Like ons!
Zonneveld over zaak Fuentes: 'Straffen uitspreken moeilijk; de zaak is al verjaard'

Algemeen nieuws

Zonneveld over zaak Fuentes: 'Straffen uitspreken moeilijk; de zaak is al verjaard'

Operacion Puerto houdt de gemoederen in de sportwereld al twaalf jaar bezig en toch komen er amper meer nieuwe feiten boven water. Nu de Italian National Olympic Committee (CONI) van de rechter beslag mag leggen op de 211 bloedzakken komt er misschien weer schot in de zaak. In de Leiderstrui stelde Thijs Zonneveld, die al jaren bezig is met de zaak Fuentes, drie vragen om alles iets beter te begrijpen.

Al in 2016 schreef Zonneveld een uitgebreid artikel voor het Algemeen Dagblad waarin hij het politierapport in de zaak Fuentes uit ploos. Door te kijken naar nummers, bijnamen en bekentenissen in het onderzoek werden vele namen binnen en buiten de wielerwereld bekend. Een greep uit de lijst: Jan Ullrich, Ivan Basso, Frank Schleck en Alejandro Valverde. Maar er liggen ook nog steeds 63 bloedzakken die naar niemand herleid konden worden.

Waarom heeft de rechter opnieuw uitspraak gedaan en de bloedzakken toegewezen aan het CONI? 
Zonneveld: 'Het CONI heeft zich vanaf het begin van de zaak vastgebeten en blíjft ook doorzetten, in tegenstelling tot Spaanse antidopingorganisaties (die hebben sowieso weinig interesse) en het WADA. Er liepen meerdere procedures naast elkaar. Twee jaar geleden werd al een deur op een kier gezet, daar heeft het CONI zich nu doorheen geperst via een Spaanse strafrechter. Kwestie van doorzetten, eigenlijk. Het CONI was trouwens ook de partij die de schorsing voor Valverde op zijn conto heeft: ze kregen het voor elkaar dat een vervangende rechter (tijdelijk aangesteld, met niet al te veel kennis) de bloedzak van Valverde met ze deelde. Als dat niet gebeurd was, had Valverde ook nooit schorsing gekregen.'

Ga jij ervan uit dat er naast de bekende of vrijwel zeker bekende namen nog nieuwe informatie wordt gevonden wat betreft de 63 zakken waar geen duidelijkheid over is?
Zonneveld: 'Ik moet nog zien óf de zakken daadwerkelijk worden overgeleverd en of ze nog bruikbaar zijn voor DNA-matches. De Spaanse justitie en politie hebben jarenlang alles gedaan om de zaak onder het tapijt te vegen. Het zou goed kunnen dat ze dat blijven doen. Straffen uitspreken wordt helemaal moeilijk; de zaak is al verjaard.'

Wat moet er volgens jou veranderen om echt een beetje schot te krijgen in deze voortdurende soap? 
Zonneveld: 'Tja. Er ligt waarschijnlijk heel veel bewijs te verpieteren. Die bloedzakken hadden al veel eerder moeten worden gebruikt voor DNA-matches. Maar er moet ook meer bewijs zijn ten opzichte van sporters uit andere sporten. Iedereen focust op die bloedzakken (die waarschijnlijk niet door voetballers etc. werden gebruikt), maar Fuentes deed veel meer dan dat. Hij diende ook testosteron, groeihormonen en dergelijke toe; hij handelde in allerlei verschillende dopingmiddelen, geschikt voor verschillende sporten. Maar de kans dat we daar nog wat van horen is volgens mij nihil. Tenzij hij ooit een biografie schrijft, haha.' (foto: Instagram Zonneveld)

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven