Like ons!
De La Cruz wint laatste etappe Parijs-Nice, Soler wint na moedige aanval eindklassement

Algemeen nieuws

De La Cruz wint laatste etappe Parijs-Nice, Soler wint na moedige aanval eindklassement

David de la Cruz heeft de laatste etappe van Parijs-Nice gewonnen. De Spanjaard won in een sprint van Omar Fraile. Marc Soler schrijft de etappekoers op zijn naam na een moedige aanval. Sam Oomen, die aanvankelijk in de groep klassementsrenners zat, kwam helaas niet in de top tien. 

Op de eerste klim van de dag (Côte de Levens 2e categorie) gingen de eerste vluchters er al gelijk vandoor: Jakub Fuglsang, Fraile, De la Cruz en Jesus Herrada, maar helaas werden zij teruggepakt. Door deze achtervolging brak het peloton in twee stukken. Twintig renners maakten zich los. Daaruit ontsnapten weer drie renners: Julian Alaphillippe, Fraile en Fuglsang. In de achtervolgende groep zat de volledige top vijftien van het algemeen klassement, met daarin nummer elf van het klassement, Sam Oomen.

Fuglsang moest vanwege een val afhaken en Alaphilippe kon het wiel van Fraile niet volgen, waardoor de Spanjaard van Astana alleen kwam te zitten. Uit de groep klassementsrenners demarreerde Marc Soler en opnieuw De la Cruz. De laatstgenoemde weigerde om ook maar één meter op kop te rijden om het gat naar koploper Fraile dicht te rijden, maar desondanks kon het tweetal aansluiten waardoor er drie Spanjaarden aan de leiding gingen. 

Op Col d'Eze, die traditioneel in Parijs-Nice is opgenomen, had het drietal een voorsprong van ruim een minuut met nog 28 kilometer te gaan. Het secondenspel kon beginnen. Soler was de best geklasseerde Spanjaard op 37 seconden van leider Simon Yates, De La Cruz stond op bijna drie minuten veertiende en Fraile was al kansloos op 42 minuten. Op twintig kilometer van de streep reed Fraile daarom opnieuw weg bij zijn medevolgers en opnieuw haalden zijn landgenoten hem in. 

De groep klassementsrenners dunde ondertussen steeds meer uit. Nederlander Oomen kon het tempo niet volgen en Gorka Izagirre, nummer drie in het algemeen klassement, was de eerste die de knuppel in het hoenderhok gooide en alleen vertrok uit deze groep. In zijn kielzog volgden Tim Wellens, Dylan Teuns, Ion Izagirre en Richard Carapaz. 

In de kopgroep waren de verschillen inmiddels ook duidelijk. Als eerste ging Soler eraf, gevolgd door Fraile. De La Cruz, die de hele dag al geduldig op zijn kans wachtte, ging er in zijn eentje vandoor. Soler beleefde echter, gesteund door een mogelijke eindzege, een wederopstanding en met een uiterste krachtinspanning kwam hij terug bij De La Cruz. Ook Fraile kon weer aansluiten. 

Terwijl de streep steeds dichterbij kwam, vielen in de afdaling de broertjes Izagirre, de nummers twee en drie van het algemeen klassement uit een achtervolgend groepje met ook Dylan Teuns en Tim Wellens. Grootste profiteur van deze actie was de achterblijvende leider Simon Yates, die met de broers Izagirre terugkwam bij de achtervolgers. 

In de eindsprint moest Soler de andere twee al snel laten gaan en de la Cruz won voor Fraille. Yates kwam op ruim 38 seconden binnen en verliest zo op vier seconden de leiderstrui aan Soler. Gorka Izagirre wordt derde in Parijs-Nice.

Uitslag etappe 8
1. David De La Cruz 2.53.06
2. Omar Fraile "
3. Marc Soler +0.03
4. Patrick Konrad+0.38
5. Tim Wellens "
6. Simon Yates "
7. Dylan Teuns "
8. Richard Carapaz "
9. Gorka Izagirre

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven