Like ons!
Haas sprint naar zege in tweede etappe Ronde van Oman; Terpstra wordt knap zesde

Algemeen nieuws

Haas sprint naar zege in tweede etappe Ronde van Oman; Terpstra wordt knap zesde

Nathan Haas heeft de tweede etappe van de Ronde van Oman gewonnen. De Australiër van Katusha maakte deel uit van een laat gevormde kopgroep, waarvan hij de snelste was. Greg van Avermaet werd tweede.

Na een snelle vlucht in de eerste rit deed het peloton er in de tweede etappe welgeteld drie kilometer langer over om enkele renners te laten gaan. Loic Chetout (Cofidis), Markel Irizar (Trek-Segafredo), Fabricio Ferrari (Caja Rural-Seguros RGA) en Danny Pate (Rally Cycling) sloten een verbond en gingen er vandoor. Na twaalf kilometer gaf het peloton zich definitief gewonnen en groeide het gat snel. Na dertig kilometer hadden de vier vooraan een marge van 2.45 minuten.

Op honderd kilometer van de meet moest er voor het eerst stevig geklommen worden en dat deed de voorsprong van de kopgroep duidelijk goed, met een gat van vier minuten tot gevolg. De klimmetjes van Fanja en Al Jabal Street reden de vier samen op, daarachter maakten negen renners zich los van het peloton. Loic Chetout eiste onderweg de meeste bergpunten voor zich op. Waar het peloton de weggereden renners wel weer terughaalde, bleef het gat met de kopgroep op dertig kilometer van het einde nog steeds een dikke twee minuten. Met de klimmen Al Hamriyah en Al Jissah stond er echter nog wat op het menu.

Zonder Pate, die de kopgroep liet lopen, hielden de voorste drie vervolgens nog wel lang stand, maar BMC zette zich op kop van het peloton op de klim van Al Hamriyah. Het zorgde ervoor dat de voorsprong terugliep naar onder de minuut, met nog tien kilometer voor de kop op de teller. Het was het signaal van Irizar om er maar alleen vandoor te gaan. BMC was echter al op komst en dus verdedigde de renner van Trek-Segafredo met acht kilometer te gaan slechts een voorsprong van twintig seconden.

Door het enorme tempo van BMC waren er slechts zo'n vijftig renners over voor de slotfase, waarin Irizar al snel werd ingerekend op de laatste klim van de dag. Astana nam daar het heft in handen, waardoor Omar Fraile, Miguel Angel Lopez en Alexey Lutsenko als eerste drie bovenkwamen op de Al Jissah. Daarna knalde het los, met onder meer Niki Terpstra, Greg van Avermaet en Lutsenko in de aanval. Zij maakten uiteindelijk onderdeel uit van een kopgroep van vijftien renners, met verder onder meer ook Lopez en Vincenzo Nibali.

Van die kopgroep kon niemand meer solo wegrijden, waardoor het aankwam op een sprint. Haas was daarin de snelste, voor Van Avermaet en Lutsenko. Terpstra, die de knuppel in het hoenderhok gooide in de slotkilometers, werd uiteindelijk zesde. In het klassement gaat Haas aan de leiding, voor Van Avermaet en Lutsenko. (foto: Twitter)

Uitslag etappe 2:
1. Nathan Haas
2. Greg Van Avermaet
3. Alexey Lutsenko
4. Dries Devenyns
5. Merhawi Kudus
6. Niki Terpstra
7. Gorka Izagirre
8. Jesus Herrada
9. Fabio Felline
10. Miguel Angel Lopez

Klassement na etappe 2:
1. Nathan Haas 
2. Greg Van Avermaet +0.04
3. Alexey Lutsenko +0.06
4. Merhawi Kudus +0.10
5. Vincenzo Nibali  ''
6. Dries Devenyns '' 
7. Christian Odd Eiking '' 
8. Miguel Angel Lopez '' 
9. Fabio Felline ''
10. Fabien Doubey ''

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven