Like ons!
Viviani maakt favorietenrol waar en wint met sprint in Driedaagse Brugge-De Panne

Algemeen nieuws

Viviani maakt favorietenrol waar en wint met sprint in Driedaagse Brugge-De Panne

Elia Viviani heeft op knappe wijze de Driedaagse Brugge-De Panne gewonnen. De Italiaan van Quick-Step Floors was de grote favoriet in een eventuele massasprint en die status maakte hij waar.

Al vroeg in de wedstrijd kozen zes renners het hazenpad voor een dagje in de kopgroep. David Boucher, Ylber Sefa (beide Tarteletto), Brian van Goethem (Roompot), Conor Dunne (Aqua Blue Sport), Sean Bennett (Hagens) en Tanner Putt (United HealthCare) reden na onder meer de eerste kasseistrook een voorsprong van drie minuten bij elkaar.

Toen het peloton de benen stilhield, liep dit gat op tot zo'n negen minuten, alvorens Quick-Step Floors de gang er maar weer wat in bracht. Nadat Reto Hollenstein door een val de koers moest verlaten, ging het tempo richting de Monteberg echt de lucht in. Aan de voet van de Kemmelberg leverde het zenuwen-spel een voorsprong van zes minuten voor de koplopers op.

Nadat Luke Durbridge en Nikolas Maes na een mislukte aanval waren teruggehaald, ging het tempo weer de lucht in. De kasseistrook op de Veurnestraat zorgde hiervoor, maar ook de poging om waaiers te rijden van Lotto Soudal. Later probeerden onder meer de ploeg van Wout van Aert en Bora-Hansgrohe hetzelfde. In de Moeren slaagde een groep er eindelijk in om zich af te scheiden, wat een gat van 25 seconden opleverde. De kopgroep hield een voorsprong over van slechts anderhalve minuut op het eerste peloton.

In de op een na laatste ronde, terwijl het peloton weer bij elkaar was, werd op de open vlaktes al duidelijk dat de wind in de finale een belangrijke rol zou gaan spelen. De kopgroep zag de voorsprong weer wat stijgen naar 1.44 op 34 kilometer van het einde. Het was de laatste voorsprong die gemeten werd boven de minuut want Quick-Step Floors nam het heft in handen en verhoogde de snelheid richting de bel. Voorsprong: nog 46 seconden.

In de laatste ronde nam Bora-Hansgrohe op vijftien kilometer van het einde het initiatief. Op tien kilometer ging het de bocht om, met de wind van de zijkant en dus brak het peloton weer uiteen. Een groep van zo'n dertig renners had een gat geslagen en dat betekende definitief het einde van de kopgroep. En dus lag de koers opnieuw open. Met Bora nog steeds op kop bleef het tempo in de voorste groep hoog en dus leken de meeste renners die de slag hadden gemist, gezien. Dat bleek niet waar, want met een uiterste krachtsinspanning kwamen de geslagen renners toch terug.

Klimmetjes, kasseien en waaiers kregen het uiteindelijk dus niet voor elkaar om een massaspurt te voorkomen. In die sprint was Viviani de sterkste. Pascal Ackermann van het aanvallend rijdende Bora werd tweede.

Uitslag:
1. Elia Viviani
2. Pascal Ackermann
3. Jasper Philipsen
4. Baptiste Planckaert
5. Jens Debusschere
6. Amaury Capiot
7. Roy Jans
8. Hugo Hofstetter
9. Adam Blythe
10. Eduard Grosu

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven