Like ons!
Oude rot Valverde eindelijk wereldkampioen wielrennen, Dumoulin knap vierde

Algemeen nieuws

Oude rot Valverde eindelijk wereldkampioen wielrennen, Dumoulin knap vierde

Alejandro Valverde is wereldkampioen wielrennen geworden. De Spanjaard, 38 jaar jong, was de sterkste van een kopgroepje van vier. Tom Dumoulin kwam er in de finale bij, maar werd vierde.

In drie trapjes reed er al vroeg een kopgroep van elf man weg. Kasper Asgreen, Tobias Ludvigsson, Vegard Staeke Laengen, Jacques Janse Van Rensburg, Connor Dunne, Ryan Mullen, Rob Britton, Daniil Fominykh, Laurent Didier, Ilja Koshevoy en Karel Hnik reden al snel een grote voorsprong bijeen. Zelfs toen Anthony Roux in het peloton begon te controleren voor Julian Alaphilippe bleef het gat groeien tot uiteindelijk ruim 19 minuten.

Op de Gnadenwald namen vooral de Oostenrijkers hun verantwoordelijkheid en begon de voorsprong eindelijk een beetje terug te lopen. Ook Frankrijk, Groot-Brittannië en Slovenië deden een duit in het zakje. Verder was in de eerste vier uur het opmerkelijkste feit de onrustige Warren Barguil. Eerst reed hij lek, niet veel later maakte hij veel misbaar en een minuut later lag hij op de grond.

Sagan moet lossen

Niet veel later loste Peter Sagan en ook Tiesj Benoot moest al vroeg laten lopen. Net nadat Dario Cataldo de finale opende met een aanval, was er een val met Primoz Roglic, die daardoor op achterstand kwam. Ondanks alle schermutselingen bleven de Nederlanders vooral uit de wind rijden en hun kans afwachten. Dit kon ook makkelijk doordat Groot-Brittannië eigenlijk alles controleerde en de Spanjaarden mee sprongen, maar niet meereden.

Ook Omar Fraile weigerde echt werk op te knappen, toen hij reageerde op een uitval van Greg Van Avermaet en Damiano Caruso. Pas toen zij binnen schot waren werd het echt leuk. Antwan Tolhoek en Gianluca Brambilla waren heel actief en maakten de koers hard. Dit terwijl onder andere Wout Poels, Simon Yates en Michal Kwiatkowski moesten lossen. Toch was het vooral achtervolgen voor het peloton, omdat Asgreen en Laengen verrassend lang stand hielden. Uiteindelijk nam Italië vooral de verantwoordelijkheid in het achtervolgen.

Kruijswijk opent de debatten

Opnieuw moesten enkele namen lossen door het tempo van Italië, waaronder Tim Wellens. Toch ging het Steven Kruijswijk niet snel genoeg. De Nederlander ging aan op de laatste klim voor de loeisteile muur in de finale. Het kostte Vincenzo Nibali de kop, waardoor Italië de kaarten op Gianni Moscon zette toen alles weer bijeen kwam. Nederland bleef actief, waardoor Sam Oomen het probeerde. Telkens waren het de Belgen die het dicht reden.

Op 22 kilometer van de streep werden de laatste twee koplopers bedankt voor de moeite, op hetzelfde moment als dat Greg Van Avermaet moest lossen. Oomen zette opnieuw aan en langzaamaan werd het groepje favorieten steeds kleiner. Richting de top bleef het aanvallen regenen, maar met minieme verschillen ging met de afzink in richting de hel van een klim in de finale.

Michael Valgren was de enige die een gaatje kon slaan voordat de afdaling begon en de Deen kreeg een groepje met zes achtervolgers achter zich aan, met onder meer Rui Costa, Primoz Roglic en Moscon. De zes Nederlanders in de voorste groep hielden zich koest en sloten niet veel later aan bij de achtervolgers. Valgren hield knap stand en verzamelde 23 tellen vooraan.

Drie man voorop, Dumoulin kort

Richting de slotmuur steeg de voorsprong van de man van Astana zelfs naar een halve minuut, daar achter bepaalden Italië, Frankrijk en Nederland het tempo. Toen de weg steiler omhoog ging, was het Frankrijk dat met drie renners machtig op kop ging en geen enkele Nederlander kon mee. Alleen Michael Woods, Alejandro Valverde en Moscon hielden het wiel, Tom Dumoulin kwam langzaam op eigen tempo.

De Nederlander moest lijdzaam toezien hoe Romain Bardet een bom dropte, waardoor het weer in gang trok. Bardet, Woods, Valverde en Moscon konden mee, Julian Alaphilippe had het moeilijk. Valgren, Dumoulin en Alaphilippe reden er met z’n drieën achter, maar waren zeker nog niet uitgeschakeld. Een nieuwe aanval van Woods sloeg Moscon vooraan op achterstand.

De verdeling op de top was duidelijk: Bardet, Valverde en Woods reden vooraan, daar achter kwamen kwam Dumoulin op slechts tien seconden. Moscon en Alaphilippe gaven veel meer tijd toe. In de snelle afdaling slaagde Dumoulin er niet in om het gaatje te dichten, Valverde deed vooraan het meeste werk. Met nog drie kilometer te gaan lukte het de Nederlander toch bijna om erbij te komen, omdat men vooraan zenuwachtig werd. Woods probeerde het wel, maar Dumoulin slaagde in zijn achtervolging.

Met vier mannen vooraan was het in sneltreinvaart naar de finish, maar wat te doen met Valverde? Er werd gepokerd, maar er moest ook door gefietst worden met Moscon op komst. Valverde loerde, als de te kloppen man. De rest keek en keek, alvorens Valverde als eerste ging. De Spanjaard moest van ver komen, maar hield de rest achter zich.

Uitslag WK wielrennen mannen:

1. Alejandro Valverde
2. Romain Bardet
3. Michael Woods
4. Tom Dumoulin
5. Gianni Moscon +0.13
6. Roman Kreuziger +0.43
7. Michael Valgren
8. Julian Alaphilippe
9. Thibaut Pinot
10. Rui Costa

WK Wegwedstrijd Mannen Spel 2018. Minimaal 2.000 euro aan prijzen!

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven