[Update] 'WK 2020 wordt een enorme stimulans voor de detailhandel en toerisme' Nederlanders

[Update] 'WK 2020 wordt een enorme stimulans voor de detailhandel en toerisme'

Door Bram van der Ploeg 08 mei 2018 | 20:40


De organisatie voor het WK 2020 in Noord-Nederland stuurt eind mei een conceptversie voor de verschillende parcours naar de UCI, zo meldt het Dagblad van het Noorden. In totaal worden er voor de verschillende wedstrijden vijf startplaatsen gebruikt. Het WK voor de profs bij de mannen en de vrouwen start in Emmen en eindigt op het TT Circuit in Assen.

Groningen, Appingedam (wegwedstrijden beloften), Gieten (tijdritten junioren) en Veendam (wegwedstrijden junioren) zijn de andere vier startplaatsen. Groningen zal daarbij fungeren als plaats voor de tijdritten. Eind juni weet de organisatie of het, onder meer na een technische toets, het WK krijgt toegewezen. De lobby ervoor is reeds gestart, de provincies Drenthe en Groningen moeten eventueel allebei vijf miljoen euro inleggen. Met de verschillende startplaatsen en verantwoordelijkheden is tegemoet gekomen aan de wensen van de provincies om de taken zo goed mogelijk te verdelen. 

Ook doorkomstplaatsen komen aan hun trekken, aangezien de wegwedstrijden waarschijnlijk volledig worden uitgezonden. In het geval van de mannenwedstrijd van zo'n 270 kilometer gaat dit vooral om de provincie Groningen. 'Vanuit Emmen wordt via Stadskanaal richting lommerijk Westerwolde gekoerst. Daarna voert de route via Winschoten onder de Eemshaven door naar de Veenkoloniën. De vrouwen gaan vanuit Emmen in zuidelijke richting via Hoogeveen naar de VAM-berg. De beleidsbepalers van de provincie Drenthe lieten bij het uitstippelen van de trajecten weten graag de spotlights te willen richten op bezienswaardigheden als kamp Westerbork en de VAM-berg', zo valt te lezen.

'Betrokkenen schatten de kans dat het WK 2020 daadwerkelijk naar Noord-Nederland komt inmiddels op tachtig procent. De komende twee maanden moet een aantal steentjes de goede kant opvallen. Het toekennen van de subsidies van de provincies is cruciaal', staat er verder vermeld in de krant.

Update - 13.23 uur (8 mei 2018)
Het WK 2020 is weer een stapje dichterbij voor Noord-Nederland. RTV Noord meldt dat de provincie Groningen een budget van 5,8 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld voor de organisatie van het wielerevenement. Drenthe legt op zijn beurt vijf miljoen euro in het laatje. 

De Provinciale Staten van Groningen en Drenthe moeten nu nog met elkaar in gesprek, maar net als eerder zijn de signalen positief. In juni maakt de UCI bekend naar wie het WK uiteindelijk gaat.

Update II - 20.40 uur (8 mei 2018)
De provincie Groningen heeft ingestemd met een bijdrage van 5,8 miljoen euro omdat het denkt dat het meer geld gaat ontvangen van het WK. 'Onderzoek van de Hanzehogeschool en vergelijkingen met eerdere WK's in Bergen en Limburg laten zien dat een WK ruim twintig miljoen euro aan economische bestedingen oplevert. Denk aan hotelovernachtingen en uitgaven voor eten en drinken. Een enorme stimulans voor de detailhandel', zo klinkt het in gesprek met RTV Noord.

'Het WK is een unieke mogelijkheid om het noorden als regio op de kaart te zetten', vervolgt Patrick Brouns van de provincie. 'Het wordt in ruim twintig landen live uitgezonden. Alleen in Nederland komt er al vijftig uur live tv en twintig uur live radio. Dat wordt een enorme stimulans voor het toerisme. Met de routes die nu uitgestippeld zijn, komen alle kenmerken van Groningen voorbij. Onze cultuurhistorische landschappen, maar ook de stad.' (foto: Mollema Twitter)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws