Maakt Pogacar kans tegen Roglic? De geschiedenis zegt van niet IDL-producties

Maakt Pogacar kans tegen Roglic? De geschiedenis zegt van niet

Door Ward Hilhorst 19 september 2020 | 11:45


Primoz Roglic en Tadej Pogacar zijn de enige overgebleven kandidaten voor de Tourzege. Als argument voor die laatste wordt er de laatste dagen veel gewezen naar zijn winst in het nationaal kampioenschap, maar is dat wel een terechte vergelijking?

Het korte antwoord is: nee. Het is een van de drie tijdritten die de twee tegen elkaar hebben gereden. Het liep van begin tot het eind bergop (het eerste deel meer dan het tweede deel) en Pogacar rondde de tijdrit met een gemiddelde van net dertig kilometer per uur. Het geeft dus een beeld van wat de verhoudingen op het deel bergop vandaag zullen zijn, maar niet over het geheel.

Pogacar wisselde in die tijdrit van fiets, terwijl Roglic dat niet deed. Of dat een verschil heeft opgeleverd, blijft gissen, maar het geeft wel aan dat Roglic liever op zijn ligstuur ligt dan zijn jongere landgenoot. Ook die fietswissel is vandaag een issue, al is het deel bergop vandaag het laatste in plaats van het eerste deel.

In vlakke tijdritten is Roglic ruim sterker

Dan kunnen we nog kijken naar de twee andere tijdritten waar de twee tegen elkaar reden. Die vonden plaats in de Ronde van Slovenië van 2018 en de Vuelta van 2019. In die eerste, vlakke, tijdrit verloor Pogacar 76 seconden op Roglic in ruim 21 kilometer, een gemiddelde van 3,53 seconden per kilometer. Het was wel in de tijd dat Pogacar nog niet eens de twintig had aangetikt, terwijl Roglic al een wereldtopper was.

Die andere dan, vorig jaar in de Vuelta. Deze was heuvelachtig en werd ook door Roglic gewonnen. Pogacar verloor 89 seconden op het parcours van ruim 36 kilometer, een gemiddelde van 2,46 seconden per kilometer. Als we met dit voor Pogacar gunstigste scenario rekenen, verliest hij al voordat ze La Planche des Belles Filles een flinke minuut. Kortom: Pogacar zal een superdag moeten hebben om Roglic te verslaan en al helemaal als hij ook die 57 seconden nog dicht wil rijden. Er zijn gekkere koersgebeurtenissen geweest, maar normaal gesproken is dit onmogelijk. (foto: Sirotti)

Ward Hilhorst (w.hilhorst@indeleiderstrui.nl)

Lees 1 Reacties

Tags:

Reacties

Kvtrigt
19 Sep 2020 om 14:11

We gaan het allemaal meemaken vandaag.
Ikzelf tip Roglic of.....jawel onze Tom

Reageer


Meer nieuws