Like ons!
Voorbeschouwing Ruta del Sol | Froome rijdt zijn eerste wedstrijd van het jaar

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Ruta del Sol | Froome rijdt zijn eerste wedstrijd van het jaar

Woensdag start de Ruta del Sol. De lastige etappekoers, die vijf van de laatste zes keer werd gewonnen door Alejandro Valverde, staat dit jaar vooral in het teken van de seizoenstart van Chris Froome. De Brit komt, zoals het nu lijkt, voor het eerst aan de start van een koers sinds bekend werd dat hij een te hoge dosis salbutamol in zijn bloed had tijdens de jongste Vuelta.

Geschiedenis
De Ruta del Sol wordt al sinds 1925 verreden. Al moet daarbij vermeld worden dat tussen de eerste en tweede editie dertig jaar niet gekoerst werd in Andalusië. De Spanjaarden trekken vaak aan het langste eind in het zuiden van Spanje, maar liefst 37 keer won een thuisrijder. Valverde is met vijf eindzeges de man die vaakst won in de Ruta del Sol. Andere fraaie namen op de erelijst zijn Freddy Maertens, Gerrie Knetemann, Steven Rooks, Erik Zabel en Erik Dekker. De laatste Nederlander die de Ruta del Sol won was Joost Posthuma in 2009. De laatste man die Valverde kon verslaan was de man die nu zo veelbesproken is. Chris Froome won namelijk in 2015

Laatste winnaars
2017      Alejandro Valverde
2016      Alejandro Valverde
2015      Chris Froome
2014      Alejandro Valverde
2013      Alejandro Valverde
2012      Alejandro Valverde       
2011      Markel Irizar
2010      Michael Rogers

Deelnemende ploegen
Er staan zeven WorldTour-teams aan de start in de Ruta del Sol. Movistar is als Spaanse ploeg natuurlijk een zekerheidje. Ook Team Sky, Lotto Soudal en LottoNL-Jumbo zijn afgereisd naar Zuid-Spanje.  De lage landen zijn goed vertegenwoordigd in de koers want ook Wanty – Groupe Gobert, Roompot – Nederlandse Loterij, Sport Vlaanderen Baloise en Vérandas Willems – Crelan rijden mee.

Algemeen Klassement
De grote afwezige in de Ruta del Sol van dit jaar is Alejandro Valverde. Movistar moet het dus doen zonder de titelverdediger maar het vaardigt nog steeds een enorm sterk team af. Andrey Amador en de debuterende Mikel Landa zijn twee sterke klassementsrenners in de koers voor de ploeg die in eigen land goed voor de dag wil komen.  

Hetzelfde kan gezegd worden van Team Sky dat met Chris Froome en Wout Poels ook twee renners afvaardigt die zich al bewezen hebben op het hoogste niveau, wat heet. Maar wat heeft de afgelopen periode gedaan met Froome en in wat voor vorm steekt Poels, die in de Ronde van Valencia niet kon strijden om de overwinning?

Veel ploegen hebben een sterk duo gestuurd, zo ook Astana. Met Jakob Fuglsang en Luis Leon Sanchez hebben zij een tweetal dat al uitstekende vorm heeft geëtaleerd. Steven Kruijswijk en Tim Wellens zijn op papier de sterkste mannen van de teams uit de BeNeLux. Leuke outsiders voor de topposities zijn Marc Soler, Guillaume Martin en Ben Hermans.

Dagzeges
Er is maar één etappe die uit lijkt te kunnen lopen op een sprint met een heel peloton. Dat valt ook te zien aan de startlijst. Er staan geen rappe mannen van de eerste lijn aan het vertrek. Mocht er toch een keer gesprint gaan worden, dan zijn Sacha Modolo, Kristian Sbaragli en Moreno Hofland op papier de te kloppen mannen. De laatste etappe is een tijdrit van ruim veertien kilometer. Naast de mannen voor het klassement zullen ook Jan Tratnik, Stef Clement en Alexis Gougeard hun tijdritkunsten willen tonen.

Parcours per etappe

14 februari: Mijas – Granada (197,6 km)
In de lange eerste etappe kunnen de renners meteen hun benen testen. Er worden meteen zes colletjes bedwongen. De laatste op minder dan twintig kilometer van de streep. Er zijn veel scenario’s mogelijk, de vluchters die het halen, een sprint met een kleine groep of al strijd tussen de favorieten. Op het oog is het een parcours voor een Tim Wellens in vorm.

15 februari: Otura – La Guardia de Jaén (140 km)
Op de tweede dag zullen de sprinters in ieder geval niet zegevieren. Onderweg liggen al vier aardige heuveltjes en de finish ligt ook nog eens boven. In 2015 werd de slotklim, de Alto de las Allanadas, ook opgereden in de Ruta del Sol. Froome won toen de etappe voor Alberto Contador en Mikel Nieve.

16 februari: Mancha Real – Herrera (165,1 km)
De derde etappe is er de mogelijkheid om te sprinten, als genoeg ploegen het op een sprint aan willen laten komen. Na de enige twee hellinkjes in het parcours is er nog ruim vijftig kilometer te gaan tot de finishlijn in Herrera.

17 februari: Sevilla – Alcalá de los Gazules (191,2 km)
Met een forse beklimming tot ruim twaalfhonderd meter boven zeeniveau is ook de vierde etappe zeker geen gemakkelijke. In de laatste kilometer loopt het ook nog aardig omhoog waardoor een favoriet voor deze etappe lastig aan te wijzen is. Wel is er voor degenen die wat achterop zijn geraakt in het klassement hier zeker de mogelijkheid om de koers hard te maken en het peloton te verrassen.

18 februari: Barbate – Barbate (14,2 km)
De laatste etappe van de rittenkoers is een tijdrit in Barbate. De tijdrit is slechts 14,2 kilometer lang en kent weinig hoogtemeters. Het eerste gedeelte loopt lichtjes op en de tweede helft krijgen de renners het voordeel van een ietwat aflopend stuk. Als de laatste renner het parcours in Barbate heeft voltooid is bekend wie de Ruta del Sol op zijn naam mag schrijven. (Foto: Twitter)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven