Favorieten etappe 12 Giro d'Italia | Corona-angst bij kopmannen of vluchtersfeest? IDL-producties

Favorieten etappe 12 Giro d'Italia | Corona-angst bij kopmannen of vluchtersfeest?

Door Marijn van den Berge 15 oktober 2020 | 08:04


Na de sprintetappe van woensdag gaan we donderdag opnieuw een lastige rit tegemoet in de Giro d’Italia. De twaalfde etappe is lang en kent een ontzettend lastig parcours met veel hoogtemeters in de Appenijnen. Een selectief parcours, maar toch een groot aantal kanshebbers op de ritzege. In de Leiderstrui neemt ze met u door.

De etappe is 204 kilometer lang en kent ongeveer veertig vlakke kilometers: de eerste 26 en de laatste 15. Verder is het de hele dag op en af en als we de omstandigheden bekijken mogen we de hele dag koers verwachten. Veel vroege vluchters wisten deze Giro al hun slag te slaan en daar is deze rit ook weer uitstekend geschikt voor.

Vroege vluchters na harde koers

Het zal een snelle etappe worden met harde koers in het begin, waarin veel renners weg zullen proberen te springen. Renners die dit mogelijk gaat proberen zijn Thomas De Gendt, vanzelfsprekend, Mikkel Bjerg en Tanel Kangert, maar we verwachten ook bergtruidrager Ruben Guerreiro in de aanval. Met vijf gecategoriseerde klimmen vallen er genoeg punten te rapen. Hij maakte het al eerder af.

Aangezien Arnaud Démare deze etappe niet gaat overleven en de strijd om het paars spannend is, verwachten we ook dat Peter Sagan weer gaat proberen mee te schuiven, na zijn fantastische putsch op dinsdag. Er liggen namelijk onderweg twee puntensprints, beide op punten in de wedstrijd dat de pure sprinters er al af zijn en waarschijnlijk ook Démare het lastig heeft. Vanzelfsprekend kan Sagan het ook afmaken in een sprint met een grotere of kleine groep, net als de sterke Ben Swift en de gevaarlijke outsider Andrea Vendrame.

Heuvelspecialisten met een late aanval?

Niet alleen de vroege vlucht maakt kans, ook de late aanvallers maken een goede kans in deze etappe, al is het wel een stuk lastiger. De top van de laatste klim ligt namelijk op ruim dertig kilometer van het einde. Een solist gaat het dan ook lastig krijgen. Maar als er in een groepje weg wordt gereden, dan zijn de rapen gaar voor de achtervolgers.

Ook in de late vlucht kunnen we een man als Sagan of Swift verwachten, maar we richten onze blik op andere mannen. Mikkel Honoré is een steengoede, jonge renner, die het al eens een paar keer probeerde, maar het helaas niet redde. Deze rit wel? Het zou zomaar kunnen dat hij mannen als Diego Ulissi en Fabio Felline meekrijgt. Die moet hij dan nog wel ‘even’ verschalken in de finale.

Nerveuze klassementsmannen: voer voor koers

We zagen het in de heuvelrit van dinsdag al: de klassementsmannen zitten niet meer lekker rustig na de schok van de positieve coronagevallen van Steven Kruijswijk en Michael Matthews en daarmee het uitstappen van Jumbo-Visma en het zwaar getroffen Mitchelton-Scott. Halen we Milaan nog? Koersen we morgen nog? Het zijn vragen die de wielerwereld zichzelf dagelijks stelt en daarmee ook de klassementsmannen.

We schrijven dus ook gewoon mannen op voor het klassement. Wilco Kelderman is de grootste bedreiging voor het roze van João Almeida, allebei beschikken ze over een goed eindschot. Misschien wil de Nederlander wel een vroege gooi doen naar het roze, om te voorkomen dat hij door een coronastop met lege handen komt te staan. Bovendien is hij zeer explosief gebleken en daarmee een uitstekende aanvaller.

Een aanvaller herkennen we ook in Jakob Fuglsang. Zeker na zijn onfortuinlijke tijdverlies op dinsdag zal hij een slag willen slaan. Bovendien zijn de klimmen onderweg vrij lang, wat een klassementsstrijd in de kaart speelt. Al met al kijken we enorm uit naar deze etappe. (foto: Sirotti)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws