Like ons!
LottoNL-Jumbo en Kruijswijk voorbeelden voor topsporters: 'Dat vind ik mooi'

Algemeen nieuws

LottoNL-Jumbo en Kruijswijk voorbeelden voor topsporters: 'Dat vind ik mooi'

LottoNL-Jumbo en Steven Kruijswijk zijn een voorbeeld voor veel andere topsporters. Dat zegt sportpsycholoog Yannick Balk in gesprek met het NRC. Volgens Balk hebben ploeg en renner een juiste balans gevonden tussen sport en rust, waar veel sporters vaak te veel en te hard willen gaan, wat kan leiden tot mentale problemen en mindere prestaties.

Balk deed een onderzoek naar de impact van een rustperiode op een topsporter en kwam tot de conclusie dat het verzetten van de gedachten cruciaal is. ‘24/7 leven als sporter is heel lastig. Ze komen moeilijk uit die bubbel. Jonge sporters die weinig hobby’s hebben naast hun sport hebben meer kans om overtraind te raken. Ik snap echter dat topsporters denken: ‘ik moet 24/7 met mijn sport bezig zijn, want ik ben bevoorrecht’.’ Balk adviseert echter regelmatig vrij te nemen. 'Daar heb je op langere termijn veel meer profijt van.'

Door rust te nemen kan een topsporter makkelijker loskomen van negatieve gevoelens en emoties, wat het herstel bevordert en dus ten goede komt van de prestaties. Daarnaast vermindert het vanzelfsprekend de kans op bijvoorbeeld een burn-out of overtraindheid. Bij LottoNL-Jumbo hebben ze dat volgens Balk goed begrepen. Tussen de Tour en de Vuelta deed Kruijswijk geen hoogtestage, maar was hij bij zijn familie. ‘Ze hebben bij LottoNL-Jumbo heel bewust gezegd: blijf jij maar thuis. Die hoogtestage zou in hun ogen niet veel toevoegen ten opzichte van de mentale rust die hij thuis zou vinden. Dat vind ik mooi.’ (Foto: Screenshot)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven