Like ons!
Afscheid nemen op je hoogtepunt; 'El Pistolero' Contador loste zijn laatste schot

Algemeen nieuws

Afscheid nemen op je hoogtepunt; 'El Pistolero' Contador loste zijn laatste schot

In de zomer van 2015 keerde de toen al 35-jarige Dirk Kuyt terug bij Feyenoord om zijn droom werkelijkheid te laten worden: landskampioen worden. Na een verloren kampioenswedstrijd bij stadsgenoot Excelsior leek zijn droom in duigen te vallen, maar een week later volgde er een herkansing. Met drie goals in de kampioenswedstrijd tegen Heracles Almelo bezorgde hij in 2017 niet alleen Feyenoord de eerste titel in achttien jaar, maar ook zichzelf een gouden punt om achter zijn carrière te kunnen zetten.

Een paar maanden later kondigde Alberto Contador zijn afscheid aan: het was op. De Vuelta van 2017 zou de laatste wedstrijd worden voor de Spanjaard met de bijnaam ‘El Pistolero’. De laatste jaren schoof hij weliswaar vaker over het asfalt dan de banden van zijn Audi A7, maar elke keer wist Contador nog een kogel te vinden in zijn steeds leger rakende revolver.

De derde etappe van die Vuelta voerde het peloton van Prades naar Andorra La Vella met daarin drie gecategoriseerde klimmen: twee van de eerste en een van de tweede categorie. Normaal gesproken zouden de tijdsverschillen beperkt blijven, maar niet voor de tweevoudig Tourwinnaar. Contador was op de slotklim geen schim meer van de renner die het melkzuur uit de oren van de concurrentie liet spatten. Hij kwam op ruim twee minuten binnen van etappewinnaar Vincenzo Nibali en een afscheid zoals die van Kuyt leek uitgesloten.

Maar in de sport van het vallen en opstaan zijn er altijd herkansingen en tot ieders verbazing krabbelde Contador weer op. Al is dat eigenlijk helemaal niet zo verbazingwekkend. Na een van zijn eerste prof-koersen in Asturië kwam de Madrileen hard ten val en werden er bloedklonters in zijn hersenen ontdekt. Na een riskante operatie keerde hij twee jaar later terug in het peloton. Contador komt altijd bovendrijven.

Zo ook op 9 september 2017; de slotetappe naar de gevreesde Angliru stond op het programma. Met weerzinwekkende stijgingspercentages van 23%. De meeste profs ontkomen daar niet aan een voetje aan de grond. Contador had plannen en postte al vroeg zijn mannen op kop om de kopgroep kort te kunnen houden. Het was duidelijk dat ‘El Pistolero’ zijn laatste kogel wilde afvuren, maar had hij die nog?

Opeens was het daar weer allemaal: de grinta, de blik, maar belangrijker: de goede benen. Als in zijn beste jaren demarreerde hij op het eerste hellende metertje van de slotklim. Geduwd door Spanjaarden leek hij steeds dichter bij een heroïsch einde van zijn wielercarrière te komen. Er was echter een gevaar: de Sky-renners Poels en Froome hadden hun wattagemeters keurig afgelezen en leken Contador een afscheid à la Kuyt door de neus te boren.

Of het lag aan het feit dat de meters van Sky niet hoger ingesteld konden worden, of dat de fietscomputers geen rekening hielden met het thuisvoordeel van Spaanse concurrenten; Contador hield stand op de Angliru en zette na tegenslag net als Kuyt ook een gouden punt achter zijn sportcarrière.

Maurits de Liefde

1 reacties

 1. Ennie Quipere

  Ennie Quipere

  25 Aug 2018 om 10:47

  Mooi geschreven!
  Contador, een fantastische renner, aanvaller pur sang en een beschaafd, bescheiden mens!
  Door het maffia duo Armstrong en Bruyneel in de tang genomen, door patjepeeër Oleg Tinkov geschoffeerd en gekleineerd, maar geen onvertogen woord kwam over zijn lippen!
  Een trotse Spanjaard, een señor!

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven