Column: Nobele Dumoulin krijgt na Col de la Loze zijn volledige gelijk IDL-producties

Column: Nobele Dumoulin krijgt na Col de la Loze zijn volledige gelijk

Door Jannick van der Hooft 18 september 2020 | 09:00


Anderhalve week geleden stond het land nog nét niet in rep en roer. Tom Dumoulin had, zo werd gemeld, op eigen houtje besloten te gaan knechten voor Primoz Roglic. Men sprak over een fout, de keuze werd dom genoemd en Jumbo-Visma zou de gevolgen nog gaan voelen. Niet dus, ik ben blij dat de Col de la Loze het gelijk van Dumoulin bewezen heeft.

Al vanaf het moment dat aangekondigd werd dat Jumbo-Visma met drie kopmannen naar de Tour de France zou trekken om het Team INEOS lastig te maken, werd er door menigeen gevreesd voor een Movistar-scenario. Drie kopmannen in één ploeg met allemaal hetzelfde doel: dat kon, met de perikelen tussen Alejandro Valverde, Mikel Landa en Nairo Quintana in het achterhoofd, bijna alleen maar fout gaan.

Toch bleef men in de maanden voorafgaand aan de ronde ijzig koel en beschaafd in de interviews. Het geel moest en zou het ultieme doel blijven. Wie dat dan zou winnen, was niet van belang. De kopmannen in kwestie lieten ook meer dan eens doorschemeren geen moeite te hebben hun eigen kansen op te offeren voor de ander. Zeker niet op het moment dat hun ploeggenoot in een betere vorm steekt.

Vanuit een chauvinistisch oogpunt snap ik de verontwaardiging over de keuze van Dumoulin volledig. Natuurlijk, hoe mooi zou het wielersprookje zijn. Een renner die al zijn tegenslagen uit de belangrijkste jaren van zijn carrière te boven komt en op fantastische wijze meedoet om de eindzege in een Toureditie, waar we zó lang op hebben moeten wachten. Dat gevoel zou onbeschrijfelijk zijn. Maar goed, anderhalve week later kunnen we alleen maar concluderen dat het een sprookje is. En sprookjes zijn helaas maar zelden waar.

Dumoulin krijgt gelijk na eerlijkheidstest

Dumoulin voelde dat hij de Tour niet ging winnen. Een schande is dat allerminst: zijn niveau ligt al hoger dan ik überhaupt verwacht zou hebben, nadat hij zo ontzettend lang uit koers is geweest. Dumoulin deed op die bewuste 5 september precies waar hem al maanden naar gevraagd werd: hij zette zijn eigen ambities uit zijn hoofd en besloot het team te helpen. Dit soort nobel handelen is slechts voor weinigen weggelegd. Hoe vaak zien we niet dat renners geen genoegen nemen met een knechtenrol als ze jarenlang zelf op een voetstuk verheven zijn? Dumoulin had de zelfkennis én het karakter om dit wel te doen. Hij verloor tijd, kreeg kritiek uit veel hoeken te verwerken, maar ging door.

De Col de la Loze in de zestiende etappe bewees het gelijk van Dumoulin. Veel zwaarder dan deze klim heb ik ze in mijn leven nog niet vaak gezien. Het woord ‘eerlijk’ heb ik veel gehoord op het moment dat de renners aan het zwoegen waren op het geitenpad naar de top. En eerlijk, dat was de Col de la Loze. Afgepeigerde gezichten druppelden haast één voor één over de finishlijn. Dumoulin hoefde dit keer niet te werken voor Roglic. Bahrain McLaren had namelijk besloten om deze dag al het werk uit handen van de Jumbo-trein te nemen. Toch kwam hij bijna twee minuten later dan Roglic over de finish. Daartussen zat Sepp Kuss nog als de op een na beste klimmer van de ploeg. De conclusies lijken me duidelijk.

Jumbo-Visma heeft alle troefkaarten in handen

‘Ja, maar als Dumoulin hoog in het klassement had gestaan, hadden ze hem nog kunnen uitspelen met een aanval’, hoor je dan. Dat kan, maar op geen enkel moment in de koers heeft Jumbo-Visma er blijk van gegeven dat ze denken met zo’n tactiek de Tour de France te winnen. Het gelijk is aan hun zijde: Sky/INEOS deed het ook al jaren op deze manier. Op het moment dat je de sterkste renner én de sterkste ploeg in huis hebt, hoef je het ook amper op een andere manier te doen. Keer op keer blijkt dit de winnende tactiek te zijn als je deze troeven al in huis hebt.

Hoewel Roglic nog altijd geen volle minuut voorsprong heeft in het algemeen klassement op zijn eerste belager, laat hij in mijn hoofd nergens zien deze Tour ook maar ergens te kunnen verliezen. Op ieder moment is hij op de afspraak, verbruikt nergens onnodig energie en heeft zijn sterke tijdrit nog achter de hand. Daarnaast kan hij beschikken over een team dat boven zichzelf uitstijgt en zich volledig in dienst opstelt. Niet alleen Dumoulin zagen we dit doen, maar ook Kuss wachtte terwijl hij bij Miguel Ángel López in het wiel zat op de Col de la Loze. En wat dan te denken van die andere mannen in het team?

De winnaars hebben altijd gelijk

Op de weg naar succes is het best begrijpelijk dat mensen kritisch zijn op beslissingen, maar momenteel heeft het team op iedere onzekere factor nog een geschikt antwoord weten te geven. Alles valt momenteel gewoon op zijn plek. Dumoulin had gelijk om op kop te rijden. Roglic had gelijk dat meerdere kopmannen geen probleem hoeft te zijn. De sponsors hebben gelijk hun dure centen in dit team te steken. Richard Plugge heeft op heel veel manieren gelijk. 

We zijn nog niet bij de finish op de Champs-Élysées, maar tot nu toe hebben de winnaars gelijk. Dat hebben ze, bij mijn weten, al-tijd.

Jannick van der Hooft (j.vanderhooft@indeleiderstrui.nl / Twitter: @jannick_der)

Lees 3 Reacties

Tags:

Reacties

Fietspiet
20 Sep 2020 om 09:40

Wat een bull shit toch allemaal , dat gelul over ploegenspel , vermorzeld , verpletterd , heersers over het peleton, koningklijk, keizerlijk, machtig , ik snap het wel die commentatoren moeten wel effe iedere dag 4 a 5 uur vol kletsen , maar wat een gierende onzin word er tijdens dat wielrenner uitgekraamd , en feitelijk gebeurt er 90 % van de tijd helemaal 0,0 en dan krijg je s avonds nog de avond etappe , mannen aan tafel met een schaal vol overtreffende trap onzin

patrickanseeuw
19 Sep 2020 om 13:53

Het zou mij sterk verbazen moest Tom de tijdrit winnen, maar ik zie toch wel meer dan één renner van Jumbo op het podium staan !

Lambert Van Hintum
18 Sep 2020 om 20:50

Wat is die Tom toch een klassebak, en dan bedoel ik vooral als mens. En die tijdrit gaat hij geheid winnen geloof daar maar in

Reageer


Meer nieuws