Like ons!
Duel van de Week: Fransen de favoriet op Italiaans grondgebied in Il Lombardia

IDL-producties

Duel van de Week: Fransen de favoriet op Italiaans grondgebied in Il Lombardia

In het wielrennen worden heel wat duels uitgevochten, zonder dat we ons daar altijd van bewust zijn. In de Leiderstrui legt wekelijks de meest boeiende strijd onder de loep. Deze week: Lombardije-favorieten Thibaut Pinot en Romain Bardet.

De Ronde van Lombardije is een uitkomst voor de renners die nog over goede benen beschikken. Wie kwam er sterk uit de Vuelta? Wie groeide richting het WK? Of wie komt er terug van blessureleed en heeft nog wat in de tank? Thibaut Pinot en Romain Bardet horen allebei in een andere categorie.

Pinot was na de loodzware Giro d'Italia lang afwezig door uitputting en keerde terug in de Vuelta. Op het WK toonde hij goede benen en die trok hij door naar het Italiaanse najaar. Bardet bouwde sinds september op richting het WK met eendagskoersen. Met een Tour de France in de benen is het altijd afwachten hoe je reageert, maar een zilveren plak was voor Bardet de uitkomst. Ook hij wil zijn goede benen benutten.


NB. Bij Beiden in Top10 wordt er gekeken naar wie er beter eindigde in koersen dat beide renners in de Top10 finishten.

In principe moeten beide renners goed uit de voeten kunnen op het lastige parcours in Lombardije. De vraag voor Pinot zal vooral zijn of hij in de technische afdalingen mee kan met de mannen die risico nemen. Of neemt de Fransman, die geen fan is van dalen, een voorschot op een aanval in de afzink? In Milano-Torino bewees Pinot dat hij op een parcours met aankomst bergop geweldig uit de voeten kan. Bardet kan dat ook, maar is ook een goede daler. 

Voor Pinot wordt het al de zevende start in Il Lombardia. Zijn beste prestatie was in 2015, toen hij derde werd. Ook vorig jaar deed hij mee in de finale met een vijfde plaats. Van de zeven deelnames reed hij er zes uit. Bardet reed in 2016 naar een vierde plaats. Van zijn vier deelnames reed hij er vier uit. De twee landgenoten van Groupama-FDJ en AG2R bewezen dus al dat ze van voren meedoen als de benen goed zijn.

Wat wel opvalt bij de onderlinge resultaten; Pinot en Bardet troffen elkaar al vaak. In totaal deden ze samen mee in 71 wedstrijden, waarin ze in 21 gevallen allebei in de top-10 eindigden. Van die 21 keer eindigde Pinot 16 keer voor Bardet. Het is voor de nummer twee van het WK dus te hopen dat hij Pinot al voor de finale heeft afgeschud. Wat ook niet in het voordeel spreekt van Bardet; hij is (nog) geen veelwinnaar. Hij boekte 'pas' zeven overwinningen in zijn loopbaan, Pinot staat op 25. Daar moet wel bij worden gezegd dat Bardet zich in 2018 lijkt te hebben uitgevonden als eendagsrenner, met het WK natuurlijk als ultiem voorbeeld. 

Kortom: De Fransen zijn zaterdag de favoriet op Italiaans grondgebied. Waar het thuisland moet hopen op de grillen van Vincenzo Nibali en Gianni Moscon, daar heeft Frankrijk twee topfavorieten in bloedvorm. Want naast de zege in Milano-Torino reed Pinot afgelopen week ook nog eens naar ereplaatsen in de Giro dell'Emilia (5e) en de Tre Valli Varesine (2e). Bardet liet in de Giro dell'Emilia (6e) zien dat hij klaar is voor een laatste uitspatting. (foto: printscreen Eurosport)

Reageren? Dat kan in onze gloednieuwe reactie-sectie onder de artikelen!

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven