Like ons!
Voorbeschouwing Ronde van de Algarve | Mollema en Oomen versus oud-winnaars

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Ronde van de Algarve | Mollema en Oomen versus oud-winnaars

Nu het seizoen definitief van start is gegaan, laten ook langzaam de eerste kopmannen zich zien. Net als de Ronde van Oman wordt er van 14 tot en met 18 februari in Portugal gefietst. In de Ronde van de Algarve zien we grote namen als Richie Porte, Geraint Thomas en Philippe Gilbert aan de start. Ook zullen er enkele Nederlandse klappers plannen hebben.

Er worden in vijf dagen tijd vijf etappes verreden, met finishplaatsen Lagos, Fóia, Lagoa, Tavira en Malhão. Hoewel het geen moment vlak zal zijn, is er voor iedere specialist wel iets te halen met twee aankomsten bergop, twee kansen voor een sprint en een individuele tijdrit van ruim twintig kilometer. Bij de finish en de tussensprints zijn normaal gesproken bonificatieseconden te verdienen.

In totaal wordt er 773,5 kilometer afgelegd in de 44e editie van de ronde, met etappe 4 als langste rit met 199,2 kilometer voor de boeg. Een parcours waarbij de grote namen zich niet kunnen verschuilen en waar er altijd ruimte is voor verrassende renners die een week lang over goede benen beschikken.

Vorige vijf winnaars:
2017: Primoz Roglic
2016: Geraint Thomas
2015: Geraint Thomas
2014: Michal Kwiatkowski
2013: Tony Martin

Deelnemende ploegen
In totaal doen er 25 ploegen mee, die allemaal zeven renners mogen opstellen. Vanuit de WorldTour doen er maar liefst dertien ploegen mee, waaronder Team Sunweb en LottoNL-Jumbo. Ploegen als AG2R, Astana en Mitchelton-Scott ontbreken. Drie Continental Professional mogen zich laten zien en het deelnemersveld wordt compleet gemaakt door negen continentale ploegen. Uiteraard zullen deze laatstgenoemde teams flink Portugees getint zijn.

Algemeen klassement
Wie naar de deelnemerslijst kijkt, ziet meteen dat er vier oud-winnaars aan de start staan. Tony Martin van Katusha won de Ronde van de Algarve al twee keer, al lijkt hij inmiddels niet meer in staat om de aankomsten bergop goed te verteren. Richie Porte moet dat natuurlijk wel kunnen. De renner van BMC was in 2012 al eens de sterkste in Portugal en toonde in de Tour Down Under al goede vorm. Met Tejay van Garderen heeft de ploeg bovendien nog een renner in de ploeg die kan verrassen.

Bij Team Sky vaardigt men met Geraint Thomas en Michal Kwiatkowski twee oud-winnaars af. Thomas was in 2015 en 2016 de eindwinnaar, Kwiatkowski won in 2014. Met een tijdrit en twee aankomsten bergop zijn zij ook nu renners om naar uit te kijken. Met dat parcours moet Bob Jungels van Quick-Step Floors ook om kunnen gaan. Kan hij zich al meten met de top? Movistar heeft geen grote klappers in de opstelling, maar moet met Eduardo Sepulveda en Carlos Barbero niet onderschat worden. Datzelfde geldt voor Team Dimension Data, dat Igor Anton en Louis Meintjes bij zich heeft.

De Nederlandse hoop in Portugal gaat in eerste instantie uit naar Bauke Mollema en Sam Oomen. Voor Mollema is het de eerste serieuze test richting zijn grote doel dit seizoen: de Tour de France. De kopman van Trek-Segafredo moet misschien wel rekening houden met Oomen, die in 2018 toch vooral de knecht zal zijn van Tom Dumoulin in de Giro d'Italia. Die staat echter niet aan de start in de Algarve en dus kan Oomen zijn eigen huid duur verkopen.

Is dat het dan? Zeker niet. Want UAE Emirates heeft met Daniel Martin een gevaarlijke klant voor het klassement in huis. De Ier zal zich bij zijn nieuwe ploeg meteen willen tonen. En die intrinsieke motivatie zal er ook bij de vele Portugese teams zijn. We zagen het al in Australië en Colombia; een wedstrijd in eigen land brengt grote krachten boven. Voorspellen wie er goed zal zijn, is bijna niet te doen, maar hou de plaatselijke renners in de gaten.

Dagzeges
Zoals gezegd is er geen meter vlak, maar de sprinters in de Ronde van de Algarve zullen etappe 1 en 4 toch met rood omcirkeld zijn. Met een vlakke aankomst kunnen de beentjes getest worden en dus reizen er wel enkele kanshebbers af. BMC heeft met Jurgen Roelandts een renner in huis die in de Ronde van Valencia al een rit won. FDJ heeft met Arnaud Démare een echte knaller aan de start en Quick-Step Floors hoopt dat Philippe Gilbert na al die heuvels en klimmetjes over de beste benen beschikt.

Met Edvald Boasson Hagen (Team Dimension Data), John Degenkolb (Trek-Segafredo), Ben Swift (UAE Emirates) en Timothy Dupont (Wanty - Groupe Gobert) wordt de lijst met kanshebbers alleen maar langer en dan hebben we de grote favoriet uit Nederland nog niet eens genoemd. Dat doen we natuurlijk expres, want Dylan Groenewegen hoopt zijn vorm uit de Dubai Tour mee te nemen naar Portugal. De spurter droeg daar door prima prestaties in de sprints zelfs enkele dagen de leiderstrui.

Parcours per dag

14 februari: Albufeira - Lagos (192,6 km)
Op een heuvelachtig parcours kunnen de renners in de eerste rit wennen aan de omgeving. Er worden onderweg al enkele klimmetjes bedwongen, maar die mogen nog amper naam hebben. Een massasprint lijkt de logische uitkomt, met zoveel favorieten aan de start. Naast twee officiële klimmen staan er ook twee tussensprints op het programma.

15 februari: Sagres - Fóia (187,9 km)
Op de tweede dag is het al tijd voor de klassementsrenners met een aankomst bergop. Met een klim van maar liefst 15,2 kilometer lang wordt het ook meteen serieus, al vinden sommigen dat er klim pas in Monchique en dus een kleine negen kilometer bedraagt. Het begin is zodoende nog niet zo lastig, maar daarna volgen stroken van 8,2 en 9,5 procent. Wie daar wegrijdt, krijgt daarna nog een aantal kilometers van 6 procent voor de kiezen.

16 februari: Lagoa - Lagoa (20,3 km)
Een dag voor de renners, die goed tegen de klok kunnen rijden. Op een heuvelachtig parcours zal onder meer Tony Martin zich willen laten zien, maar ook de klassementsrenners lijken hier hoog te kunnen scoren met flink wat hoogtemeters voor de boeg. Lagoa zal de dag in goede banen leiden, want er wordt hier gestart en gefinisht. In totaal moet er 20,3 kilometer worden afgelegd.

17 februari: Almodôvar - Tavira (199.2 km)
De langste etappe van de vijf en op het oog opnieuw een rit voor de sprinters, al kunnen de aanvallers hier misschien ook wel verrassen. Vanuit Almodôvar staan er twee klimmetjes op het programma, maar ook een knobbeltje in de slotfase van de wedstrijd geeft aanleiding om te vrezen voor de sprinters. Maar als het tempo in het peloton hoog is met al die grote namen, lijkt een massasprint in de maak.

18 februari: Faro - Malhão (173,5 km)
Een hele fijne afsluiter, want het klassement kan hier nog volledig door elkaar worden gehusseld. Mocht het na vier ritten nog dichtbij elkaar staan, dan biedt de drie kilometer lange slotklim misschien kansen. Met stroken van boven de 10 procent kunnen hier nog verschillen worden gemaakt. Gaat het peloton hier ontploffen of is het misschien ook een kans voor de aanvallers?

TV en tijden
Omdat er in Portugal sprake is van een uur tijdverschil met Nederland, finishen we in tegenstelling tot de Vuelta a San Juan en de Colombia Oro y Paz gewoon lekker in de middag. Finishen doen we vaak aan het einde van de middag of begin van de avond en Eurosport zendt de beelden live uit via de Player of het tweede kanaal. (foto: Trek-Segafredo/Jamie Forrest)

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven