Column: Van Vleuten moet lopen in Giro Rosa zonder uitzending, schandalig! IDL-producties

Column: Van Vleuten moet lopen in Giro Rosa zonder uitzending, schandalig!

Door Ward Hilhorst 14 september 2020 | 14:44


'Van Vleuten soleert, krijgt fietspech, moet achtervolgen en wint alsnog in Giro Rosa', zo luidde de titel van het In de Leiderstrui-verslag van de tweede Giro-etappe. Het klopte niet. Ze had geen fietspech en moest ook niet achtervolgen. Er was alleen geen live-uitzending om dat te laten zien.

Het verslag was gebaseerd op de Twitter-updates die er wél waren vanuit Italië, maar de communicatie was gebrekkig en de volgorde was chaotisch. Daar werd gemeld dat Anna van der Breggen Van Vleuten na die materiaalpech voorbij ging, waarna Van Vleuten haar weer inhaalde. Het enige beeld dat er was, was dat van iemand in dienst van Trek-Segafredo die met zijn of haar telefoon de finishstrook filmde.

Wat mij betreft is dit een grof schandaal. We hebben het hier niet over zomaar een koers. De Giro Rosa is de grootste rittenkoers bij de vrouwen, alle toppers staan aan de start. Van Vleuten had dan wel geen materiaalpech en moest ook niet achtervolgen, ze viel wel om. Zo zwaar en zo steil was de koers. De beste wielrenster aller tijden viel à la Wout van Aert om in het Toscaanse land.

De vrouwenkoers wordt minder gevolgd

Er zijn volgens mij twee belangrijke redenen dat de koers bij vrouwen minder gevolgd wordt. De eerste reden is het feit dat de breedte van de sport nog niet zo sterk is. Er kunnen vijftien vrouwen winnen, waar dat er bij de mannen bij wijze van spreken vijftig zijn. Dat maakt een koers voorspelbaarder en daarmee saaier voor de volgers.

De andere reden is de bekendheid. Ik krijg vaak te horen dat de wielersport saai is om te volgen, dat begrijp ik ook heel goed. Als je niet weet wie wie is, zie je gewoon twee mensen achter elkaar aan fietsen. Eén gaat harder dan de ander: niks aan. Je moet de renners echt een beetje kennen om de tactieken te zien die deze sport zo mooi maken.

We zitten vast in een vicieuze cirkel

De eerste reden heeft te maken met geld. Er zijn nou eenmaal maar vijftien vrouwen die genoeg verdienen om zich helemaal op het fietsen toe te leggen. Zij kunnen beter en meer trainen dan de anderen, waardoor die kloof moeilijk te dichten wordt. De tweede reden komt doordat de televisie en de media er weinig aandacht voor heeft. Daardoor kunnen mensen niet bekend raken met alle dames en zo de tactieken gaan zien.

Dat er weinig media-aandacht voor is, is dan ook weer de reden dat er niet meer dan vijftien vrouwen genoeg verdienen. U merkt het, we zitten vast in een cirkel, alle redenen versterken elkaar en zo lijkt er geen uitweg voor Van Vleuten en co. De makkelijkste manier om deze cirkel te doorbreken zou een investeerder met een enorme zak geld zijn, waardoor de sport in de breedte gaat groeien. Dat gaat alleen niemand doen, zolang de media-aandacht nog klein is.

De cirkel doorbreken kan met vereende krachten

Wij bij In de Leiderstrui zijn geen heiligen. Ook op onze redactie zijn we alerter als er nog geen voorbeschouwing voor de Tirreno-Adriatico is en minder alert als er geen voorbeschouwing voor de Giro Rosa is. Daarmee zijn wij ook onderdeel van het probleem. We kunnen ook een onderdeel van de oplossing zijn, door tóch elke keer die verslagen te brengen, ook al brengen ze veel minder geld in het laatje dan de verslagen over de mannen.

Deze week las ik op Twitter dat onze collega's van Procyclingstats.com hier alvast aan meedoen. Ook zij maken, naar eigen zeggen, voorlopig verlies op de resultaten van de vrouwenkoers, maar zetten die tóch online. Want dat is onze enige weg om dit schandaal te doorbreken. Alleen zo kunnen we op weg naar een bredere sport én een televisie-uitzending. Zodat de titel de volgende keer meteen 'Van Vleuten soleert, moet zelfs afstappen, maar wint alsnog in Giro Rosa' is. Ook spectaculair, niet? (Foto: Screenshot PMG Sport)

Ward Hilhorst (w.hilhorst@indeleiderstrui.nl)

Lees 3 Reacties

Tags:

Reacties

Sjors
14 Sep 2020 om 07:54

De beste wielrenster aller tijden? Dat is toch echt Vos hoor..

Wout paraat
13 Sep 2020 om 13:50

Als bij de vrouwen de toppers niet mee rijden ,dan is het vaak een saaie bedoeling.

Wout paraat
13 Sep 2020 om 13:50

Als bij de vrouwen de toppers niet mee rijden ,dan is het vaak een saaie bedoeling.

Reageer


Meer nieuws