Like ons!
Padun wint slotetappe in Ronde van de Alpen; ijzersterke Pinot pakt dikverdiende eindzege

Algemeen nieuws

Padun wint slotetappe in Ronde van de Alpen; ijzersterke Pinot pakt dikverdiende eindzege

Mark Padun heeft de vijfde en laatste etappe van de Tour of the Alps gewonnen. Thibaut Pinot was de hele dag bij de les, had het lef om aan te vallen en behield zo de leiderstrui.

In de slotetappe van 164,2 kilometer slaagden acht renners er na veertig kilometer fietsen in om weg te komen. Francois Bidard, Nicola Bagioli, Oscar Rodriguez, Igor Anton, Francesco Gavazzi, Simone Andreetta, Manuel Senni en Guy Niv kregen minuten voorsprong, met Jacopo Mosca die later nog aansloot. Met nog 110 kilometer te gaan en aan de voet van de Auberland was het gat 5.25 minuten. Op de beklimming liep deze voorsprong zelfs op naar meer dan zeven minuten.

Toen de kopgroep bij de Olympia klim aankwam, de WK-klim die drie keer bedwongen moest worden, was de voorsprong gedaald naar twee minuten. Genoeg reden voor David de la Cruz en Giovanni Visconti om de oversteek te maken naar de kop in de afdaling. Alle pogingen ten spijt; het tempo in het peloton was zover opgevoerd dat op de tweede beklimming van de Olympia iedereen bij elkaar was vooraan.

In de afdaling besloot Miguel Angel Lopez ervoor te gaan en hij kreeg Visconti mee voor een mooi gat met het peloton. Op de laatste klim van de dag gaf Lopez alles, loste hij Visconti en pakte hij ruim een halve minuut op het peloton. Reden voor Pinot om zelf te gaan en het tempo te bepalen. Samen met Domenico Pozzovivo dichtte hij het gat, Chris Froome moest verrassend lossen. Fabio Aru, de andere man uit de top-5, moest dat bij de eerste versnelling van Pinot al.

In de laatste afdaling zaten Lopez, Pinot en Pozzovivo bij elkaar en zaak was voor de Fransman om bij te blijven. Erachter zat een groep met superknecht Elissonde, Froome en ook George Bennett en Ben O'Connor. Het verschil tussen beide groepen? 21 seconden. Omdat Pinot erin slaagde om er in de afdaling bij te blijven, konden de drie uitmaken wie de laatste etappe zou winnen, ware het niet dat Pozzovivo en Lopez niet meer mee wilden rijden.

De groep met Froome sloot aan, waardoor er plots meer kandidaten waren voor de etappezege. Bennett en Giulio Ciccone probeerden het, maar Mark Padun sloeg een mooi gaatje. De Oekraïner profiteerde van het hollen en stilstaan in de groep erachter en reed op een zwaar verzet richting de finish. Reacties van Bennett, Jan Hirt en Ciccone kwamen te laat en dus mocht Padun de handen in de lucht steken. Bennett werkte zichzelf naar plek twee, Hirt werd derde. 

Uitslag:
1. Mark Padun
2. George Bennett +0.05
3. Jan Hirt +0.06
4. Giulio Ciccone ''
5. Ben O'Connor ''
6. Thibaut Pinot +0.09
7. Miguel Angel Lopez ''
8. Chris Froome ''
9. Domenico Pozzovivo ''
10. Kenny Elissonde +0.11

Eindklassement na etappe 5:
1. Thibaut Pinot 
2. Domenico Pozzovivo +0.15
3. Miguel Angel Lopez ''
4. Chris Froome +0.16
5. George Bennett +1.00
6. Fabio Aru +1.19
7. Ben O'Connor +1.33
8. Luis Leon Sanchez +1.35
9. Giulio Ciccone +1.42
10. Jan Hirt +1.48

(foto: fragment Eurosport)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven