Like ons!
[Update] Zeven nieuwe dopingzondaars bekend in Operacion Puerto, identiteit blijft geheim

Algemeen nieuws

[Update] Zeven nieuwe dopingzondaars bekend in Operacion Puerto, identiteit blijft geheim

De rechtbank in Madrid heeft uitgesproken dat het Italian National Olympic Committee (CONI) de bloedzakken uit Operacion Puerto in beslag mag nemen. Dat meldt het Spaanse AS vrijdag.

De uitspraak is een doorbraak in de zaak, die al in 2006 aan het licht kwam. Bij de zaak-Fuentes zouden meer dan tweehonderd atleten betrokken zijn, waarvan 47 wielrenners. Het CONI heeft volgens het verhaal in ieder geval 211 bloedzakken in beslag genomen. 

Eufemiano Fuentes, het brein achter de doping-operatie, is in beroep gegaan tegen de uitspraak. Het WADA en de UCI willen de monsters ook graag zien, de Spaanse wielerbond heeft hier volgens AS geen behoefte aan. Alejandro Valverde, in het verleden geschorst voor zijn betrokkenheid bij de zaak Fuentes, stelde afgelopen week nog dat hij niet wil ingaan op zijn verleden. (foto: UCI)

Update - 17.30 uur (16 november 2018): WADA krijgt geen toestemming voor opsporing onbekende dopingzondaars

Het WADA krijgt geen toestemming van het gerechtshof om de ruim tweehonderd bloedzakken uit de Operacion Puerto-zaak te gebruiken om 29 onbekende, aan de zaak gelinkte atleten te identificeren. Dit omdat tegen deze sporters geen zaak loopt. Dat meldt het Spaanse AS.

Het schandaal kwam in 2006 aan het licht en vele grote namen zijn door de zaak ten val gekomen. Echter zijn er ook nog 29 sporters die positief hebben getest, maar van wie nooit bekend is geworden wie ze zijn.

Eerder dit jaar mocht het CONI de bloedzakken in beslag nemen voor onderzoek, maar de zaak lijkt met de laatste uitspraak op de klippen te lopen. Het ziet ernaar uit dat de 29 sporters altijd onbekend zullen blijven.

Update - 09.17 uur (17 november 2018): Zeven dopingzondaars betrapt, maar niemand mag weten wie

Het WADA heeft verschillende positieve testen uit de Operacion Puerto-zaak aan zeven atleten weten te linken, maar mag de namen van dat zevental niet bekendmaken. Dat weet El Pais. De zeven moeten onbekend blijven, omdat de zaak eigenlijk al in 2014 verjaard was.

Drie van deze sporters zijn inmiddels met pensioen, maar vier anderen zijn nog steeds actief in de topsport. ‘We kunnen ze niet straffen’, vertelt onderzoeker Günter Youner. WADA gaat nu op zoek naar mogelijkheden om de namen alsnog naar buiten te brengen.

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven