Like ons!
Sagan wint na lange aanval zijn eerste Parijs-Roubaix; Terpstra derde, Teunissen elfde

Algemeen nieuws

Sagan wint na lange aanval zijn eerste Parijs-Roubaix; Terpstra derde, Teunissen elfde

Peter Sagan heeft Parijs-Roubaix gewonnen. De Slowaakse wereldkampioen was in een sprint-a-deux in de Vélodrome van Roubaix sterker dan zijn verrassende medevluchter Silvain Dilier. Niki Terpstra werd na een late aanval derde. 

Na veel uitlooppogingen waren het negen renners die weg mochten komen. Jimmy Duquennoy en Ludovic Robeet (WB Aqua Protect Veranclassic), Silvan Dillier (AG2R), Jelle Wallays (Lotto-Soudal), Marc Soler (Movistar), Geoffrey Soupe (Cofidis), Sven Erik Bystrom (UAE Team Emirates), Jay Robert Thomson (Dimension Data) en Gatis Smukulis (Delko Marseille). Ze kregen een voorsprong die snel opliep naar ruim 8,5 minuten.

De eerste valpartijen vonden plaats voor de eerste kasseienstrook. Stefan Küng en Nelson Olivera waren hiervan de slachtoffers en stapten af. Het peloton brak door de valpartijen in stukken, maar de slachtoffers konden zich later bij het voorste gedeelte voegen. De voorsprong van het negental voorin was inmiddels teruggelopen tot drie minuten, terwijl in het peloton naar voren schoof met Quick-Step Floors op kop. 

Mike Teunissen en Philippe Gilbert probeerden het samen, maar zij kregen de vrijheid niet. Van de kopgroep waren alleen nog Wallays, Bystrom en Dillier over. Daarachter ging Zdenek Stybar in de tegenaanval, maar hij werd ook ingerekend door het peloton dat op een kleine halve minuut reed. Die dertig seconden waren de trigger voor Peter Sagan om de oversteek te maken naar de kopgroep. Jasper Stuyven en Wout van Aert zetten de achtervolging in. Het duo werd gegrepen door het zeer uitgedunde peloton. Daarin zaten nog Niki Terpstra, Vanmarcke, Jens Debusschere, Stuyven, Van Aert, Van Avermaet en Taylor Philley. De voorsprong liep op naar vijftig seconden.

Op de kasseienstrook van Cysoing trok Sagan door en moest Wallays passen; Dilier kon wel volgen. De Zwitserse kampioen reed de koers van zijn leven en kon op de volgende kasseienstrook zelfs even het tempo aan Sagan opleggen. De achtervolgende groep, die op de kinderkopjes voornamelijk werd aangevoerd door een opnieuw sterke Terpstra, zag de voorsprong van het tweetal alleen maar toenemen. Nadat Wout Van Aert op zeventien kilometer van de finish pech kreeg en de groep der favorieten moest laten lopen, probeerde Terpstra er tevergeefs vandoor te rijden. 

De door Sagan en Dilier gedropte Wallays werd op zestien km van de eindstreep ingelopen door Terpstra en consorten. De Zwitser vooraan begon te kraken, maar wist ook de gevreesde Carrefour de l'Arbre te overleven. Debusschere moest er bij de achtervolgers, waar Terpstra het vuile werk moest opknappen, wel af. De voorsprong van het tweetal slonk door toedoen van de Nederlander wel naar 47 seconden op tien kilometer van de finish.

Sagan probeerde op de voorlaatste strook van de dag, van Willems naar Hem, Dilier eraf te rijden, maar de Zwitser hield met hangen en wurgen stand. De twee moesten het op de Vélodrome uit gaan maken wie deze editie van de koers zou winnen. Terpstra probeerde er na de kasseienstrook nog keer vandoor te gaan, maar kreeg alle drie de Belgische groepsgenoten mee. Het viertal mocht maximaal sprinten voor een derde plaats.

Op de wielerbaan dwong Sagan zijn medevluchter op kop en hij wist in de sprint uiteindelijk te winnen. Daarmee werd de Slowaak de eerste wereldkampioen die Parijs-Roubaix wist te winnen sinds Bernard Hinault. Terpstra sprong in de laatste meters voor de Vélodrome nog weg bij zijn Belgische kompanen en werd solo derde.

Uitslag:
1. Peter Sagan
2. Silvain Dilier
3. Niki Terpstra
4. Greg Van Avermaet
5. Jasper Stuyven
6. Sep Vanmarcke
7. Nil Politt
8. Taylor Phinney
9. Zdenek Stybar
10. Jens Debusschere

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven