Pinot slaat toe in eerste etappe in Andorra; Yates en Kruijswijk pakken veel tijd Vuelta a Espana

Pinot slaat toe in eerste etappe in Andorra; Yates en Kruijswijk pakken veel tijd

Door Aljan Wassens 14 September 2018 17:09


Thibaut Pinot heeft de negentiende etappe in de Vuelta op zijn naam geschreven. Simon Yates verstevigde de leiding in het algemeen klassement. Ook Steven Kruijswijk deed een uitstekende zaak door als derde te finishen en tijdwinst te pakken op zijn concurrenten.

Er ontstond geen grote kopgroep met een grote voorsprong zoals in de vorige bergetappes. Michal Kwiatkowksi probeerde het een paar keer, maar veel voorsprong kreeg hij niet met zijn vluchtgenoten. De eerste kopgroep die een minuutje kreeg was die van Amanuel Gebreigzabhier, Simon Clarke en Kwiatkowski. Clarke liet zich uitzakken waarna even later ook de andere twee toch weer vrij snel werden gegrepen.

De volgende drie mannen die een poging waagden waren Benjamin Thomas, Tom Van Asbroeck en Jonathan Castroviejo. Ook in deze kopgroep hield de man van EF Education uiteindelijk de benen stil. Thomas en Castroviejo kregen maximaal twee en een halve minuut voorsprong maar wisten ook dat de ontsnapping geen stand zou houden.

Op 35 kilometer van de streep gooide Movistar de knuppel in het hoenderhok door waaiers te trekken in de aanloop naar de slotklim. De mannen van Quick-Step Floors waren alert waardoor Mas aanwezig was. Yates en Kruijswijk misten de slag. Na twee en een halve kilometer vol koers was het peloton echter weer bijeen. De voorsprong van de twee koplopers slonk door de tempoversnelling met ongeveer een minuut.

Aan de voet van de klim was de achterstand van het peloton op de twee koplopers verwaarloosbaar. Na enkele meters klimmen werden de twee bijgehaald. Winner Anacona nam namens Movistar direct de taak van tempobeul op zich. Het peloton dunde snel uit op de eerste steile kilometers. Nadat Anacona vier kilometer op kop had gebeukt nam George Bennett de taak van knecht op zich in dienst van Kruijswijk.

Op dertien kilometer van de meet viel Quintana als eerste aan. Bennett en Kruijswijk volgden en pakten een kleine voorsprong op de groep met Yates die werd aangevoerd door Jack Haig. Bennett moest na een kleine kilometer afhaken. De voorsprong van Quintana en Kruijswijk werd nooit groot. Daarom was het voor Pinot niet lastig om de aansluiting te maken. Ook Yates sprong, in de rode trui, alleen naar de kopgroep en maakte direct tempo op kop van het groepje.

Op acht en een halve kilometer van de meet moest Quintana afhaken. De Colombiaan viel snel terug naar de groep met Valverde en Mas, dat op zo’n tien seconden achterstand reed. Die voorsprong groeide na het wegvallen van Quintana hard naar ongeveer een halve minuut.

De voorsprong van de drie bleef maar groeien naar een goede minuut op de groep Valverde. De enige man die daar nog weg sprong was Wilco Kelderman. In de laatste kilometer moest Kruijswijk wat ruimte geven aan Pinot en Yates. In de achtergrond loste Valverde bij de groep achtervolgers.

Pinot sprong weg bij Yates die zijn taak al volbracht had door zijn voorsprong in het klassement te vergroten. Kruijswijk eindigde knap als derde en gaat morgen strijden voor het podium.

Uitslag etappe 19 Vuelta a Espana

1. Thibaut Pinot
2. Simon Yates +0.05
3. Steven Kruijswijk +0.13
4. Rigoberto Uran +0.52
5. Miguel Angel Lopez "
6. Enric Mas "
7. Wilco Kelderman +1.03
8. Alejandro Valverde +1.12
9. Tony Gallopin +1.15
10. Nairo Quintana +1.49

Klassement na etappe 19 Vuelta a Espana

1. Simon Yates
2. Alejandro Valverde +1.38
3. Steven Kruijswijk +1.58
4. Enric Mas +2.15
5. Miguel Angel Lopez +2.29
6. Nairo Quintana +4.01
7. Thibaut Pinot +5.22
8. Rigoberto Uran +5.29
9. Ion Izagirre +6.30
10. Tony Gallopin +7.21

Alle klassementen zijn hier te bekijken.

Volg het wielernieuws van In de Leiderstrui ook via:

Facebook
WhatsApp
Twitter

 

 


Tags:

Meer nieuws


Reageren

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!