Like ons!
Voorbeschouwing Ronde van Noorwegen | Heeft Groenewegen nog steeds de benen?

Voorbeschouwingen

Voorbeschouwing Ronde van Noorwegen | Heeft Groenewegen nog steeds de benen?

De Giro is in volle gang en ook de Ronde van Californië is in gang getrokken, maar dat is allemaal nog niet alles. Met de Ronde van Noorwegen start op woensdag 16 mei een ronde met maar één topfavoriet voor ritzeges: Dylan Groenewegen.

Historie
De Ronde van Noorwegen wordt sinds 2011 pas verreden en is dit jaar dus toe aan zijn achtste editie. Met het schitterende landschap, de prima wegen en het heuvelachtige parcours is het inmiddels een wedstrijd voor allerlei soorten renners. Met de .HC status krijgt het ook dit jaar een echte wereldtopper op bezoek.

Edvald Boasson Hagen is namens Dimension Data de titelverdediger en de Noor is in eigen land ook recordhouder met drie eindzeges. Verder blijkt de ronde Nederland vaak goed gezind. Zo won in 2011 Wilco Kelderman, in 2016 was Pieter Weening de sterkste.

Laatste winnaars
2017: Edvald Boasson Hagen
2016: Pieter Weening
2015: Jesper Hansen
2014: Maciej Paterski
2013: Edvald Boasson Hagen
2012: Edvald Boasson Hagen
2011: Wilco Kelderman

Deelnemende ploegen
Het startveld houdt niet over qua deelnemers uit de WorldTour en dat is met de Giro en de Ronde van Californië op de agenda niet zo gek. Met Dimension Data, Team Sky en LottoNL-Jumbo trekken er toch drie ploegen naar het noorden. Onder meer Roompot - Nederlandse Loterij is van de partij als pro-continentale formatie. 

Parcours
Zoals gezegd is het parcours van de Ronde van Noorwegen heuvelachtig. Als we het iets harder willen stellen: Het is amper een meter vlak. Dat gaan de renners ondervinden in in totaal vijf etappes in lijn.

Etappe 1, 16 mei: Svelvik - Horten (186 km)
In de openingsetappe lijken de renners de kans te krijgen om even te wennen aan het profiel van Noorwegen. In de rit over 186 kilometer van Svelvik naar Horten liggen klimmetjes van de tweede en derde categorie en er zijn twee tussensprints neergelegd. De finish gaat in dalende lijn, waardoor Groenewegen en consorten meteen los kunnen.

Etappe 2, 17 mei: Hønefoss – Asker (146 km)
In een korte etappe van Hönefoss naar Asker worden de renners al wat meer uitgedaagd. Er staan twee klimmetjes van de derde categorie op papier, maar in de praktijk gaat het louter omhoog en omlaag. De sprinters met klimmersbenen kunnen in de finish heuvelop hun ei misschien kwijt, maar voor deze etappe lijkt ook de aanval te lonen.

Etappe 3, 18 mei: Moss – Sarpsborg (176 km)
Rit drie is zo goed als zeker voor de sprinters. Ook in deze rit zijn twee klimmetjes van de derde categorie opgenomen, maar die mogen veel minder naam hebben dan die uit de tweede etappe. De finish is vlak en het pukkeltje op iets meer dan tien kilometer van de meet mag geen naam hebben.

Etappe 4, 19 mei: Kongsvinger – Brumunddal (218 km)
Kilometers vreten in de vierde etappe, waarin vooral de finale opvalt. Waar de eerste 140 kilometer redelijk vlak zijn, daar moeten de renners in de volgende tachtig aan de bak met klimmen van de tweede en derde categorie. Wie hier de koers hard maakt, kan renners lossen. Wordt het spurten of is het een rit voor de aanvallers?

Etappe 5, 20 mei: Moelv – Lillehammer (154 km)
In de laatste etappe kunnen de klimmers hun gang gaan en lijkt ook het klassement pas beslist te gaan worden. De klim naar Kanthaugen wordt twee maal beklommen en is van eerste categorie. De steilste stroken gaan tegen 9,3 procent. De run naar de finish is in dalende of vlakke lijn, om vervolgens heuvelop te finishen.

Favorieten dagzeges
Zoals gezegd is er eigenlijk maar één sprinter van de eerste rij aanwezig en dat is Dylan Groenewegen. De Nederlander zal sowieso een rit willen winnen, om zijn zo al succesvolle seizoen door te trekken richting de Tour de France. Logischerwijs krijgt hij zijn volledige sprinttrein mee. De concurrenten voor de zeges komen uit Noorwegen. Dimension Data rekent wederom op Edvald Boasson Hagen en Team Sky heeft met de jonge Kristoffer Halvorsen een snelle man in huis.

Favorieten algemeen klassement
De sprinters met een goede klim in de benen kunnen in deze Ronde van Noorwegen waarschijnlijk lang aanhaken, helemaal met de bonificatieseconden onderweg en aan de finish. Toch lijkt de laatste etappe een kolfje naar de hand van klimmers. Denk aan Merhawi Kudus van Dimension Data, Amund Grondahl Jansen van LottoNL-Jumbo of de ijzersterke Pieter Weening van Roompot. Kan laatstgenoemde na zijn tweede plek in de Ronde van Kroatië nu winnen? Daarvoor zal hij vermoedelijk af moeten rekenen met de klimgeiten van Euskadi - Murias, zoals Eduard Prades. Of kan Alexander Foliforov namens Gazprom weer eens iets laten zien?

TV en tijden
Eurosport heeft helaas geen plek ingeruimd in de overvolle wielergids voor de Ronde van Noorwegen. De sportzender kiest voor de Giro en de Ronde van Californië. Wat betreft het stream-aanbod, dat is even afwachten. (foto: Twitter)

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven