Like ons!

Algemeen nieuws

De eerste van de twee: Strijdt Dumoulin in de Giro tegen Aru, Lopez of toch gewoon Froome?

Het wielerseizoen is net begonnen, maar de Nederlandse fans kunnen nu al niet wachten op de start van de Giro d'Italia in mei. Tom Dumoulin staat als titelverdediger aan de start en inmiddels is bevestigd dat hij ook aan de Tour meedoet. Met wie moet hij rekening houden? In de Leiderstrui verzorgt onder voorbehoud een overzicht:

De eerste grote ronde van het jaar start op 4 mei in Israël en kent normaal gesproken een ijzersterk deelnemersveld. De wielerfans zien voor het eerst de echte en langverwachte strijd tussen Dumoulin en Chris Froome en veel andere kopmannen zullen op het vinkentouw zitten als Froome niet aan de start verschijnt of als Dumoulin in 2018 niet de benen lijkt te hebben.

Tom Dumoulin (Team Sunweb)
Maar ervan uitgaande dat Dumoulin ook in het nieuwe jaar klaar is voor het grote werk, lijkt hij ook met een Giro-parcours zonder hele lange tijdritten een gedoodverfde podiumkandidaat. Hij bracht in 2017 het roze naar Milaan en kon daar zelfs een sanitaire stop in de berm voor inlassen. Nairo Quintana en Vincenzo Nibali probeerden alles om hem uit zijn evenwicht te brengen en met Wilco Kelderman verloor hij al vroeg zijn belangrijkste knecht. Met dat in het achterhoofd lijkt er voor Dumoulin juist alleen maar ruimte om nog meer te groeien in de ronde waar hij naar eigen zeggen verliefd op is geworden. Sam Oomen zal hem van start tot finish proberen bij te staan.

Chris Froome - Wout Poels (Team Sky)
Al wekenlang wordt er gekeken naar Team Sky en de UCI, in afwachting van de uitspraak omtrent de positieve plas van Froome in de Vuelta van 2017. Er wordt nog steeds onderzocht waarom er twee keer zoveel Salbutamol dan toegestaan in Froomes urine zat en dus staat hij vooralsnog aan het vertrek in de Giro. Of het de ideale voorbereiding is, valt te betwijfelen en kan Froome omgaan met de enorme druk die op hem komt te staan als hij de Giro start zonder uitspraak of een hoger beroep? Met zijn staat van dienst is hij in ieder geval op papier de grote favoriet. En mocht hij wel geschorst worden? Dan zal Wout Poels handenwrijvend staan te wachten om zijn plaats in te nemen. En kan de Nederlander vervolgens uit de schaduw stappen van zijn Britse kopman?

Fabio Aru (UEA Emirates)
Hij won al eens de Vuelta en won etappes in alle grote rondes, dus Fabio Aru is er één om in de gaten te houden. Na zijn vijfde plaats in de Tour van 2017 is een ronde in eigen land wel een logische start bij zijn nieuwe ploeg UEA Emirates. Met Daniel Martin heeft die ploeg namelijk al een klassementsman voor in Parijs. Zonder al te veel tijdritkilometers lijkt hij in de bergen op jacht te kunnen naar minimaal een podiumplaats. Zelf liet hij al weten dat hij met de Italiaanse kampioenstrui met niets minder dan de eerste plaats genoegen neemt.

Miguel Angel Lopez (Astana)
Nu Aru is vertrokken en Jakob Fuglsang de uitgesproken kopman is voor Astana in de Tour kan Miguel Angel Lopez zichzelf verder ontdekken in de Giro. Het wordt zijn debuut in de Ronde van Italië, maar zijn achtste plaats in de Vuelta van 2017 belooft in ieder geval veel goeds. Met twee etappezeges leek hij zelfs op weg naar een hoge klassering, maar de accu raakte in de laatste dagen snel leeg. Astana spreekt het vertrouwen uit in de Colombiaan, die een belangrijke podiumkandidaat zou zijn als hij fit blijft en op zijn fiets blijft zitten. In de Ronde van Oman toonde hij al vroeg vorm en ook in de Abu Dhabi Tour was hij ijzersterk.

Thibaut Pinot (FDJ)
De Fransman probeerde het jarenlang in de Tour, maar op enkele uitschieters na waren er vooral veel teleurstellingen. Totdat hij in 2017 aan de start stond van de Giro en Pinot weer de ouderwetse klimmer werd die het podium leek te bestormen. Dat lukte net niet, maar zijn vierde plaats zal naar meer hebben gemaakt. In 2018 gaat hij opnieuw voor een hoge klassering in de Giro, om vervolgens ook in de Tour de France goed te zijn. De manier om in Frankrijk nog wat in de tank te hebben? Weinig, heel weinig wedstrijdkilometers in de voorbereiding op beide grote rondes.

Esteban Chaves - Simon Yates (Mitchelton-Scott)
Het was een teleurstellend jaar wat betreft de klassementsambities van Orica-Scott in 2017. Simon Yates werd weliswaar zevende in de Tour de France, maar Adam Yates en vooral Esteban Chaves zullen toch meer verwacht hebben dan een negende (Giro) en elfde (Vuelta) plaats bij de start van een nieuw seizoen. In 2018 stuurt het inmiddels Mitchelton-Scott genoemde Chaves en Simon Yates naar de Giro en beide renners starten fris en fit. Vooral in het geval van Chaves was dat vorig seizoen wel anders na een voorjaar vol blessureleed. De Colombiaan bewees in de Giro en de Vuelta al podium te kunnen rijden en zal ook tevreden zijn met de weinige tijdritkilometers. 

Domenico Pozzovivo (Bahrein-Merida)
Nu Vincenzo Nibali zijn pijlen gericht heeft op de Tour kan Domenico Pozzovivo zijn geliefde Giro d'Italia weer rijden. De kleine klimmer maakte in 2017 indruk met een zesde plaats en hij werd ook al eens vijfde. Ook hij is geen tijdrijder pur sang, dus ook hij zal zijn kansen ruiken op de klimmen die worden bedwongen. Kan hij zijn beste klassering evenaren of zelfs verbeteren? Voor Bahrein-Merida een fijne bliksemafleider, nu Nibali en meesterknecht Ion Izagirre zich op de Tour richten.

Louis Meintjes (Team Dimension Data)
Teruggekeerd op het oude nest en meteen gestart met een meerjarenplan. In 2020 wil de jonge Louis Meintjes meedoen om het podium in de Tour en dus gaat hij in 2018 vlieguren maken in de Giro. Hij werd al twee keer achtste in de Tour en een keer tiende in de Vuelta, dus wie weet waar een ronde in Italië hem brengt. Iemand als Dumoulin bleek prima te gedijen in een ronde met wat minder druk en heisa bij de finish. 

Michael Woods (Team EF Education First-Drapac p/b Cannondale)
In dezelfde categorie als Meintjes, alleen dan zes jaar ouder. Michael Woods is een laatbloeier die zijn doorbraak beleefde in de afgelopen Vuelta. Hij werd zevende en deed lang mee om de bovenste plekken. Met Rigoberto Uran opnieuw voor de Tour kan Woods misschien wel weer verrassen. Vorig seizoen werd hij 38e, daar zit dus nog veel rek in.

George Bennett (LottoNL-Jumbo)
De Nieuw-Zeelander werd tiende in de Vuelta van 2016, maar kende verder nog weinig succes in grote rondes. En dat terwijl hem wel een grote toekomst wordt toegedicht op dit vlak. In de Tour en de Vuelta van 2017 gaf hij op, maar tegelijkertijd won hij in dat seizoen wel het klassement in de Ronde van Californië. Het zit er dus zeker in, want totdat hij viel in de Tour leek een top-10 klassering erin te zitten voor Bennett. De Giro reed hij alleen in 2013 (122e), dus voor hem letterlijk een nieuwe ronde met nieuwe kansen.

Rohan Dennis (BMC)
Hij is inmiddels 27 jaar, maar rijdt al een aantal jaren mee. Vooralsnog won hij vooral veel tijdritten, maar Dennis spreekt zelf al jaren uit dat hij ooit een klassement wil rijden. In de Giro d'Italia krijgt hij vooralsnog de kans om dat te realiseren, met Richie Porte en knecht Tejay van Garderen in de Tour. Dennis kijkt graag naar Dumoulin, die als tijdritspecialist opeens klassementsrenner werd toen hij steeds beter een berg over kwam. Kan Dennis dat nu ook al? Zijn ambities steekt hij niet onder stoelen of banken, tijd om dat in de praktijk te brengen en misschien wel te verrassen.

Davide Formolo (Bora-Hansgrohe)
De Italiaan koos dit seizoen voor Bora-Hansgrohe en daar zou hij zomaar meteen de kopman kunnen worden in de Giro. Een naar geleden werd hij nog knap tiende in diezelfde ronde, maar vervolgens ging het seizoen door blessureleed als een nachtkaars uit. Met de negende plaats in de Vuelta van 2016 in het achterhoofd kan hij bij een nieuwe ploeg misschien wel verrassen, helemaal met weinig tijdritkilometers en een sterke ploeg om zich heen. Of kiest Bora-Hansgrohe voor Leopold König of Emanuel Buchmann? Het deed er nog geen concrete uitspraken over. Het enige wat zeker is bij Bora is dat Peter Sagan en Rafal Majka de Tour rijden.

Lees hier wie de kopstukken zijn in de Tour de France.

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

Het Voorjaarsklassiekerspel van Zweeler: Maak kans op 6.500 euro aan prijzen. Klik hier om je meteen te registreren!

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven