Tour 'gewoon' door kan gaan, durf ik weer vooruit te kijken. En dan vooral naar de prestaties van Bauke Mollema in de laatste twee weken.

Er zijn namelijk grofweg twee opties voor die twee weken. In de eerste optie gaat Mollema aanhaken bij de favorieten, wat hij enorm goed kan. Hij werkt en harkt en maalt tot hij op een gegeven moment kraakt. Realistisch kijkend naar de concurrentie en het etappeschema is het hoogst haalbare op die manier een zesde of zevende plek in het klassement. Een schitterende prestatie, begrijp me niet verkeerd.

De tweede optie is er eentje met meer risico. Mollema gaat er op sommige dagen wat eerder vandoor, wat ervoor zorgt dat er een kans is dat hij meer tijd verliest dan bij de eerste optie. Daar staat tegenover dat er óók een kans is dat hij er met een etappezege vandoor gaat. Laat dat nou net zijn waar ik in deze Tour nog vurig op hoop.

Een etappezege is mooier dan een klassement

Nogmaals, wat Mollema ook beslist, beide opties zijn fysieke wereldprestaties. Ik ben alleen van mening dat een etappezege meer waard is dan een zevende plek in het algemeen klassement. Met je handen omhoog over de finish, als allereerste van de dag. Na afloop naar het zegepodium, hoe leeg het plein ook is, het is schitterend.

Het is schitterend voor Mollema zelf, maar ook voor dit hele land. Weet u nog dat u hem San Sebastian zag winnen? En Lombardije? En zijn Touretappe in 2017? Ik weet het nog wel. Zijn zevende plek in de Tour van 2015 zit me minder vers in het geheugen en zijn vijfde plek in de Giro van 2019 eigenlijk ook.

Het podium is ditmaal geen realistisch doel

Was het podium een realistisch doel geweest, dan had ik dat van harte toegejuicht. Maar met Primoz Roglic, Egan Bernal en Tadej Pogacar in deze vorm moeten er gekke dingen gebeuren als Bauke opeens twee minuten dichtgereden krijgt. Dat maakt dat de enige manier om wéér een plekje in het collectieve geheugen te veroveren een dagzege is.

Vaak verliest de romantiek het van het geld, maar in dit geval is dat niet zo. Een zevende plek in het algemeen klassement levert 11.500 euro op, terwijl een etappezege goed is voor 11.000 euro. Inclusief extra premies onderweg is dat dus hartstikke vergelijkbaar. Voor de Tour zei Mollema voor een klassement én dagzeges te gaan. Als dat mogelijk is, graag! Maar als er gekozen moet worden, dan hoop ik vurig dat hij kiest voor die handen in de lucht! (foto: Sirotti)

Ward Hilhorst (Mail: w.hilhorst@indeleiderstrui.nl)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws