Like ons!
Kruijswijk leverde uitzonderlijke prestatie in Vuelta: 'Soms zelfs Tour-niveau gehaald'

Vuelta a Espana

Kruijswijk leverde uitzonderlijke prestatie in Vuelta: 'Soms zelfs Tour-niveau gehaald'

Steven Kruijswijk heeft in de Vuelta a Espana een maximale prestatie geleverd. Dat zegt performance-manager Merijn Zeeman van LottoNL-Jumbo. De Nederlander viel net buiten het podium, maar aangezien hij ook de Tour heeft gereden heeft hij een topprestatie neergezet. Het niveau van 'Stevie' was buitengewoon hoog, zo wijzen de data uit.

Het verschil met de top drie van de Vuelta is dat Kruijswijk de Tour heeft gereden. Die Tour de France had zeker invloed op de prestaties van Kruijswijk, maar veel minder dan verwacht, zegt Zeeman bij podcast In Het Wiel van het AD. ‘Wij wisten ook wel dat het ergens een keer naar beneden zou gaan, maar dat ging in het begin heel goed. Die tweede zondag (de etappe naar Lagos de Covadonga, red.) was hij aanmerkelijk minder. Toen hield ik er rekening mee dat het eigenlijk gedaan was.’

Maar niets bleek minder waar, want Kruijswijk sloeg keihard terug met een fenomenale tijdrit. ‘Hij wist weer een ander energiepotje aan te boren en haalde wéér een heel hoog niveau tot en met zaterdag. Soms zelfs het niveau van de Tour. Het knappe is dat hij twee grote rondes op rij zo’n hoog niveau heeft gehaald. Dat is voor hem echt een mijlpaal.’ Wel lag het niveau iets lager ten opzichte van de Tour, maar het verschil is nihil. ‘Ik denk dat hij vijf procent minder was, maar op sommige momenten haalde Steven het niveau van de Tour’, zegt Zeeman, gebaseerd op data. En dus kan er geconcludeerd worden dat Kruijswijk uitzonderlijk gepresteerd heeft.

De grote vraag is echter of het Vuelta-podium er wel in zat met de wattages die Kruijswijk haalde. ‘Er zijn momenten geweest dat hij bergop meer verloren heeft dan nodig was, omdat hij zijn niveau daar niet gehaald heeft. Als hij die tweede zondag zijn basisniveau haalt, scheelt dat dertig seconden. Maar als het er niet in zit, zit het er niet in. Hij heeft altijd alles gegeven, nooit zijn koppie laten hangen of achter een gat gezeten. Dus ik denk dat hij een maximale prestatie heeft geleverd en dat dit het was’, besluit Zeeman. 

(Foto: EF Education First-Drapac / Slipstream Sports)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven