Like ons!
Gespot op Strava: Thibaut Pinot reed Vincenzo Nibali letterlijk de vernieling in

IDL-producties

Gespot op Strava: Thibaut Pinot reed Vincenzo Nibali letterlijk de vernieling in

Renners zijn niet altijd even open over hun prestaties, wattages en gegevens, maar Strava biedt bij veel mannen toch uitkomst. Wie reed er records aan puin tijdens trainingen en hoe presteerden de renners in wedstrijden? In de Leiderstrui kijkt in 'Gespot op Strava' wekelijks naar de cijfers achter de prestatie. Deze week: De epische strijd tussen Thibaut Pinot en Vincenzo Nibali in Lombardije.

Wie voorafgaand aan Il Lombardia had gezegd dat de wedstrijd al op de Muro di Sormano zou losbarsten, werd voor gek verklaard. Toch opende Primoz Roglic hier op veertig kilometer van de meet de debatten en scheurde hij daarmee de wedstrijd uit elkaar. Het bleek de aanzet voor een man-tegen-man-gevecht tussen Pinot en Nibali, die allebei versnelden op de Muro, Roglic achterhaalden, en elkaar daarna tot op de Ceviglo gezelschap hielden. Daar plaatste Pinot de beslissende aanval, of beter gezegd: Daar kon Nibali niet langer mee.

Niet alleen voor de Italiaan werd Il Lombardia een uitputtingsslag. Alejandro Valverde, Michael Woods en Romain Bardet, vooraf allemaal aangewezen als topfavoriet, moesten op de Muro di Sormano al passen. Uiteindelijk legde winnaar Pinot de Ronde van Lombardije af met een gemiddelde van boven de 40 kilometer per uur. Hij deed 5 uur en 52 minuten over zijn 236 geregistreerde kilometers. Als vergelijkingsmateriaal: Nibali reed in 2017 met een gemiddelde van 38,8 kilometer per uur naar de zege.

Thibaut Pinot in de Ronde van Lombardije:

Laten we bij het begin beginnen, want Il Lombardia 2018 ging vanaf de start razendsnel. In het eerste uur ging het zeer regelmatig dik boven de 50 kilometer per uur en dat bleef zo totdat er acht renners toch in slaagden om weg te komen. De Colle Gallo (6 procent gemiddeld) was de eerste klim van de dag en werd met een gemiddelde van 22,6 kilometer per uur beklommen. In de lange aanloop naar de Colle Brianza had het peloton vervolgens duidelijk tijd om even op adem te komen. Met dik 40 kilometer per uur ging de voet flink van het gaspedaal.

De finale begon, zo bleek achteraf, aan de voet van de Madonna del Ghisallo. Deze klim leidde het peloton naar de Muro di Sormano. De kopgroep was bijna ingerekend en de eerste aanvallers zagen hun kans schoon om te gaan. Maar pas toen LottoNL-Jumbo gas ging geven, was het oorlog. Roglic ging aan op de Colma di Sormano, maar Pinot en Nibali namen over. De volledige klim reed Pinot in 21 minuten en 22 seconden omhoog; een nieuw record op Strava. De twee kemphanen waren op de Muro even snel. De twee verpulverden het record met een tijd van acht minuten en zestien seconden.

De inzinking van Vincenzo Nibali op de Ceviglo:

Helaas zien we geen hartslagen, maar daarna is het vol gas naar de meet. Aan de voet van de Ceviglo komen Pinot en Nibali opnieuw samen en blijven ze tot vlak onder de top samen. Pinot ramt tegen 18,4 kilometer per uur door op de stroken van 9 procent, Nibali stort in. Dat zien we onder meer aan de snelheden en cadans, zoals hierboven weergegeven. Vlak onder de top zien we Nibali (de bovenste grafiek) ineens zwaarder trappen en zijn snelheid loopt terug van 17 á 18 kilometer per uur naar 10 en op zijn laagst zelfs 8,6 kilometer per uur. Pinot (de onderste grafiek) slaat snel een gat, want die houdt op hetzelfde terrein zijn tempo van 15 á 17 kilometer per uur vol. Hij bleek de man met de langste adem.

Nibali verloor hier de Ronde van Lombardije, want we zien dat de twee vervolgens gelijke tred houden. Beide knallen met 60 kilometer per uur gemiddeld de Ceviglo af en op de laatste klim pakt Pinot slechts acht tellen op de Italiaan. Daarna is het uitbollen geblazen voor Pinot, die onbedreigd naar de meet gaat. Bij Nibali zien we nog één grote inspanning. In de afdaling van de Monte Olimpino wordt hij bijgehaald door de achtervolgers, alvorens hij met een inspanning van tegen de 80 kilometer per uur nog één keer aanvalt om het zilver veilig te stellen. (foto: Eurosport printscreen)

Nibali valt nog één keer aan voor het zilver

Bram van der Ploeg (Twitter: @BvdPloegg | e-mail: redactie@indeleiderstrui.nl

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven